Liseberg - Göteborgs Pärla?

1 röster
6307 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 8 maj 1923 öppnades det som skulle komma att bli Nordens största nöjespark, Liseberg. Men vad är det egentligen som gör att det är nordens största? När man närmar sig Lisebergs portar känner man en bris av sommar, skratt och värme. Man hör massa olika dialekter och språk.
Ja, för vem kan motstå Lisebergs alla aktiviteter?

Liseberg är och kommer nog alltid att förbli Göteborgs stora stolthet. Vart man än är i staden så kan man se det höga Lisebergstornet.
Varje år när Liseberg slår upp sina portar känner man att sommaren äntligen har kommit till oss. Utanför portarna ser man den stora rosa gröna Lisebergsskylten. Man ser massa glada människor och ansikten.
Bara ordet Liseberg strålar ut glada minnen. T ex sommar, sol, trötta ben och skratt, allt hänger ihop på något sätt.

Lisebergs premiär skedde alltså den 8 maj 1923. I samband med Göteborgs 300- årsjubileum. Under åren som gått har det tillkommit saker och försvunnit saker. Men det som jag tycker är mest ”Liseberg” är ju förstås Lisebergsbanan som invigdes 1987. Den mycket berömda Lisebergskaninen blev en symbol för Liseberg redan 1983. Det som jag personligen saknar mest på Liseberg är villa upp och ner och simulatorn. Dels var man nästan för liten för att upptäcka dessa attraktioner när de fanns. Man hann inte riktigt ta vara på den tiden då dessa fanns, eftersom man fortfarande var en litet barn då. 2003 firade Liseberg 80år. Liseberg fick då i present Balder som kom att bli en av världens roligaste bergochdalbana. Jag hoppas alltid den kommer att finnas kvar. Det spelar inte någon roll hur många gånger jag åker den. Jag skriker alltid lika mycket av glädje och förtjusning när jag åker den.

En bra dag på Liseberg för mig börjar med att jag vaknar rätt tidigt så att jag hinner med en lång och underbar dag där. Jag och kompisarna åker in och ställer oss i kön till entrén. Vi går in i parken och kikar oss runt om. Sen går jag vidare in i denna underbara park som är så mycket mer än att flamsa omkring och åka massa saker. Här kan man gå hela dagen och bara titta på alla fina blommor och allt annat parken har att erbjuda. När jag väl har smält alla intryck jag får när jag kommer in går vi vidare till biljettkassan och köper varsitt åkband. Fördelen med ett åkband är att det går att åka hur många gånger som helst under ett dygn. Sen är det bara att sätta igång att börja åka allt. Vi åker massa saker tills vi blir helt slut i benen och hungriga. Vi drar oss då mot någon av Burger king restaurangerna som finns inne på Liseberg och avnjuter en hamburgare. Sen fortsätter våra strapatser runt hela parken. Vi åker flumride så vi blir helt våta. Vi springer in och ut i olika köer. Hör skrik och skratt var vi än går. Mellan mig och mina kompisar finns det en konstant glädje och lycka. När det börjar mörkna lite och parken håller på att stänga drar vi oss hemåt igen. Efter en dag av lycka, sommar, sol och framförallt skratt.

Men på Liseberg kan man göra så otroligt mycket mera. Man kan gå och se sin favorit artist på stora scenen. Eller bara strosa runt i parken och titta på alla blommor och spela bort sina små mynt på spelhjul. Eller gå och sätta sig på en av de många olika restaurangerna. Inne på Liseberg finns allt från korv med mos till oxfilé med klyftpotatis.

Men varför är då Liseberg nordens största nöjesfält?
På den här frågan tror jag inte att det finns ett korrekt svar. Alla kommer alltid att svara olika. En del kommer att svara attraktionerna, stämningen, en del kommer att säga alla barnen och den goda glassen. Men de flesta inklusive jag kommer att svara att det är i en kombination av allt som gör Liseberg så bra. Just denna härliga blandning gör att alla trivs barn som vuxna.

Jag har många gånger undrat över hur det är att jobba inne på Liseberg. Jag hade gärna sökt dit till sommaren. Men man måste ha fyllt 18 år.
Men när jag går runt där inne i parken så möter jag en som jobbar där. En tjej som ser trevlig och snäll ut. Jag frågar henne om det är okej om jag ställer några frågor till henne om hennes jobb här på Liseberg.
Det visar sig att på sommaren arbetar hon som Lisebergs kanin och på vintern under jul, är hon med i Lisebergs egen isshow.
– Det är ett mycket stimulerande arbete. Man träffar alla sorters människor. Säger hon lite småstressande. Man märker på henne att det är mycket att tänka på.
– Jag älskar alla barnen som vill ha kramar av mig när jag är utklädd till kanin.
Även utanför jobbet umgås de som jobbar på Liseberg. det ordnas många olika fester.
Den sista frågan jag har till tjejen, som är på väg bort att byta om till Lisebergs egna kanin, är om hon träffar många kändisar.
- Ohh jaa, jag har bland annat träffat Jimmy Jansson, Latin kings och Lars- Åke ”Babsan” Wilhelmson. Jag träffar kändisar för att vi delar oftast loge med dem.
Så avslutas min lilla intervju med Lina. Som springer bortåt mot sin kanindräkt.

Jag vill inte att ni ska få fel uppfattning av vad jag tycker...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Liseberg - Göteborgs Pärla?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Liseberg - Göteborgs Pärla?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4515 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×