Judendomen och Buddhismen - en jämförelse

35 röster
41403 visningar
uppladdat: 2005-06-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Judendomen

Judendomen är en utav de fem världsreligionerna, de andra är: Kristendom, Islam, Hinduism och Buddhism. Judendomen är den minsta utav dessa, men är nog ändå den som har påverkat världen mest. Både Kristendom och Islam har vuxit fram ur Judendomen. Dessa tre har tillexempel Gamla Testamentet (GT) gemensamt.


Historia

I GT så berättas det om en man som heter Abraham. Han och hans fru Sara fick barnbarn och det var ett tvillingpar. Den yngre sonen, Jakob, hade svårigheter med att hans äldre bror, Esau, skulle bli familjens nya ledare. Så han lurade sin far till och berövade sin äldre bror hans arvsrätt. Men han blev rädd, rädd över att Esau kanske ville hämnas, så han flydde. Efter flera år så hade han lyckats samla på sig tillräckligt med mod för att möta sin bror igen. Natten innan de skulle träffas så sa Gud till honom att han i framtiden skulle kalla sig själv för Israel vilket betyder ”Den som har brottats med gud”. Jakobs ättlingar kom därför att kallas ”Israels barn”.

Senare så blev Israels barn slavar i Egypten. De hade inga möjligheter att fly, inte förrän en man vid namn Moses hjälpte dem. Med Guds hjälp så lyckades han få Israeliterna fria. Han tog då med sig dem till det förlovade landet, Kanaan (dagens Israel), som Gud sedan länge hade lovat dem. På vägen dit så fick Moses ta emot Tora från Gud, en utav Judarnas viktigaste skrifter. När de kom fram så gjorde de Jerusalem till deras huvudstad.

För ca: 2000 år sedan så kom romarna och ockuperade Israel (Israel hade varit ockuperat av Babylonierna innan). Då flydde judarna och spred sig över Mellanöstern och Europa. Nu började judarnas 2000-åriga landsflykt.

I de kristna länderna möttes Judarna av misstänksamhet och hat. De tvingades ofta leva i getton, speciella kvarter som oftast var små och smutsiga. De blev utsatta för förföljelser, ofta blodiga sådana, och blev till och med utdrivna ifrån vissa länder, bl.a. England och Frankrike. I Spanien fann de dock frihet, åtminstone tills landet blev kristet. Då jagades judarna ut därifrån också. Senare, på 1700-talet så flyttade många judar till USA, där de fick chansen till att leva ett någorlunda drägligt liv.

I slutet av 1800-talet så hade judarna en stor konferens i Schweiz. Han som hade kallat till detta möte var en man som tyckte att judarna borde kräva tillbaka sitt, av Gud, lovade land. Han tyckte att judarna skulle göra om Palestina till en egen, judisk stat: Israel. De som höll/håller med om denna idé kallas för sionister.

Nästa steg i judarnas historia är förintelsen. Den inträffade under andra världskriget och gick ut på att nazisterna ville ha en värld fri ifrån judar. Nazisterna tycker att judarna anser sig själva vara förmer oss alla andra och dels därför har de byggt upp detta hat mot just judar. Judarna i Europa blev i vägskickade till koncentrations-, och förintelseläger. Under de åren så mördades 6 miljoner judar!

Några år efter andra världskriget så lyckades judarna med hjälp av FN att få Israel till en självständig stat. Den nya flaggan pryddes med davidsstjärnan för att visa att detta var judarnas land, de hade blivit lovade det utav Gud. Över en halv miljon araber var tvungna att flytta. Det var nu som alla de oroligheter och krig i Israel och närliggande länder bröt ut och de håller på än idag.


Tron

Judendomens grundläggande filosofi är att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad. ”Du ska älska din nästa som dig själv” (3 Mos, 19:18)

Enligt Judendomen så är människan skapad till Guds avbild och att man själv kan välja det onda eller goda. De tror inte på någon arvsynd (sådan synd som en människa föds med). Människan ska följa guds vilja och de tio budorden, det viktigaste budet är det första, att man inte ska ha några andra gudar vi sidan än Gud. Om man älskar Gud så ska man även älska sina medmänniskor. Ganska logiskt eftersom de ju är en avbild utav Gud. Om man syndar så bestraffar gud en, men man kan bli förlåten sina synder, om man djupt och uppriktigt ångrar det fel man begått. Judarnas Gud är allsmäktig, han har skapat allt och tar väl hand om sin skapelse. Judarna använder ibland vissa utav Guds kroppsdelar, så som vingar, händer och ögon, men alla judar vet att detta bara är en mänsklig föreställning, att ingen egentligen kan förstå vad gud är.

Judarna tror på det Gamla testamentet, men inte det nya (NT). I och med det så förnekar de att Jesus var Guds son och Messias. Judarna har alltid väntat på att Messias ska komma och frälsa dem och skapa evig frid, men eftersom Jesus inte gjorde detta så är han enligt judarna inte Messias. I GT så säger gud till en man att han ska sända en man utav Davids släkt som ska frälsa människorna. Detta ligger till grund till varför judarna då trott att det ska komma en frälsare. Många har trott att krig och olyckor har varit tecken på att han snart ska komma och haft sitt hopp till vissa män, men blivit besvikna. Andra tror på att det i stället ska bli en messiansk tidsålder, vilket innebär att alla krig och hemska saker ska ta slut på jorden och människorna här kommer att leva i evig frid.

Judendomens religiösa ledare är rabbinerna. De är ungefär som kristendomens präster. Men de största ledarna har varit folk som blivit utvalda av gud: profeterna. En utav dessa profeter är Mose, han som räddade israeliterna ifrån slaveriet i Egypten.

Enligt judarna så ska man inte vara rädd för konflikter. Man ska bekämpa alla orättvisor även om det drabbar en själv. Man ska också uppfylla sin uppgift som gruppvarelse i sin familj, församling och i samhället.

Det finns olika former av Judendom, så som det finns i alla religioner. De största grupperna som man delar upp judarna i är ortodoxa och liberala. De ortodoxa judarna menar att allt i Toran ska följas precis som de gjorde på Moses tid och att man ska ta allt som står där väldigt ordagrant. De liberala judarna tycker dock att man ska ändra på vissa lagar, så att de passar bättre in i vår tid. Det finn även ultraortodoxa judar. De tar avstånd ifrån ett vanligt liv och bosätter sig i speciella kvarter, låter sina barn gå i speciella skolor och har ibland speciella kläder.

En sak som är speciell för judendomen är deras tidräkning, den börjar nämligen år 3761 f. Kr. Anledningen till detta är att forskare har räknat ut att det var då som världen skapades.


Heliga skrifter och symboler

Judarnas heliga skrifter är Tora som består utav de fem Moseböckerna. Men Tora är bara den första av tre delar i Tanak, de andra två delarna är Profeterna och Skrifterna. Andra heliga skrifter är Sidur och Talmud. Sidur är en bönbok och Talmud innehåller tolkningar utav Tora. Man kan alltså sammanfatta det hela med att judendomens viktigaste skrifter är Tanak, Sidur och Talmud. Texterna är skrivna på både hebreiska och arameiska. Judarna har speciella texter som de läser vid olika högtider.

Den mest kända symbolen för judendomen är Davidsstjärnan, som kallas för Davids sköld. Judarna har använt denna symbol sedan medeltiden. Sedan finns det även den sjuarmade ljusstaken (Menoran) och Torarullar som symboliserar religionen. Davidsstjärnans två sammanlänkade trianglar ska symbolisera förbundet mellan Gud och människorna. Menoran har sju armar som symboliserar de sju dagar som Gud skapade världen på, den symboliserar alltså fullkomligheten hos judarnas Gud.


Riter och regler

Judendomen har ganska mycket regler. Till exempel så får de inte äta all sorts mat, de får bl.a. inte äta griskött då grisen anses vara ett smutsigt djur. All tillåten mat kallas ”koshermat” Man får inte laga en rätt med både kött och mejeriprodukter i. Det är så viktigt att dessa två råvaror inte kommer i kontakt med varandra att man till och med har speciella kastruller, serviser och ibland till och med diskmaskiner till dem. Allt detta på grund av en liten mening som står i GT att man inte får koka en killing i getens mjölk. Man ska heller inte äta blodmat eller skaldjur. Judar äter bara kött när djuret är slaktat av en slaktare som slaktar efter kosherreglerna. De säger att djurets halspulsåder ska skäras av, så att blod försvinner. Blod är det värsta en jude kan äta.

En annan rit är att alla pojkar blir omskurna vid åtta dagars ålder, detta för att visa att han är med i förbundet med Gud. När pojken sedan är 13 år så blir han ”bar mitzva”. Det innebär att han anses vara vuxen, han får nu utöva en vuxen mans religiösa ritualer. Ofta så får han sköta Toraläsningen på sabbatens morgon, vilket är något som bara vuxna män får göra. Flickornas motsvarighet är ”bat mitzva”, men det blir hon redan vid 12 års ålder. Dessa tillfällen brukar oftast firas med en festmåltid med släkt och vänner.

De riter som judarna utför till vardags är bönen. En ortodox jude ber varenda dag, medan de liberala kanske oftast gör det i synagogan på sabbatsgudstjänsten. Sabbaten är viktig för judarna., Sabbaten börjar på fredag kväll och varar fram tills att det är mörkt på lördagskvällen. Detta gör man för att det symboliserar den dagen som Gud vilade när han skapade världen. Under sabbaten får bara det allra nödvändigaste arbetet göras, man får inte laga mat, använda elektrisk utrustning, skriva och resa någonstans. Maten gör man i ordning innan sabbaten börjar så att den ska räcka. Många tar på sig sina finkläder, bjuder hem vänner för att äta, umgås, be och studera Tora. Man går även till synagogan under sabbaten.

Judendomen har väldigt många högtider och firar dem ofta med olika måltider.


Utspridning

Det finns ungefär 16 miljoner judar runt om i världen. De kommer ursprungligen ifrån Israel och trakterna däromkring. Idag bor ca: 6 milj. i USA, 4 milj. i Israel och 3 milj. i Ryssland.


Buddhismen

Buddhismen är en religion som har sina rötter i Hinduismen, då dess grundare var hindu i början. Buddhismen är en väldigt speciell religion, dels därför att den inte har någon gud.


Historia

Buddismens grundare var en man vid namn Siddharta Gautama. Han föddes för 2500 år sedan, som en prins i norra Indien. En man spådde Siddhartas framtid och sade då att prinsen antingen skulle bli en stor furste eller en stor, betydelsefull, andlig ledare. Fadern ville att prinsen skulle bli en stor och mäktig härskare och för att säkerhetsställa det så isolerade han prinsen inuti palatset. Han tänkte att om prinsen inte fick se och uppleva allt som var hemskt eller sorgligt, så skulle han nog inte bli någon andlig ledare. Så prinsen levde ett liv i lyx och överflöd och skyddades från allt sorgligt och obehagligt, han åt jättegod mat och omgavs av vackra flickor som dansade och sjöng för honom. Men prinsen kände sig instängd i palatset och smög sig en dag ut ifrån palatset.

Först var han nyfiken och förundrad inför allt nytt, men snart så blev han förskräckt, när han såg gamla, sjuka och döda. Det var något helt nytt för honom, lidande. Men på vägen tillbaka till palatset så träffade han en munk och Siddharta tyckte att han såg så trygg och harmonisk ut, så då beslöt han sig för att bli munk.

Han gav sig av från palatset och lämnade sin hustru och son, han skulle bli asket. Han började med att lyssna till och prata med lära hinduer för att få råd. Sedan försökte han så gott han kunde för att finna sanningen om tillvaron. Han plågade och svälte sin kropp med större allvar och beslutsamhen än alla anda asketer, till slut så åt han bara ett riskorn om dagen. Han blev ju självklart väldigt svag när han plågade sig själv på det viset, men han fann ändå ingen frid.

Han kom fram till att eftersom han hade prövat de två ytterst kroppsliga lägena hård askes och ett liv i lyx och överflöd, men ingen utav dessa hade gett honom det han sökte. Då bestämde han sig för att pröva mellanläget, att sluta plåga kroppen och att koncentrera sig på meditationen. Så han åt så mycket han behövde och började sedan en väldigt lång och djup meditation. Efter en längre tid i meditation så fann han svaret, sanningen om vår tillvaro. Han blev Buddha (den upplyste). Efter detta så började han gå runt och predika och undervisa om sin lära.


Tron

Vissa tror att buddhisterna tillber Buddha som en gud, men det är fel. Buddhisterna ser på Buddha som en förebild och försöker leva efter hans exempel, men de dyrkar honom inte som någon gud.

Buddhas lära går ut på att alla kan hitta meningen med livet, att nå nirvana. Detta genom att följa en ”gyllene medelväg”. Då kan man även bli kvitt livets lidande. Man ska bl. a. Inte dyrka gudar, då universum inte styrs av dem. Hinduernas ”världssjäl” finns inte heller. Buddha sa även att det var meningslöst att be och offra, eftersom det inte finns någon gud som hör bönerna. Buddha tyckte att människorna skulle våga möta livet och att gudsdyrkan bara hjälpte till med att förminska sin egen betydelse. Varför be om hjälp med något som man själv är kapabel till att göra? ”Befria dig själv” (religion och liv 9)

Buddha sammanfattade sin lära i fyra punkter, de fyra ädla sanningarna:

1. Allt är lidande
2. Lidandets orsak
3. Hur man upphäver lidandet
4. Vägen till att upphäva lidandet

Med att allt är lidande så menar Buddha att människorna ägnar hela sitt liv åt att bli nöjda med tillvaron, men blir det aldrig riktigt. Vi har en massa drömmar och vi blir bara besvikna när dessa inte inträffar. Oro, ångest, längtan, begär, vreda och hat är alla olika former av lidande. Glädje och sinnliga njutningar är bara tillfälliga bländverk. när dessa bubblor spricker och glädjen försvinner så finns det bara tomhet och besvikelse kvar.

Lidandets orsak är enligt Buddha vår livstörst. I Buddhas lära så innebär inte döden slutet, utan att döden bara är en övergång till ett nytt liv, i en ny kropp. Anledningen till denna återfödelse är människans strävan efter att få visa sin duglighet och att åstadkomma något i livet. Hon vill prestera sitt yttersta och förverkliga sina drömmar och enligt Buddha är det den strävan som skapar återfödelsen, att det är livstörsten som är orsaken till vårt lidande.

Men för att få ett slut på återfödelserna, hur ska man göra då? Jo, man ska kväva livstörsten och alla begär. Och det gör man genom att bli fri ifrån sinnenas lockelser, då bryts återfödelsens cirkel och människan går in i nirvana efter döden.

Genom att följa den åttafaldiga vägen kan man få ett slut på livstörsten. Den skänker en frid och visdom, den leder oss till nirvana.


DEN ÅTTAFALDIGA VÄGEN

1. Rätt kunskap är att förstå de fyra ädla sanningarna.
2. Rätt sinnelag betyder att vara fri ifrån begär och onda tankar.
3. Rätt tal innebär att man undviker lögn, hårda ord och tomt prat.
4. Rätt handlande är främst att inte döda, stjäla eller leva okyskt.
5. Rätt liv lever den som förtjänar sitt uppehälle utan att skada några andra liv, så som t ex fiskaren och jagaren gör
6. Rätt strävan är att bekämpa det onda och sträva efter att ständigt göra det goda
7. Rätt vaksamhet är att ge akt på kroppen, sinnena, känslorna och tankarna.
8. Rätt meditation innebär en komplicerad metod att försänka sig själv i allt djupare koncentration mot fullständig ro och höjd klarsyn. Det är genom meditation som människan kan nå den slutgiltiga upplysningen.
(Religion och liv 9)


Heliga skrifter och symboler

Buddhismen har inte många heliga skrifter, eftersom religionen inte har någon gud. De skrifter som är heliga är Tipaka (de tre korgarna), det är en stor skriftsamling som sammanställdes ca: 200 år efter Buddhas död. I den står det om: regler för munkar och nunnors liv, Buddhas liv, lära och filosofiska tankar och funderingar om tillvaron och livets mål mm.

Buddhismen har inte många symboler, den största är hjulet med åtta ekrar. Det symboliserar den åttafaldiga vägen. Även ”Livets hjul” är en känd symbol. Den visar att alla levande varelser ingår i ett kretslopp av liv, död och pånyttfödelsen och att det som håller oss kvar i hjulet är våra begär. I mitten av livets hjul är en tupp, en orm och ett svin, och de symboliserar girigheten, hatet och okunnigheten.


Riter och regler

Buddhismen har inte några direkta regler, den har istället riktlinjer om hur människorna ska försöka leva. De enda bud som finns är att man: inte ska skada levande varelser, låta bli att stjäla, inte ska använda sin sexualitet för att skada sig själv eller andra, inte ska ljuga eller tala illa om andra eller inte ska använda drycker eller droger som skadar ens hjärna eller kropp. Dessa fem bud gäller för alla vanliga buddhister. För munkarna och nunnorna är det lite annorlunda, de har 227st bud att följa. Munkar och nunnor lever i speciella kloster och har lämnat ifrån sig alla sina ägodelar. Det enda de äger två brandgula klädnader, en tiggarskål och några andra nödvändiga saker. De äter bara en gång om dagen, och den maten får de ifrån folket. På morgnarna så går munkarna runt med sina tiggarskålar och då står folket där och väntar på att får ge dem mat. De tycker att eftersom munkarna fungerar som förebilder, så hjälper de folket genom det, så varför ska då inte folket hjälpa munkarna tillbaka? Munkarna är väldigt viktiga i buddhisternas liv, man har en munk hemma hos sig ibland som läser för familjen. Man tror att detta välsignar deras hem och ger dem bättre karma. Men att vara munk är inte så lätt, man har väldigt hårda regler i klosterna. Munkarna tillbringar sin tid åta att: studera Buddhas lära, meditera och hälsa på människorna i deras hem. Men munkarna tycker inte att det är så svårt, vi västerlänningar kan tycka att deras liv ser väldigt tomt och glädjefattigt ut, men munkarna säger att de lever med en inre frid. Munkar jobbar ofta som lärare, men de tar inget betalt. Munkar använder inga pengar och de behöver det inte. De får allt de behöver utav människorna.

I många utav de buddhistiska länderna så är det vanligt att man låter sina barn tillbringa några veckor som munk eller nunna i ett kloster. Där år de då pröva på hur det är att vara munk och lära sig mer om en buddhistiska tron. Man kan säga att det är ungefär som vår konfirmation. Man kallar oftast hem en munk när det är någon som har födds, gift sig eller dött. Då läser munken ur de heliga texterna.

Det finn olika riktningar inom buddhismen och de två största är Mahayana och Hinayana. Mahayana betyder ”stora vagnen” och menar att alla kan nå nirvana, vare sig man är munk eller ej. Hinayana betyder ”lilla vagnen” och där menar man att det bara är munkar och nunnor som kan nå nirvana. Så där är alla vanliga människors önskan att de nästa gång ska återfödas som en munk.

Buddhismen har några högtider. Den viktigaste är Vesak. Den firas i april-maj på den dagen då det är fullmåne. Det var nämligen den dagen som Buddha föddes, blev upplyst och dog, under olika år förstås. Men de andra fullmånedagarna på året brukar man fira med att gå till ett tempel för att offra och meditera.

Buddhismen har inga speciella ledare, det är munkarna som fungerar som förebilder, men de är inga ledare. I Tibet finns det en gren som kallas för lamaismen, och de har en ledare: Dalai Lama.


Utspridning

Buddha levde i Indien och det var också där som buddhismen till en början fick många anhängare. Men hinduismen dog aldrig riktigt ut där och för ca: 1000 år sedan så började människorna tro på den igen och då förlorade buddhismen de flesta av sina anhängare där. Buddhismen hade dock gått ut till andra delar av världen och ett tag var hela området öster om Indien buddhistiskt, läran kom även till Kina och det är just i dessa områden som buddhismen är störst idag. På många ställen har religionen blandats med de religioner som fanns i områdena innan.

Till exempel i mayahanabuddhismen har läran blandats med andra. Där betraktar man ofta Buddha som en gud och man ber och offrar till honom. Astrologi har också smugit sig in och man tror på att det finns onda och goda andar. I Hinayanabuddhismen säger man att man lever efter Buddhas lära, men i vissa länder har även andra influenser har påverkat den med.

Kort kan man alltså konstatera att buddhismen finns mest i östra Asien, utanför Indien. Det har dock blivit vanligare att vi i världens andra delar har övergått till buddhism.


Analys

Judendomen och buddhismen är två väldigt olika religioner, i många aspekter. Kanske mest därför att judarnas tro är till en gud, som ska hjälpa dem att nå frälsning, medan buddhisterna tror att man endast kan frälsa sig själv. En annan skiljepunkt är att judarna tror att efter man har dött, då är man död, fast de inte riktigt vet vad som händer då. Buddhisterna tror på återfödelse, att man återföds ända tills man når nirvana. En lite mindre betydelsefull skillnad är deras högtider. Judendomen har högtider i överflöd och firar den rejäl, med mycket mat bl. a. Buddhismen däremot har bara några få, och firar dem lite lugnare.

Symboler är en annan punkt. Judarnas symboler betyder mycket för dem. Davidsstjärnan pryder Israels flagga

Grundtanken kan man dock säga är den samma i judendomen och buddhismen, och det gäller inom alla religioner, man ska leva väl och vara snäll mot sina medmänniskor och naturen.

Judendomen har påverkat samhället på många sätt. De är t ex många framstående vetenskapsmän som har varit judar. Och folket i andra religioner har sett hur starkt och ihärdigt som judarna har kämpat för sina åsikter, och kanske blivit smittade av deras tålamod. Man kanske vågar stå upp mer och säga vad man tycker och vågar kämpa mer för sina rättigheter. Judendomen väcker oftast väldigt starka känslor i samhället, då man förknippar den med förintelsen. Jag kan inte sätta fingret riktigt på hur det har påverkat samhällets syn på judarna, men jag kan nog lugnt påstå att de har blivit...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen och Buddhismen - en jämförelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-19

    Jag läste första stycket och s

  • Inactive member 2006-02-23

    Nej, Abraham hade inte två sön

  • Inactive member 2007-05-26

    jag tycker att det är ett ba a

  • Inactive member 2009-05-07

    Johanna du har en del felaktigheter, för det första så hade Abraham två söner, en hetter Ismael, och den andra Isak. Och för det andra så har Islam INTE växt ut ur judendomen. Islam har lika mycket att göra med kristendomen som judendomen, men har ingen tillhörighet i samband att vi skulle ha utvecklats från den tron. Dock är det korrekt att Kristendomen har utvecklats ifrån Judendomen.

  • Inactive member 2010-03-04

    helt ok

  • Inactive member 2010-11-23

    Det var bra men måste bara rätta en sak! Du har skrivit att det finns fem världsreligioner, men om du söker på världsreligion på google så kommer det upp många förslag. Kolla på wikipedia. Kanske inte den bästa faktan men den uppdateras ändå ofta till skillnad från vad man läser i religionsböcker. Men numera så finns det nio stycken, möljligen tio. Beroende på vilka man räknar med.

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-17]   Judendomen och Buddhismen - en jämförelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4459 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×