Berlinmuren

7 röster
10802 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Berlinkrisen

1944 hade man ett Möte i London , Sovjet, England, Frankrike och USA om hur man skulle dela Tyskland. Och året efter 1945 när Hitler har tagit självmord i maj hade man åter ett möte i Potsdam. Där det bestämdes att Tyskland skulle delas och styras av segermakterna och att man skulle samarbeta, ha likadan valuta o.s.v. Den tyska regeringen Dönitz stannade kvar några veckor efter att Tyskland kapitulerat men senare häktades dom och ställdes inför krigsrätt. Det var nu bestämt att Sovjet skulle styra den östra delen och Frankrike, England, USA den västra delen. Man skulle också dela staden Berlin och avsikten med delningen av staden var att Tyskland i framtiden inte skulle kunna inta någon maktställning som Hitler gjorde.1946 betsämde sig England och USA att slå sina zoner ihop och ha ett samstyre, 1947 gick även Frankrike med i detta.

Genom andra världskriget hade USA blivit ett rikt land och dom bestämde sig tillsammans med de andra västmakterna att börja återuppbyggnaden av Europa. Det var många städer i t.ex Tyskland som inte hade el eller gas efter att städerna blivit sönderbombade. Detta kallade man Marshall hjälpen, och man fråga Sovjet om man ville ingå i denna hjälporganisation men dom tackade nej och då fick man en ny punkt: att bekämpa kommunismen. Motsättnignarna mellan väst och östsidan började växa året 1948 då Västsidan skapade en ny valuta. "Deutshe Mark"
(DM) gamla riksmark var nu värdelösa på västsidan. Detta tyckte inte Sovjet om eftersom man hade kommit överens om valutan på mötet i Potsdam 1945. Berlin krisens absoluta start fick den när Sovjet 1948 bestämde sig för att spärra alla vägar in till Västberlin. För västmakterna försörjde berlinborna genom att transportera på järnvägar,motorvägar och kanaler. Nu när Sovjet stängde av dessa fick man ett stort problem. Man hade nu 2 miljoner berlinbor som varken fick mat eller bränsle.
Ryssarnas avsikt med detta var att Västsidan skulle ge upp och att staden skulle bli helt i sovjetzonen. Men västsidan hittade en lösning. Man fick helt enkelt transportera varorna med flyg. Så man skapade en luftbro! Plan från England, Frankrike och USA landade konstant i Västberlin. Som mest landade ett plan var 19:de sekund! Ryssarna hoppades trots detta att Västmakterna skulle ge upp att dom inte hade råd med detta. Men det blev tillslut sovjet som gav upp och öppnade väggarna igen. Mycket också pågrund av att västmakterna införde spärrar för gods till sovjetunionen + många andra öststater. Så efter 11 månader av denna luftbro så öppnades vägarna igen. Men motsättnignarna minskade inte. 1949 bildade västsidan staten Västtyskland ocgh några månader efter det svarade Sovjet med att bilda staten Östtyskland. Denna konfli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Berlinmuren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-01-13

    Bra text

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Berlinmuren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4573 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×