Tennisarmbåge - Lateral epikondylalgi

8467 visningar
uppladdat: 2005-06-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är tennisarmbåge?

Musklerna som sträcker fingrarna och handleden fäster på ett litet benstycke på armbågens yttersida. Smärtor brukar förekomma från detta område vid tennisarmbåge och smärtan kan eventuellt stråla upp eller ner längs underarmens yttersida, Oftast ner. Det heter ju ”tennisarmbåge” men det är oftast inte av tennis som man får detta. En överbelastning är den vanliga orsaken och det blir små bristningar i bindväven som håller fast muskeln på benet, vävnaden blir irriterad. Tennisarmbåge brukar inte hänga ihop med någon sjukdom, utan det vanligaste är att en i övrigt helt frisk och aktiv person drabbas pågrund av överansträngning av sträckmusklerna i underarmen

Den mest utsatta gruppen är 40-åringar eller äldre. Tennisarmbåge drabbar oftare kvinnor än män. Tennisarmbåge självläker oftast men vid enstaka fall så kan man ha smärta i flera år.


Vad orsakar tennisarmbåge?

Tennisarmbåge drabbar tennisspelare men också andra sportsutövare som utövar ensidiga rörelser med armarna. Även hantverkare som regelbundet använder sina verktyg i sitt arbete, till exempel målare, regelbundet datoranvändande. Efter upprepat ensidigt utövande så kan en skada bli följden.


Vilka symtom ger skadan?

Det börjar med en gradvis tilltagande smärta från yttersidan av armbågen. Smärtan kan efter hand stråla upp i överarmens yttersida och/eller ner i underarmens yttersida, vilket är vanligare. En känsla av nedsatt styrka kan göra att det blir svårt att utföra de arbeten man vill med den skadade armen.


Vad kan man själv göra?

Vid en akut skada kan is lindra smärtan men man måste tänka på att is inte får läggas direkt i mot huden. En handduk eller liknande kan användas och isen kan ligga på i 20 till 30 minuter med en timmes mellanrum. Vid vissa tillfällen kan röntgenundersökningar vara nödvändig för att utesluta andra sjukdomsprocesser i armbågen. Det är också viktigt att utesluta en nervinklämning.

Man kan använda ett bandage, ett så kallat epikondylitbandage och en specifik träning bör ske i samråd med sjukgymnast. Man kan också stretcha ut armbågsmusklerna genom att sträcka ut armen, vrida den inåt och böja handleden utåt. Det är bra för muskeln och den blir längre, smärtan kan minska vid denna övning.


Hur ställs diagnosen?

Läkaren kan ställa diagnosen efter att ha hört sjukdomshistorien och gjort ett antal ortopediska undersökningar. Tennisarmbåge kan inte ses på röntgen. Vid vissa tillfällen kan röntgenbilder tas för att utesluta andra sjukdomsprocesser i armbågen. Vid sällsynta tillfällen orsakas smärtan av andra orsaker och dessa bör uteslutas.


Behandling

I de flesta fall så läker tennisarmbåge av sig själv/utan behandling. Konservativ behandling, alltså behandling utan operation brukar hjälpa vid de flesta fall. I början kan vila vara en lösning. Smärtstillande och inflammationshämmande (NSAID) preparat används ofta. Om patienten inte blir bättre så kan kortison injiceras lokalt.

Vid v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tennisarmbåge - Lateral epikondylalgi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-18

    Bra skrivit

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-06]   Tennisarmbåge - Lateral epikondylalgi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4376 [2024-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×