Östfronten, andra världskriget

2 röster
12680 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Östfronten var den ryska fronten mot tyskland och även tysklands respektive front mot ryssland under första världskriget. 1914 under första världskrigets första slag hade ryssland, den 25 juli mobiliserat en stor del av det ryska folket, vilket var 14 stora armékårer och 26 reservfördelningar därtill.

När Tyskland sedan fick kännedom om arméerna, bildades i Ostpreussen 3 armékårer med reservkår. Den 2 augusti 1914 började ryska patruller, kosacker, att ta sig in i östra Tyskland. Ryssarna var väldigt överlägsna i antal, detta skrämde tyskarna och ledde till att den tyska arméchefen, von Prittwitz retirerade de tyska styrkorna. Von Prittwitz beslut att fly fältet ogillades av den Tyska högsta krigsledningen och de bestämde sig för att utnämna Paul von Hindenburg, en avgången armékårchef (ur aktiv tjänst 1911) till general för den resterande armén. Paul von Hindenburgs strategi att successivt slå ut de ryska arméerna en för en fungerade mycket bra och inom loppet av en månad vände von Hindenburg ryssarnas övertag mot dem. Det hände också något som förvärrade läget än mer för de Ryska trupperna, fronten började plötsligt lida av svåra förluster vilket berodde på en mängd olika anledningar. En av anledningarna var att Rysslands järnvägar utnyttjades väldigt dåligt och man hade inte heller tagit hänsyn till Sibiriens klimat med påföljden att stora godståg med flera tusentals ton livsmedel blev stillastående så att allt gods ruttnade bort. Vintern 1916 blev för mycket för Ryssarna i fronten som vare sig hade kläder eller mat. När ryssarna var ute ur Ostpreussen kunde Tyskarna med lätthet använda rysslands underlag till egen vinning och sedan, 1917, när den oundvikliga ryska revolutionen bröt ut, trängde Arméer ur trippelalliansen, mestadels tyska, långt in i Ryssland. De nya ryska ledarna ville snabbt dra sig ur kriget, men spelar man så kostar det. Freden i Brest-Litovsk, 1918, blev väldigt dyrbar men det kunde inte ske på något annat sätt. Ryssland fick genom att gå med på Tyskarnas krav lämna ifrån sig stora landområden där en tredjedel av den ryska befolkningen, inte mindre än hälften av alla rysslands industrier, fyra femtedelar av alla kolgruvor samt en fjärdedel av de ryska järnvägarna fanns. Detta skulle kanske ha kunnat bli början till slutet på det kommunistiska ryssland. Men genom att tyskland besegrades av ententen på västfronten fick tyskarna i den efterföljande freden lämna tillbaka stora delar av de områden de hade fått från Ryssland. Det var även i detta skede som Finland blev självständigt. Kriget i öst tog i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Östfronten, andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Östfronten, andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4408 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×