Taxidriver - Analys

8212 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att göra en analys av filmer ”Taxi Driver” från 1976 med Robert de Niro i huvudrollen som den unga och arga taxichauffören Travid Bickle.


Anslaget

Anslaget i den här filmen är kraftfullt, fast det är ganska kort – bara 4-5 minuter, och kan utan tvekan mäta sig med betydligt nyare filmer med avsevärt högre budget. Detta gäller generellt sett genom hela filmen. I anslaget får man se världen genom Travis ögon, man ser torkarna på hans bil som sakta torkar bort regnet från vindrutan. Tittaren ackompanjeras av en lugn jazzsång som tillsammans med synen av Travis glansiga och tomma ögon ger en lockelse till att få veta mer. Man får veta att Travis lider av sömnlöshet och att han spenderar nätterna med att köra runt i sin bil eller sitta på någon av stadens porrbiografer. Han bestämmer sig för att han lika gärna kan få betalt för att köra på natten, och får snart jobb på en av New Yorks större taxibolag. Han verkar varken tycka att detta är bra eller dåligt utan är helt likgiltig. En morgon när han kommer tillbaka till garaget efter en natts körning, berättar han att han varje kväll får torka rent baksätet från sperma, och ibland även blod. Han berättar i sin dagbok att ”han tackar gud för regnet som sköljer bort all smuts från gatorna”, och att ”en dag ska det komma en flod som sköljer bort all denna vidriga smuts”. Med detta så syftar han på alla de prostituerade, alla uteliggare och allt annat som han får se på natten som han också verkar avsky mer än något annat.


Presentationen

Travis får en dag syn på en kvinna han tycker är mycket vacker. Hon heter Betsy, spelad av Cybill Shepherd, och jobbar med en kampanj för presidentkandidaten Charles Palantine. Travis brukar ofta stanna sin taxi utanför hennes jobb och spana efter henne. Betsy jobbar tillsammans med Tom, en ganska påträngande man som flörtar med Betsy, dock utan resultat. Travis tycker inte om honom. Han lyckas däremot bjuda Betsy på en fika ”runt hörnet”, och det verkar arta sig bra. Betsy blir intresserad av Travis livssyn, och hon tackar ja till att träffa honom igen.
Under ett av Travis dagliga rundkörningar i staden, får han presidentkandidaten, Palantine, som kund. Han berättar att han är hans största fan, och på Palantines fråga om vad som Travis själv tycker är mest fel i samhället, och vad han skulle vilja ändra på, svarar han att han skulle vilja ”städa upp” i stan, och rensa den från allt skräp och avskum. Panantine blir naturligtvis lite ställd av svaret.


Fördjupning / Konfliktupptrappning

Samma kväll, när Travis sitter och äter i sin bil, öppnas ena bakdörren och en prostituerad flicka, spelad av en ung Jodie Foster, sätter sig i bilen och ber Travis att köra henne därifrån. Men innan Travis hinner blinka har en hallick slitit ur flickan ur bilen, och gett Travis en skrynklig 20-dollarsedel som ”tack för besväret”. Händelsen har helt klart berört honom, och han behåller sedeln i sin ficka. Travis bjuder Betsy på bio, och hon tackar glatt ja. Detta ändras dock snabbt när hon inser att filmen är av pornografisk karaktär. Hon rusar ut ur biografen strax efter filmens början.
Travis verkar bli allt mer och mer frustrerad och virrig. Han stöter återigen på den unga flickan och de går till ”hennes” rum. Men Travis vill inte ha sex som Iris (flickan) först tror, utan han vill hjälpa henne därifrån. Han förklarar för henne att hon borde gå i skolan istället för att sälja sig, och han erbjuder henne att hjälpa henne hem till hennes föräldrar. Man får dock känslan av att Iris uppfattar Travis som tråkig.
Hemma i sin lilla lägenhet börjar Travis förbereda sig. Man vet inte för exakt vad, men det innefattar högvis med pistoler och knivar. Han putsar sina cowboystövlar och drar vapen framför spegeln. Han verkar ha bestämt sig för något.


Konfliktförlösnng

I nästa scen får man ser Travis, nu med en hemmagjord tuppkam på huvudet. Han är på väg till ett valmöte med presidentkandidaten Palantine, uppenbarligen för att skada eller döda honom. Men precis när han ska skjuta, upptäcks han av Palantines säkerhetsvakter, och flyr. Han rusar in i sin taxi, och åker till Iris. Han möter Sport, Iris hallick på gatan, och skjuter honom. Efter detta följer en ganska blodig uppgörelse mellan den skadeskjutne, men inte döda Sport och två anda män i uppgången.
När Travis väl kommer in i rummet, till Iris, sjunker han ner i en soffa och ska ta sitt liv. Dessvärre, för vi vet vid det här laget att Travis känner likgiltighet inför livet och den ”smuts” som det innebär, misslyckas han då all hans ammunition tagit slut. När polisen kommer till platsen, lyfter han sin blodiga arm och med handen formad som en pistol, låtsasskjuter han sig själv i huvudet tre gånger.


Avtoning

I filmens två slutscener ser vi först en panoramabild över sovrummet i Travis lägenhet. På väggarna intill sängen ses urklippta tidningsartiklar som förklarar att han är en hjälte som räddade en ung flicka från några gangsters. I sista scenen är Travis på sitt vanliga fik igen, men sina taxikolleger. Han får, för filmen, sista körning – Betsy. De småpratar lite och Betsy verkar vilja säga något, men får inget fram. Travis kör därifrån. I backspegeln ser man hans ögon reagera, precis som om han har sett något som gjort honom upprörd.


Jag skulle nog säga att Travis är huvudkaraktär i den här filmen, eftersom han dels utvecklas från 0-100 under filmens gång, men han handlar dessutom av nödvändighet, precis som en drivande karaktär. Han finns med i slutet av filmen, och som jag ser det så har han besegrat vad han anser är ”ondska”, då genom att döda personerna i trappuppgången i slutet. Antagonisten spelas av flera personer, men mest kännbar är hallicken Sport och kanske även presidentkandidat Palantine, då Travis verkar känna att han inget gör för att lösa problemen?
Den drivande karaktären spelas av Iris, den lilla flickan. Det är hon som sätter igång händelseförloppet och får Travis att reagera. Hon utvecklas inte, o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Taxidriver - Analys

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Taxidriver - Analys
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4411 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×