Islam

9 röster
17563 visningar
uppladdat: 2005-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
 Gud är en
 Koranen är Guds sanna ord
 Följ de fem pelarna
 Religion och vardagsliv är ett
Egentligen är alla människor muslimer. Vi tillhör alla islam, men vi måste själva inse det.

Ursprung

År 570 efter Kristus födelse så föddes en pojke i Mecka, som fick namnet Muhammed. Hans föräldrar dog när han var väldigt liten, så han blev omhändertagen av sin farfar och sedan sin farbror. När Muhammed var ca 20 år så fick han ett jobb hos änkan Khadidja. Där arbetade han först som kamelförare och sedan blev han inköpsansvarig. När han blev 25 år så gifte han sig med Khadidja, som då var 40 år.

Muhammed brukade gå upp på berget Hira för att be. 610 e Kr så fick Muhammed sin första uppenbarelse just på berget Hira, det var ängeln Gabriel som talade till honom.

”O Muhammed, du är Allahs budbärare och jag är ängeln Gabriel”
när han kom ner från berget så berättade han för sina vänner och släktingar vad som hade hänt. Han fick fler och fler uppenbarelser och budskap, han var tvungen att lära sig dem utantill eftersom han inte kunde läsa. En dag så fick han ett budskap som löd: ”stig fram och varan!” . Efter det budskapet så började han predika om de falska och ondska Gudarna, som de flesta till bad på den tiden. Detta ledde till att folket i Mecka började förfölja och trakassera honom, de anklagade honom för att predika den felaktiga läran. Tillsist så hade de inget val än att fly, de flydde från Mecka till Medina- här grundades sedan den första muslimska församlingen. År 630 e. Kr blev det krig mellan invånarna i Mecka och muslimerna i Medina. Muhammed segrade och nästan alla Meckabor blev efter det muslimer. Efter det så tog Muhammed bort alla falska Gudabilder i Kaba. År 632 e. Kr så dog Muhammed på en klippa i Jerusalem. På den platsen ligger idag Klippmoskén. Efter Muhammeds död var Islam en stark religion så den kunde leva vidare och bre ut sig över världen.


Olika riktningar

När Muhammed dog, så splittrades muslimerna i två grupper: sunnimuslimer och shiamuslimer. Sunnimuslimerna- ville först och främst ha en stark ledare (Kalif). Någon som kunde leda i Muhammeds ställe. Sunnimuslimerna menade även att allt var sagt genom Muhammed och inga fler uppenbarelser skulle komma från Gud. Muhammeds vanor och livsstil, är extra viktigt för sunnimuslimerna, som just fått sitt namn genom Muhammeds vanor och livsstil- sunna. Shiamuslimerna- ville att ledaren främst skulle vara en släkting till Muhammed, hans kusin Ali. Runt Ali så bildade de ett parti, shia och därifrån kommer namnet


Gudsuppfattning + viktiga personer

Islam är den yngsta av de tre monoteistiska religionerna. De tror på deras gud som heter Allah. De tror också att Muhammed är hans profet och tjänare. Abraham är också en viktig person som muslimerna tror på. Men till skillnad ifrån kristendomen och judendomen så tror man på Ismael som Abraham fick med sin tjänarinna Hagar istället för Isak som Abraham fick med sin riktiga fru Sara. Muslimerna tror också på Moses och till och med Jesus som en högaktad profet men inte som Guds son. Det viktiga för Isalm är att Gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Allah har 99 namn. Alla de olika namnen beskriver Guds olika egenskaper te x den Uppskattade, den Upphöjde och Den ärade. En människa som tror på flera gudar eller låter något annat bli lika viktigt som Gud, begår den största synden, Shirk. Det är den enda synd som inte kan förlåtas.


Grundläggande tankar

Gud är världens skapare, äger jorden och ger lagen (sharia). Muslimer tror att den slutgiltiga bedömningen av människornas handlingar kommer komma en dag, men att det inte är meningsfullt att försöka förutspå när detta kommer att ske. Men de tror att man bedöms utefter om deras handlingar har följts Guds väg. Beroende på hur man har levt sitt liv så kommer man antingen till himlen eller helvetet. Men eftersom Gud är nådig så kan även den som felat få komma till himlen så länge människan har följt de mest grundläggande muslimska reglerna.

De fem pelarna:
 Trosbekännelsen, läser man varje dag. La ilaha illAllah Muhuhammed rasulullah.
Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är Guds profet.
 Bönen, ber man fem gånger om dagen, vänd mot Mecka. Bönen är ingen fri bön utan strikt ordnad till innehåll och form. Genom detta så ber alla tillsammans och följs åt i knäfallandet.
 Skatten, zakat, uppgår till 2,5% av inkomsten och förmögenhet och ges till de fattiga. Skatten kan betalas på olika sätt genom olika traditioner. I vissa länder fungerar betalningen som en statlig skatt, i andra får var och en fördela skatten till behövande. Skatten kan ibland kallas för allmosa och är en form av en socialvård. Fattiga behöver inte betala denna skatt.
 Fastan, infaller under månaden ramadan. Man fastar då från det att solen går upp till att den går ner. Att dricka, äta och ha sex är då förbjudet. På kvällen bör man äta måttligt. Maten får inte tillagas före mörkrets inbrott, så det blir ofta ganska sena middagar. Muslimerna fastar för att: - Ära Gud och visa honom sin aktning.
- Fira Koranens tillkomst.
- Öva sig i ett disciplinerat, ordnat levnadssätt
- Känna igen sig i de fattigas situation

 Vallfärden, sker till Mecka. En gång om året infaller vallfartsmånaden och ska vallfärden vara giltig så måste den ske just då. En gång i livet bör varje troende muslim resa till Mecka och utföra den heliga ceremonier såsom att vandra 7 varv runt templet Kabla och kyssa den svarte stenen som står i templets östra hörn. Man ska be en hel dag i Arafat dalen och kasta sten på de 3 pelarna som symboliserar satan och helvetet.
Den som har vallfärdat till Mecka blir en hajji och kan smycka sitt hus, för att visa omgivningen att de varit i Mecka. Detta är den enda pelare som inte är obligatorisk om man inte har tillräcklig ekonomi eller hälsa.


Moské

Gudstjänsterna firas i en Moské och bönestunderna ropas ut de torn (minaret) som står nära Moskén. Den viktigaste gudstjänsten är fredagsbönen. Fredag är Helgedagen, den avskilda dagen. Män och kvinnor har olika ingångar till moskén- männen ber i den främre delen och kvinnorna i den bakre eller på läktaren. Kvinnorna får inte vistas i moskén när de har mens och får då heller inte be, eftersom de anses då vara orena. Den som leder gudstjänsten är en böneledare eller imam. Han är en man med goda kunskaper om Koranen, men han är inte någon präst. Det finns nämligen inge präster inom islam. Moskén fungerar också som en allaktivitetslokal där man möts för att umgås t ex skolbarnen kan gå dit efter skolan och läsa sina läxor.


Heliga skrifter

Koranen är Guds sanna ord. Koranen betyder läsning eller recitation.
Ängeln Gabriel läste ur koranen för Muhammed, som sedan berättade för en skrivare som skrev ned vad Muhammed berättade. Den jordisk Koranen har gått igenom många steg innan den hamnade här:
Den himmelska koranen som Gabriel läser ur för Muhammed
Som sedan reciterar för en skrivare som skriver ned den jordisk koranen.
Genom detta så menar muslimerna att den jordiske Koranen är en exakt kopia av den himmelske och därför är den sanna- Guds egna ord!
Det tog ca 10 år efter Muhammeds död att redigera Koranen. Den himmelske koranen är skriven på arabiska och kan egentligen inte översättas, för då mister man den innersta meningen. Därför heter den senaste svenska översättningen, Koranens budskap (1998).
Koranen är upplagd på ett speciellt sätt: den börjar med en kort sura (kapitel), sedan kommer den längsta suran och därefter blir de kortare och kortare, tillsist kommer den kortaste sura. Det finns 114 sura (kapitel).


Livsstil

Om man är muslim så påverkas hela ens liv. Man kan inte direkt skilja det religiösa liv från det liv du lever varje dag: maten kläderna, familjelivet, barnuppfostran, kärlekslivet, arbetslivet, allt berörs.

Mat och dryck

En muslim äter inte svinkött (eftersom det anses vara orent, kan innehålla parasiter som orsakar sjukdomar) och dricker heller inte alkohol. Djuren ska slaktas genom att halspulsådern skärs av. Detta kallas skäktning.

Kläder

Enligt Koranen så ska både män och kvinnor klä sig värdigt och anständigt. Många muslimer hävdar att det innebär att kvinnan ska bära huvudduk, eftersom hon inte får visa sitt hår för andra än familjen. Hon ska heller inte bära för åtsittande kläder, för då kan hon visa de kvinnliga formerna. Genom att kvinnan bär detta så frestar hon inte män att göra närmande och kvinna får vara i fred på allmänna platser. Men faktumet är att de flesta muslimska kvinnor bär inte slöja, de tycker att de kan klä sig anständigt andån. Männens kläder är inte lika strikta, detta beror kanske på att kvinnan enligt muslimsk uppfattning inte attraheras sexuellt av mannen på samma vis som mannen av kvinnan

Äktenskapet

Koranen säger att mannen får gifta sig med fyra kvinnor men han måste behandla alla fyra rättvist och älska dem lika mycket. För alla muslimer gäller trohet inom äktenskapet och att sex och lust är Guds gåva.
Man och kvinna är olika och har även därför tilldelats olika uppgifter i livet. Kvinnan passar bäst till att sköta hemmet och barnen, medan mannen ska och måste försörja kvinnan. Kvinnan kan arbeta utanför hemmet om hon vill, hon väljer detta själv. Medan mannen är tvingad att arbeta och försörja familjen.

Omskärelse

Är obligatorisk för alla män och går till genom att man skär bort delar av förhuden.

Skillnader från Judendomen och Kristendomen.

Om man först ser till likheterna så har alla samma grund, monoteistisk. Men sedan finns det flera olikheter som skiljer de tre olika religionerna åt.
Man kan först se till skrifterna, islam använder sig av Koranen, Kristendomen av hela Bibeln och Judendomen av de fem moseböckerna, skrifterna, talmud och profeterna. Men Islam har samma grund som Judendomen det gamla testamentet.

Muhammed är Guds sändebud för Islam så som Jesus är för kristendomen.
Enligt Islam så sker frälsning genom underkastelse, medan det enligt Judendomen sker genom att göra goda gärningar och enligt Kristendomen bör man lita och tro på Jesus Kristus för att bli frälst.
Omskärelse förekommer både bland judar och muslimer.


Spridning av Islam

Islam finns över hela världen, men mest i Arabvärlden.
Man räknar med att det finns flera hundratusen personer i Sverige som beräknas till Islam. I Sverige har vi flera moskéer b la i Stockholm, Göteborg, och Malmö.


Islamisk konst och arkitektur

Förbudet att avbilda djur och människor, har funnits hos många grenar inom islam. Men något som är populärt inom islam är ikoner.
Även byggnader och dekorationer är ett sätt att uttrycka sin konst genom. Moskéer och minareter har oftast en typisk byggnadsstil. Om man vill se mönster och dekorationer inspirerad av is...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-22]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4491 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×