Napoleon/Mussolini

2 röster
7790 visningar
uppladdat: 2005-06-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppgiften går ut på att jämföra Napoleon och Mussolini som diktatorer, både deras likheter och olikheter.

Både Napoleon och Mussolini kommer från arbetar familjer. Båda är bevis på den nya världen, där en adelstitel inte var nödvändigt för att klättra på samhällets stege. Napoleon och Mussolini var båda framgångsrika. Båda lyckades att klättra upp till den absoluta toppen i sina länder. Napoleon hade en militär bakgrund och var en utmärkt strateg. Han föddes på ön Korsika i Medelhavet. När han var tio år skickade hans familj iväg honom till fastlandet för militär träning. Han klättrade i samhället via armén. Han var en duktig officer och till sist blev han utnämnd general. Han vart senare befälhavare för armén i Italien. Napoleon gifte sig 1796 med Josephine de Beauharnais. Genom att göra det gifte han även till sig politiskt inflytande. Efter några betydelsefulla segrar börjar N nu framstå som landets starkaste man. N genomförde sen en statskupp och tog makten i Frankrike, som konsul. Han utsågs till förste konsul på livstid. Efter några år utropade han sig själv till fransmännens kejsare.

Mussolini var utbildad lärare och arbetade som journalist i diverse tidningar. Han deltog i första världskriget och blev där sårad. Han återvände som en övertygad antisocialist. 1919 grundade han den första fascistiska kampgruppen. Mussolini ökade sin makt genom att vara en mycket skicklig talare. Han talade och övertygade folk plus att hans journalistiska bakgrund gjorde honom till en skicklig skribent. Mussolini tog makten genom en kupp 1922. Mussolini kunde redan innan han tagit makten förfölja socialister och kommunister. Nu då han själv hade makten kunde han utöka sina planer. Han förbjöd alla partier förutom det fascistiska. M gjorde till än början mycket gott för Italien. Han förbättrade landets industri, han organiserade samhället. Övriga världen hyllade M, amerikaner och européer aktade honom högt och han var väldigt respekterad. M hade också som plan att bli en Ceasar, men för att bli det måste han kriga. 1935-36 intar Italien Abessinien. Man kan göra detta tämligen ostört utan att andra makter ska lägga sig i. Senare går M ihop med Adolf Hitler i en pakt under andra världskriget.

Både M och N kommer från medelklass familjer. Dom lyckades klättra i hierarkin tack vare sina olika talanger. Förr i världen skulle detta vara omöjligt eftersom adeln hade monopol på allt. Men nu i nyare tider kunde båda två, men dock på olika sätt klättra upp och bli de främsta i sina länder. Det var inte bara deras talanger som gjorde att de två blev härskare, både N och M kom till makten när landet var svagt, vilket gjorde det lättare att ta över.

Inrikes politiskt var M den betydligt skickligare av de två. Han tog makten över allting och organiserade upp hela landet i korporationer, som styrdes av en kommitté. Allt styrdes under korporationerna och landet kallades den korporativa staten. Detta gjorde att landets ekonomi förbättrades. Men dom rika förblev rika, dom fattiga, fattiga osv. På det här sättet hade M full kontroll över sitt land och han kontrollerade allt med järnhand.
N hade en annan taktik. Han organiserade också upp sitt land. Han hade stenhård censur på allt som inte var Napoleon vänligt. Han slog ner alla rojalister med vapenmakt. Han byggde ut vägnäten och gynnade på så sätt handeln. Välbeställda bönder och borgare var dom som gynnades mest av N politiken. Han satte utbildningen långt fram i sin politik. Han reformerade stora delar av franska staten han delade bland annat upp landet i mindre ”län” och bildade franska statsbanken.

Både N & M liknade varandra i sin ledarstil. Båda var väldigt dominanta, och undanröjde alla hindren för att nå sina mål. N var dock en säkrare person. M var en handlingens man, men som privat person var han svag och obeslutsam. Napoleon beskrivs däremot som en idealist och en ”handlare” ända fram till hans död.

M ledde en aktiv utrikespolitik, han ville med sin utrikespolitik ta makten över Medelhavsområdet. M var en mycket grym härskare och han hade även ett väldigt grymt tillvegagångs sätt när han krigade. Många tror att M pratade mycket om utrikesfrågor för att få bort frågor om problemen som fanns inrikes.

N körde liksom M en förintelsestrategi, denna går ut på att döda och förinta allt som man tycker är lämpligt. När N först började kriga så besegrade han många arméer, bland annat de tyska, österrikiska arméerna. Under N framgångsrika krig så lade han under sig stora områden i både Tyskland och Italien. För att bibehålla makten i dessa områden placerade N ut sina släktingar och sin familj på höga poster. Men det var svårt för hans släktingar att hålla makten i de övertagna områdena, för att frankrike ändrade mycket, tillexempel införde man tvångs värnplikt i de övertagna områdena. Detta ledde till ilska hos folket, men när folket ute på landsbygden i olika områden började svälta så blev det uppror. Detta uppror slogs ned av N och ledde till fler hårda regler. Bland annat förbjöd man att religiösa saker skedde utanför kyrkorna, man införde ett nytt effektivare skattesystem och man tog bort många av adelns privilegier.

N hade liksom M och Hitler (Tyskland och Italien var allierade med varandra) ett stort problem kvar, efter att ha tagit över diverse landområden så återstod England. N försökte vinna över England genom att strypa dess ekonomiska tillgångar, detta gick dock inte så bra och härifrån gick det bara utför för N. M och Hitler (framför allt H) hade andra idéer på hur man skulle överta England, det första var att man skulle bomba England för att sänka moralen och höja motståndskraften hos det Engelska folket. Hitler som var i allians med M bombade England med oräkneligt mycket bomber 1940 från många tusen olika flygplan över Englands hamnar, flygbaser och militärbaser. Man insåg att man inte kunde bomba alla flygbaser och man gick istället på industriområden och städer, man ville sänka stridslusten hos folket. Men detta fick en motsatt effekt och tyskarna var tvungna att ställa in invasionen som var planerad och gick över till en mer passiv taktik. Denna passiva taktik liknade N där man ville strypa handeln med England. Hitler lade ut ubåtar och bombade alla fartyg som närmade sig England. Detta gick inte så bra, men man sänkte en hel del fartyg. Båda ledarna fick samma öde, de allierade fick efter en tids nedgångar tillbaka turen och befriade hela Europa. Efter att M och N hade blivit besegrade försökte båda ledarna fly, men båda åkte också fast.

Napoleon förvisades till Elba utav britterna, men fick behålla sina titlar och tilldelades Elba som furstendöme. Men han lyckades tack vare si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Napoleon/Mussolini

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-19]   Napoleon/Mussolini
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4467 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×