Kolumn - Bensinpriserna

4033 visningar
uppladdat: 2005-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tänk långsiktigt – Höj bensinpriserna

Häromdagen satt jag i lunchrummet på jobbet och bläddrade i kvällstidningarna när jag fastnade i Aftonbladets debattsida och blev förvånad över att varenda insändare handlade om de skandalöst höga bensinpriserna i Sverige och huruvida de kommer att höjas ännu mer eller inte. Bilismen ökar i Sverige och självklart vill man att det ska vara billigt att köra bil, bensinpriserna är redan höga och skulle de höjas ännu mer så blir man ju tvungen att byta ner sig till energisnålare bilar som är fulare och går långsammare – eller få åka kommunalt!

Vad skulle hända om bensinpriserna chockhöjdes med låt oss säga fem kronor/liter fram till sommaren? Till en början skulle alla bilister gå i taket och miljöpartiet skulle ändra dagordningen på sina veckomöten, men efter ett tag, när allt lugnat ner sig, så skulle nog folk acceptera läget; att de bor i ett rent, avlångt och dyrt land. Folk skulle börja åka mer kommunalt eftersom det är ett billigare, miljövänligare och snabbare alternativ.

Bensinprishöjningen skulle få kommunaltrafiken att se en möjlighet och sänka sina priser – för med ökat antal passagerare kan busskortet bli billigare och fler får möjlighet att åka kommunalt. Kommunaltrafiken är renare än biltrafiken, eftersom den transporterar fler människor i fordon som inte drar mycket mer miljöfarligt bränsle än fordon som rymmer knappa tiondelen så många människor. Kommunaltrafiken ligger dessutom före i utvecklingen med alternativa bränslen. Folk verkar ha glömt bort hur fort det går att åka kommunalt, bussarna har egna filer vilket ofta tar passagerarna till jobbet på kortare tid än det tar att köra bil. I och med att kommunaltrafiken skulle få fler passagerare så skulle det sättas in fler turer – därmed skulle även valmöjligheten öka för de som arbetar udda tider.

”Samåka” är ett ord som strukits ur vårt ordförråd men är fortfarande ett billigt och bra alternativ när inte kommunaltrafiken kan hjälpa. Alla grannar som jobbar i Söderort kan komma överens om att turas om att skjutsa de andra till respektives arbete. Man kan dessutom fråga sig om folket har glömt bort cykeln eller sina fötter, speciellt i dessa dagar då folkhälsofrågan är högst på tapeten.

Varför inte höja bensinpriserna och få en bättre miljö, billigare transportmedel och kanske till och med en bättre allmän folkhälsa? Uppenbarligen finns det möjligheter att ta sig till och från arbete, skola och annat, men finns viljan? Kommer folk att tänka på framtiden, naturen och sin hälsa? Nej, för som människa kan jag hålla med om att jag föredrar det bekväma före det nyttiga. Så låt oss bränna mer olja, och därefter kol, till sist naturgas, och om sisådär hundra år står vi där, alla fossila ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kolumn - Bensinpriserna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-12]   Kolumn - Bensinpriserna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4456 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×