Aktiedagbok

4 röster
7367 visningar
uppladdat: 2005-06-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt om marknaden

Tävlingen drog en dag igång, några veckor innan president valet i USA. Jag tyckte att det var en alldeles för osäker marknad att gå in på. Så jag väntade till 2004-11-04 för att gå in på marknaden. USA valet var då någorlunda avgjort och marknaden var återigen säker.


Spekulationer

Jag gick in på flera sidor och letade efter vilket bolag som jag skulle investera i, och jag hittade två företag som såg mycket starka ut, det första var Biacore. Biacore hade släppt en rapport den 20 oktober, jag tog del av rapporten och den såg mycket positiv ut.

Jag tog reda på vad företaget sysslade med och kom fram till att de är ett globalt företag som tillhandahåller analytiska system för forskning. Deras program samlar information om protein och hur vissa arter skulle reagera på olika mediciner. De håller för närvarande på med att expandera sin marknad till så som de själva utrycker det ”Biacore is successfully expanding into the food analysis market, providing key manufacturers with ready-to-use solutions for the determination of food quality and safety”.
Biacore säljer sina produkter globalt men mest till USA, Europa, Japan och Australien. Företaget Grundades 1984 i Uppsala.

På www.di.se fick jag reda på att Ericssons mobiltelefondel halkade efter globalt, och aktien hade sjunkit. Ericsson är världens största leverantör av mobila system. Världens största teleoperatörer finns bland bolagets kunder och cirka 40 procent av alla mobilsamtal görs via Ericssons nät. Ericsson äger mobiltelefonbolaget Sony/Ericsson tillsammans med Sony. Sony/Ericsson är bara en liten del av Ericsson och detta borde inte påverka aktien så mycket. Detta tillsammans med en mycket stark kvartalsrapport gjorde aktien till ett klipp!

När jag letade efter information och när jag spekulerade i vilka aktier jag skulle köpa så sökte jag information på:
www.di.se
www.dn.se
www.aktiekunskap.om.se
www.google.com
www.omgroup.com
www.biacore.com
www.ericsson.com
Jag läste även tidningen, DN.


Djupgående analys

Introduktion och historia

Ericsson är ett internationellt företag inom utveckling och försäljning av avancerade system och tjänster för mobil och fast kommunikation till nätoperatörer.

Ericssons affärsidé är att ”Förstå våra kunders möjligheter och behov och att tillhandahålla kommunikationslösningar bättre än våra konkurrenter”. Detta är en väldigt bra affärsidé, man skall göra bättre kommunikationslösningar än konkurrenterna.

L.M Ericsson grundade företaget ”Ericsson” 1876. Det började som en liten affär, men utvecklades senare till ett av Sveriges största aktiebolag, de utvecklade och sålde televäxlar samt telefoner. Senare började man även producera mobiltelefoner, men 2001 var det slut på det, man delade Ericsson i två delar, Sony/Ericsson och Ericsson.

Sony/Ericsson tog hand om mobilförsäljningen undertiden som Ericsson bara hade hand om telekommunikationen


De senaste åren i siffror och ord

Ericsson har sedan IT-raset 2000 haft det väldigt svårt, och 2001 började man brottats med ett negativt resultat. Från 2001 och fram till nu har man dock kämpat sig in på marknaden igen, vunnit marknadsandelar och minskat det negativa resultatet. De hade år 2001 en förlust på 21 264 Mkr, denna siffra var 2003 10 844 Mkr, en stor minskning.

Samtidigt som förlusten har minskat har även faktureringen minskat under denna period med nästan 50 %. År 2001 hade de en fakturering på 231 839 Mkr som år 2003 var nere på 117 738 Mkr.

Likviditeten år 2003 låg på 240 %. Vinstmarginalen har även den fått ett bättre värde den har stigit från -9,7 % till -6,2 %. Vinsten på aktie har också stigit lite detta från -1,94 till – 0,69.

Nu 2004 ser det ännu ljusare ut, man kan visa ett positivt resultat för första gången på fyra år. Kvartalsrapporten säger att företaget har gått med 42 % bruttovinst dvs 1.1 milliarder.


Soft analys

Strengths

Ericsson har, de senaste tre åren, minskat sin förlust och först i år börjat visa ett positivt resultat. De har ett långt, starkt förflutet och är ett av Sveriges största företag. Deras storhet begränsar sig dock inte till Sverige utan Ericsson är nu ett stort internationellt växande bolag, detta tack vare många, visa, långsiktiga investeringar.


Opportunities

Trots den stora IT-krashen 2000 är Ericsson ett av de få företag som fortfarande hänger kvar på marknaden, det visar hur starkt detta bolag faktiskt är. De har i år vänt sitt resultat från negativt till positivt, detta tyder på att de återigen har lyckas etablerat sig på marknaden. Detta tillsammans med många långsiktiga investeringar är företagets möjligheter att bli ännu större.


Faults

Ericsson är ett väldigt stort och stabilt företag, det är svårt att hitta några brister överhuvudtaget. Det största hotet är nog EU, för att med EU så blir hela Europa mer förenat, det innebär dels en större marknad för Ericsson, men även fler konkurrenter. Fler konkurrenter innebär att företagen måste pressa priset mera, och detta leder i sin tur till, lägre vinst.


Threats

Ericssons största konkurrent på den internationella marknaden är för tillfället det amerikanska bolaget Lucent Technologies. De är det världsledande företaget inom Telecom-industrin just nu. Även andra tillverkare av datakommunikationsutrustning, såsom Nokia, Philips eller Siemens, är direkta konkurrenter till Ericsson.


Hur gick det för mina köp?

Vid inköpstillfället bestämde jag mig att lägga ca 40% på Ericsson, och ca 60% på Biacore.

Trans. datum
Instrument
Typ
Villkor Antal
Kurs
Courtage
Summa

2004-11-04 ERIC B
Köp 10,000 21.70 100.00 217,100.00
2004-11-04 BCOR
Köp 2,100 124.50 100.00 261,550.00

Redan första veckan så fick jag en 5 % ökning på min aktieportfölj. Biacore hade stigit i höjden med 9 % och Ericsson hade stigit med ca 1 procentenheter. Varför kunde jag inte riktigt förstå först veckan efter, Biacores vice VD avgick. Kursen på aktien sjönk då lite till 8 %. Efter detta låg aktien och flöt, tills jag en dag till min förvåning ser att kursen har stigit med 5 procent till. Men efter en vecka så fick jag reda på varför, Biacore släppte då en ny produkt inom sin nya marknad, ett mat analyssystem. Aktien sköt i höjden och slutade den 8 december på ca 20% mer än mitt original värde.

Sedan dess har aktien sakta sjunkit ner till 14%, men ändå en väldigt bra affär!

Ericsson ökade inte riktigt så mycket som ryktena sa, den började sakta men säkert stiga, till en topp på ca 5 procent. Aktien började sjunka när en diskussion om deras A och B aktier drogs upp, de ska nämligen höja röstvärdet på B aktierna. Sen så kom nyheterna, ett kontrakt hade blivit förlorat till en konkurrent, dagarna efter så gick Ericsson ut med att de fick ett annat kontrakt istället, men det hjälpte inte aktien sjönk som en sten. -1.2 % var värdet på aktien en vecka innan tävlingen skulle ta slut. Den veckan gav jag upp hoppet på Ericsson och försökte sälja, men det gick inte. Tu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aktiedagbok

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-19]   Aktiedagbok
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4465 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×