Etiopien

8 röster
19121 visningar
uppladdat: 2005-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Kontinenten Afrika har alltid lockat mig lite extra, därför tänkte jag välja ett land där 

Etiopien.

Etiopien verkar vara ett väldigt vackert och intressant land som jag vet väldigt lite om. Därför tycker jag att det skulle vara intressant att ta reda på lite mer om det landet…

 Hur det ser ut där

 Landets kultur och historia

 Vad finns det för sevärdigheter och turist attraktioner


Jag tänkte först börja med att visa var Etiopien ligger och lite snabb fakta om landet. Sedan tänkte jag skriva en kort historia om landet, för det blir lättare att förstå helheten och varför landet ser ut som det gör idag!


Sedan går jag in på de olika områdena om kulturen, klimatet, se värdigheter och lite andra intressanta saker som jag kan få reda på om landet t ex vad det kostar att resa till Etiopien och hur temperaturen är där.


Var ligger Etiopien?

Etiopien ligger i Afrika, tillsammans med Eritrea, Sudan och Djibouti kallas den här delen av kontinenten för ”Afrikas horn”. Etiopien är två och en halv gånger så stort som Sverige.


Snabbfakta om Etiopien

Resan till Etiopien är en resa också i tid. Upptäck landet som en gång var en stormakt, styrt av mäktiga kejsare och den ortodoxa kyrkan. Resan går till det vackra, men avskogade, etiopiska höglandet där skördarna bestäms av nyckfulla regn. Du kan vandrar mellan byar och till den fantastiska nationalparken Simien Mountains som ligger i den södra delen av landet och där även det högsta bergsområdet med en enastående natur finns. I Lalibela upplever du mystiken i klippkyrkorna från 1100-talet och de gångar som förbinder dem. I Omodalen möter du även många olika etniska grupper.

Huvudstad: Addis Abeba (2,7 miljoner invånare 2002)
Religion: Koptiska kristna ca 45-50%, andra kristna ca 8 %, muslimer ca 35-45%, traditionell afrikansk religion 10% (1999).
Folkgrupper: ca 70 olika folk: orom 40%, amhara 30%, tigreaner 7%, sidamo 9%, shakella 6%, somalier 6% m fl.
Språk: Amharinja är det officiella språket, därutöver talas orom, tigrinja, somaliska, afariska m fl.
Invånarantal: 66 miljoner (2002)
Naturtillgångar: olja, naturgas, koppar, järn, guld, salt, kalk och kaffe.
Styrelseskick: Republik
President: Wolde – Giorgis Grima
Valuta: 1 birr = 100 cent = 1, 07 SEK (september 2003)
Tid: svensk + 2 timmar
Yta: 1 157 600 km2
Högsta berg: Ras Daschan (4 620 m ö h)
Längsta flod: Abbai (Blå Nilen)
Största sjö: Tanasjön (3 600 km2)
Skolgång: sexårig obligatorisk
Läs- och skrivkunnighet: 40%
Befolknings medelålder: 17, 3 år (2002)
Befolknings medellivslängd: 41, 2 år (2003)
Arbetslöshet: Över 50 % av befolkningen har inget arbete. (Sverige 4 %).
Nationalitetsbeteckning: etiopier
Nationaldag: 28 maj (dagen för besegrandet av Mengistus regim)
Regnperiod: Juni-September


Lite kort historia

Det är få länder som har en så fascinerad och rik historia som Etiopien har. Etiopien växte fram under de sista hundra åren före vår tidsberäkning, på det nordliga höglandet runt staden Aksum. Kristendomen kom till Etiopien runt 400- talet och Etiopien är ett av de första kristna länderna.
På 1500-talet fördes ett heligt krig mellan muslimerna och de kristna etiopierna. Efter ca 20 år av krig under kejsare Galawdevos med portugisisk hjälp så besegrades muslimerna. Fram till mitten av 1800-talet var Etiopien splittrat på grund av en rad inbördes stridande kungadömen.
1855 kröntes Tewodoros II till kejsare. Tewodoros II försökte ena landet, men hans armé blev besegrad av en brittisk styrka. Denna period har sedan blivit kallad för prinstiden. Så småningom så växte en centralmakt fram med centrum i staden Gondar norr om Tansjön. 1936 invaderades Etiopien av italienska trupper med Mussolini i spättsen. Landet slogs då samman med Eritrea och Italienska Somaliland till Italienska Östafrika. Den italienska ockupationen varade fram till 1941, då kejsaren Haile Selassie tog över makten. Men han störtades i en kommunistisk militärkupp 1974. En militärjunta tog då över makten och etablerade en socialistisk stat i Etiopien.

Etiopien har haft en lång gränskonflikt med Eritrea, ända sedan de blev enade av den Italienska ockupationen. Britterna återupprättade de gränser Etiopien haft före 1935 – det vill säga, Eritrea tillhörde dem inte. Etiopien krävde dock att få behålla Eritrea. FN beslutade 1950 att Eritrea skulle vara en autonom enhet i federationen med Etiopien. Tolv år senare upphävde Etiopien autonomin och tog åter över området. Ertirea inledde sitt långvariga självständighetskrig, och Etiopien drogs även in i krig med Somalia och Ogaden-provinsen i sydöst. Eritrea blev självständigt 1993, men de båda länderna krigar fortfarande.

Den internationella oljekrisen i början av 1970-talet drabbade Etiopien hårt, och samtidigt kom det fram uppgifter om att myndigheterna undanhållit information om svår hungersnöd. Denna hungersnöd uppges under 1972-74 ha krävt ett par hundra tusen människors liv. 1974 utbröt också demonstrationer, strejker, bondeuppror och dessutom myteri inom krigsmakten. Regeringen tvingades avgå. Även torka följde flera år i rad i början av 1980-talet, vilket fick till följd att miljoner människor drabbades av hungersnöd 1984-85. Katastrofhjälpen från omvärlden bromsades av inbördeskriget och av dåliga vägar. Ett okänt antal etiopier dog av svält.

Etiopien blev tidigt ett land för svensk mission och var Sveriges första biståndsland. Kejsare Haile Selassie engagerade många svenskar som rådgivare. En av dem var den kände flygaren Carl Gustav von Rosen.


Tidslinje

300- till 600-talet Aksumrikets storhetstid

330-340 Kristendomen blir officiell

1468 Etiopien når sin största utbredning

1896 Menelik II besegrar italiensk armé

1930 Haile Selassie blir kejsare

1936-1941 Italiensk ockupation

1962 Etiopien annekterar Eritrea, krig

1974 Millitärkupp, kejsaren avrättas

1977 Militärt terrovälde inleds

1984-1985 massvält

1993 Eritrea blir självständigt

1998-2000 Krig mot Eritrea


Klimat och miljö.

Etiopien är ett enastående vilt landskap med hisnande stup, märkliga växter som jättelobelior och ett unikt djurliv. I Etiopien är det ett tropiskt klimat, men det är även vanligt med längre torrperioder. Great Rift Vally är ett område där det förekommer jordbävningar och vulkanutbrott. Några av Etiopiens miljöproblem är avskogningen och att det råder brist på färskvatten i många områden. Etiopien är ett bergigt land, nästan två tredjedelar av landet består av högplatå där det finns bördiga grässlätter och klippiga terränger. Det bästa klimatet finns på höglandet och där finns även det bästa jordbruksområdet. Låglandet nedanför är torrt och hett

I medeltal faller bara 250 mm regn om året. Eftersom temperaturen ofta är över 30 grader betyder det att i stort sett hela nederbörden avdunstar direkt. Invånarna lever ett mycket hårt liv, grundat på boskapsskötsel och försäljning av djuren på olika marknader.



Väderinformation (Addis Abeba)
temperatur regn
min max mm dagar
jan 15 24 15 3
feb 16 24 35 5
mars 17 25 65 7
april 17 24 85 10
maj 18 25 75 10
juni 17 23 120 20
juli 16 21 235 27
aug 16 21 245 26
sept 16 22 140 18
okt 15 23 30 4
nov 14 23 5 1
dec 14 23 5 1


Kultur

I Etiopien finns en av Afrikas äldsta civilisationer. Det sägs att kung Salamos son, Menrik och drottningen av Saba regerade här för 3000 år sedan. Etiopien blev kristet år 330 e.kr och sedan dess har landet haft kristna kejsare. Den koptiska ortodoxa kyrkan har i hög grad satt sin prägel på de kristna etiopiernas kultur. Den klassiska litteraturen skrev på kyrkospråket ge’ez som talades i kungariket Aksum.


Människors liv

I Etiopien bor det ca 57 miljoner människor. De flesta bor på höglandet, de bor i runda trähus med toppiga grästak. De flesta är bönder och livnära sig på sitt eget jordbruk, det odlas t ex mycket durra och majs. Människorna lever ofta på svältgränsen på grund av att Etiopien drabbats av torka.
I norra och mellersta delen av landet lever ett folk som kallas Amhara och Tigreaner. I södra och östra lever Cushiter. Många människor i Etiopien bor i slummen. Där finns det många problem som: överbefolkning, brist på rent vatten och latriner, sjukdomar, kriminalitet. Över 5% av Etiopiens befolkning är smittat av HIV och AIDS.


Människor som har HIV/AIDS

Antal barn under 15 år: 230 000 barn (Sverige: <100).
Antal mödrar (över 15 år): 1 100 000 (Sverige: 880).
Andel vuxna (över 15 år): 6,5 % (Sverige: 0,08 %).


Att vara barn i Etiopien

Eftersom det har varit mycket krig i Etiopien så har många barn påverkats av detta , många barn har t ex evakuerats till Kenya och har fått stanna där, eftersom de är föräldralösa och på det viset får de inte åka hem ensamma till Etiopien igen. Eftersom det har varit krig i Etiopien så förekommer det att man använder sig utav barnsoldater. Tidiga giftermål kväver flickors utveckling I Etiopien, liksom i delar av Östafrika, Västafrika och Sydasien, är giftermål vid sju eller åtta års ålder för flickan inget ovanligt.

UNICEF har tagit upp kampen mot barngiftermål som en del av en bredare kampanj att skapa en skyddad miljö för barn, vilken skall förhindra detta slags utnyttjande. Tidiga giftermål är skadliga för barn - av lätt insedda skäl, men också av andra, såsom övergrepp och förlust av skolgång. När flickor väl en gång gift sig är det ytterst ovanligt att de återvänder till skolan


Ekonomi

Etiopiens ekonomi är präglad av fattigdom och baserad på jordbruk, som står för halva BNP. Jordbrukssektorn lider av de långa torrperioderna och det gamla produktionssättet som fortfarande används. Kaffet är en av de viktigaste grödorna

2001 fick Etiopien hjälp med avskrivning av en del av sina utlandsskulder och 2003 fick man nödhjälp med mat, efter torkan i slutet av 2002.
Etiopien beräknas idag använda sig av 20% av sin budget till att föra krig mot Eritrea.


Turism

Det tar ca 10 – 11 timmar att flyga till storstaden Addis Abeba (Etiopiens huvudstad) på 2 400 meters höjd belägen i en gryta omgiven av berg.
Men det går dåligt med resor dit, eftersom det inte precis är något semesterland. Det finns nämligen inte tillräckligt med attraktioner som lockar dit turisterna. Men det kostar ca 7000 kr att ta sig dit.

I staden Gondar (Etiopiens huvudstad 1632 – 1868) finns det många märkliga slott och palats som byggts av olika kejsare. Där finns t ex Debre Berhan (Selassie kyrkan)med den världsberömda takmålningen med änglar från 1600- talet


I Etiopien finns det även världsberömda klippkyrkorna, huggna direkt ur berget på 1100-talet. Du kan då vandrar genom de underjordiska kyrkorna som binds samman genom ett nätverk av gångar och tunnlar. Bet Ghiorgis
är en av de berömda klippkyrkorna
från 1100-talet.


Konst är något som är populärt i Etiopien, särskilt bildkonsten. Det populäraste ämnet är religiösa tavlor, ofta med bibliska motiv. Men de senaste hundra åren har konstnärerna brutit denna tradition med att bl a avbilda etiopiska härskare och berömda fältslag. Här nedan är några etiopiska konstvärk: http://www.the3rdman.com/ethiopianart/contents.html



Något annat som kan locka de få turister som väljer att resa till Etiopien kan vara en av världens största marknad som finns just i Etiopien, där kan man köpa allt från kryddor till kläder!

Etiopien har även ett nationalmusee, där man kan läsa om kvinnan Lucy, som levde för 3,2 miljoner år sedan. Kvarlevorna hittade man 1974 och var då en internationell sensation.

Man kan även besöka olika folkgrupper och se hur...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Etiopien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-22]   Etiopien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4490 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×