Svensk krigsföring under 1000-1100 talet.

5246 visningar
uppladdat: 2005-06-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst en del om Sveriges krig under 1000-1100 och jag har märkt att det inte finns särskilt gott om fakta. På de ställen där jag faktiskt hittat fakta har författarna skrivit att det är mycket troligt att krig har utkämpats utan att bli dokumenterade. Därför kommer endast jag berätta om de krig som jag snubblat över.


Trots att man inte vet så mycket så finns inga tvivel om att det finns en krigshistoria från den tiden. Man har spekulerat i vad som man tror är orsaken till krig och man har kommit fram till att det i huvudsak gäller kampen om kungakronan som ger upphov till krig. Men det kan även vara landets försvar mot inkräktare eller en eventuell önskan om expansion i öst.


• Olof Skötkonung var den första kungen som regerade Sverige under 100-talet. Han satt på tronen mellan åren 995 till 1022.


• Efter honom tog Anund Jacob över tronen,


• tills Olofs son Emund den äldre tog över år 1050. Emund regerade i Sverige i tio år. Emund var den sista kung som tillhörde den Gamla Kungaätten och


• Stenkil var den första Kung som tillhörde den Stenkilska ätten. Stenkil inträder på tronen år 1060 och dör år 1066 och efter hans död avlöser ett antal män varandra som Sveriges kung.


• Erik Stenkilsson sitter på tronen mellan åren 1066-1067.


• Även Erik Hedning sitter på tronne mellan dessa år.


• År 1067 sitter Halsten Stenkilsson på tronen och efter honom men samma år även


• Anund Gårdske.


• Ännu ett kungabyte sker detta år då Håkan Röde efterträder Anund. Håkan Röde sitter på tronen mellan åren 1067 och 1080


• Den sista ung som besitter tronen under vårt århundrade är Inge den äldre Stenkilsson som efterträder Håkan år 1079 och stannar på tronen fram till år 1110.


Denna kamp om tronen leder till inbördeskrig och många stormän i Sverige mister livet.



1) I slutet av Anund Jacob eller i början av Emund den Gamles regeringstid tros ett krig mellan Sverige och Danmark ha utspelats. Enligt vissa källor så reglerades gränsen mellan dessa länder runt år 1050. Om detta stämmer så ska Skåne, Blekinge och halland ha tillhört Danmark, vilket innebär att et krig faktiskt har ägt rum och att Danmark i så fall varit framgångsrika.


2) Stenkil utkämpar ett krig mot Norge år 1063. Normännen färdas längs med Göta Älv och vinner ett slag i närheten av Väners Strand. Norge regerades av Harald Hårdråde på denna tid.



Någon gång i slutet av 1070-talet får tronen en ny kung nämligen Stenkils son, Inge den äldre. Men han blir bortdriven från tronen av sin svåger, Blot-Sven. Blot-Sven regerar i Sverige i tre år tills han blir mördad av Inge år 1085. Inge återtar tronen och regerar tills sin död år 1100.


3) Under Inges tid som kung, utspelas ännu et krig mot Norrmännen som då styrs av Magnus Barfot. Norrmännen har en stark vilja och vill få mark runt Vänern och västerut därifrån. År 1098 under sommaren marscherar de in i Sverige och slår upp en borg vid Vänern men de tvingas återvända hem under vintern. Norrmännen härjar vilt i de västra delarna av Sverige fram tills år 1100 då de gör ett nytt försök på att bygga en borg vid vänern. Sverige och Norge sluter Fred i Kungahälla år 1101.


Götaland och Svealand var Sveriges kärna. Till Sverige tillhörde äve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svensk krigsföring under 1000-1100 talet.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-09]   Svensk krigsföring under 1000-1100 talet.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4427 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×