Den successiva vinstavräkningen : Ger den successiva vinstavräkningen en rättvisade bild av företagets resultat och ställning?

931 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Senaste årens ökade internationalisering har gjort att antalet stora multinationella företag och koncerner ökat. Följden har blivit ett ökat behov av att kunna göra jämförbara tolkningar av finansiella rapporter för bolag i olika länder. Detta har lett till införandet av internationella redovisningsstandarder (IFRS/IAS), som gäller även för svenska koncerner från och med 2005. Då länderna historiskt haft olika värderingsprinciper finns risk för konflikt mellan det som varit traditionellt i Sverige, d.v.s. en mer försiktighetsinriktad syn på redovisningen, och matchnings-principen som är aktuell för dagens fokus på redovisning till verkligt värde. Problemfrågan är om de större verkstadsindustribolagen har en mer försiktighetsinriktad syn vid sin successiva vinst-avräkning. Stödjer metoden bolagen att visa en rättvisande bild av dess resultat och ställning? Syftet med uppsatsen har varit att söka svaret på vilken av försiktighets- eller matchnings-principen som väger tyngst för utvalda bolag när de gör successiv vinstavräkning. Motsvarar det kapitalmarknadens intresse med vinstavräkning till verkligt värde? För att söka svaren har strategin varit att göra en fallstudie där ett antal intervjuer gjorts med två bolag inom verkstadsindustribranschen. Då antalet direkta källor är begränsade bör inga generaliseringar göras av redovisat resultat. Uppsatsen baserar sig på redovisningsteorierna försiktighets- och matchningsprincipen samt den successiva vinstavräkningsmetoden. Försiktighetsprincipen innebär bl.a. att vinster inte ska tas upp förrän de har realiserats. Matchningsprincipen däremot innebär att intäkter och kostnader ska matchas och redovisas i samma period. Sistnämnda principen stödjer den successiva vinst-avräkningen som har till syfte att lyfta fram intäkter och kostnader i proportion till färdigställandet av varan/tjänsten. Sammantaget anser intervjuade bolag att den successiva vinstavräkningen hjälper dem att visa en rättvisande bild av bolagets resultat och ställning. Det framgår att koncernen, som det ena bolaget verkar i, historiskt haft en tradition att vara försiktiga. Analysen här är att försiktighetsprincipen fortfarande väger tyngst och att införandet av nya standarder antas först då det kulturella arvet mognat och hunnit ifatt. Men då omsättning endast till mindre del består av kundorders som avräknas successivt ger den totala externredovisning en rättvisande bild av bolaget. Slutsatser för det andra bolaget är att de tydligare använder matchningsprincipen v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den successiva vinstavräkningen : Ger den successiva vinstavräkningen en rättvisade bild av företagets resultat och ställning?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Den successiva vinstavräkningen : Ger den successiva vinstavräkningen en rättvisade bild av företagets resultat och ställning?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=44499 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×