Kroppsspråk

30 röster
76039 visningar
uppladdat: 2005-06-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När man talar om kroppsspråk menar man den kommunikationen mellan människor som sägs utan ord. Även om man försöker att dölja olika slags känslor så kan man ändå avläsa hur en människa mår och känner enbart genom att avläsa människans kroppsspråk. Man använder sig bland annat av olika slags miner och gester för att uttrycka sig. Färger har också en stor betydelse då man kanske väljer en färg beroende på hur man mår och känner sig just den dagen. Och man är oftast omedveten om det och för det mesta vet man inte vilken betydelse de olika signalerna har.

Människor använder sig av sina sinnen för att kunna fånga upp och tolka olika kroppsspråk. Vi använder oss bland annat utav synen för att kunna lägga märke till ansiktsuttryck, blickar och vilken klädsel andra människor har. Hörseln använder vi då vi behöver uppfatta olika tonlägen som bland annat dialekter och tempon. Med tempon menar man till exempel hur fort en människa antingen går, talar eller gör olika saker.

Ibland verkar det som att barn kan tolka kroppsspråk lättare än vad vuxna människor kan. För som många vet är det svårt att dölja sina känslor för barnen eftersom de uppfattar ganska snabbt om den vuxne är antingen irriterad eller glad oavsett vilka ord som används.


Här är några allmänna tolkningar av kroppsspråk.

Hållningen

Har man en avslappnad hållning så får andra människor ofta intrycket av att man har ett bra självförtroende. Har man däremot en hopsjunken hållning kan det tolkas som uppgivenhet och besvikelse. Ofta har deprimerade människor denna hopsjunkna hållning. Har man en rakryggad, lite stel kroppshållning kan människor tro att detta är en signal för dominans, alltså att man vill få respekt av sin omgivning. Detta kan man ofta se hos militärer.

Blicken

Vi använder våran blick till många olika saker. När vi bland annat tycker att något är hemskt eller obehagligt så sätter vi oftast händerna för ansiktet för att inte kunna se vad som händer. Och när vi behöver tänka så blundar man oftast en stund. Om man skulle träffa på en människa som har en flackande blick tyder det oftast på att personen i fråga egentligen vill vara någon annanstans.

Huvudet och Ansiktet

När man talar med andra människor som brukar man antingen nicka eller skaka på huvudet beroende på om man håller med eller inte. Lyssnar vi extra noga på någon diskussion så kan vi lägga huvudet på sned. Något som signalerar att en människa är nedstämd är oftast att personen i fråga hänger med huvudet eller rynkar pannan. Blir vi då förvånade över detta så höjer vi ofta ögonbrynen medan vi rynkar näsan åt sådana saker vi inte är förtjusta i.

Händerna
När man skakar handen med någon kan man ibland få reda på vilken personlighet den andra människan har. Skulle handslaget vara slappt och kraftlöst skulle det betyda att personen har en undergiven personlighet. Skulle handslaget däremot vara fast skulle det signalera att personen är bestämd. Träffar du på en person som har knutna nävar så är det bäst att hålla sig undan då det betyder aggressivitet. En sak som man kan stöta på överallt är att människor ofta när de är nervösa håller på att plocka med kläderna, ta bort hårstrån eller trådar. Detta är för att man vill koncentrera sig på andra saker. Vill man uttrycka makt och säkerhet så ska man greppa händerna bakom ryggen vilket också gör att man får en rak hållning.

Skratt och Gråt

Överallt i hela världen betyder ett leende samma sak och det är glädje. Kroppens alla organ påverkas endast positivt då man skrattar då bland annat syrehalten i blodet ökar och att blodcirkulationen ökar. Andra saker som är positivt i samband med skratt är att kroppens läkningsförmåga ökar, man blir inte stressad så lätt och man blir självklart mer avslappnad. Skratt och gråt ligger väldigt nära varandra som många människor säkert har upplevt. Vissa människor till exempel skrattar när de egentligen vill gråta och ibland gråter man därför att man är så himla glad.

Revir

Att alla människor har ett eget revir är väldigt viktigt då alla måste ha ett område som är ens eget. Reviret kan bland annat vara det avstånd man har till andra människor då man till exempel talar med någon. Sveriges befolkning har cirka en halv meter mellan sig när man talar om den intima zonen. Den personliga zonen är 0,5-1 meter och den sociala zonen är 1-4 meter. När man talar om den personliga zonen så menar man när till exempel två människor som känner varandra kommunicerar. Den sociala zonen innebär kommunikationen med främmande människor.

Färger

Vi använder oss utav färger för att antingen signalera eller symbolisera något. Människor blir också påverkade av färger som finns i ens omgivning. I våran kultur anser man att vitt symboliserar oskuldens färg och detta kan man bland annat se då en brud helst ska ha en vit brudklänning och barnen bär vitt i samband med dopet. Men vitt är inte oskuldens färg överallt utan i vissa österländska länder kan vitt anses som sorgens färg. I många människors ögon anses svart vara en negativ färg då det ofta speglar negativa saker. Många ungdomar kan klä sig i svart då de bland annat protesterar mot vuxensamhället. Röd är en färg som får många att andas snabbare. Detta beror på att den röda färgen förmedlar starka känslor och kan även upplevas som utmanande och sexuell. Om man vill bli lugn ska man däremot använda sig utav den b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kroppsspråk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-17]   Kroppsspråk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4458 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×