Kvinnorna i Andra Världskriget

13 röster
20874 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag valde det här ämnet för att det verkade som ingen har varit så intresserad av det förut, eller ens tittat åt det hållet. Jag fattar bara inte varför ingen lägger så stor vikt på det här, kvinnorna i andra världskriget var enormt viktiga för produktionen och att mobilisera landet. Jag har kollat runt lite bland böcker, men jag har inte hittat någon speciell bok till det här området. Det är faktiskt på senare dar som det har kommit böcker om kvinnohistoria men ändå i dem så står det bara en rad eller två om första och andra världskriget. Så det har varit enormt svårt att hitta ”någon direkt fakta”. Man kan säga att mitt arbete bygger på teorier ur min synvinkel. Men som alla andra arbeten brukar man utgå från frågor. Mina frågor är mest ren nyfikenhet eller riktlinjer. Ja, men vad gjorde kvinnorna då när det var krig? Jämför idag. Och hur lockade fabrikerna, kvinnorna i andra världskriget? Jämför idag. Och vad gjorde kriget för kvinnorna som gjorde att de inte riktigt gick tillbaka till det gamla?, Accepterade dem de gamla villkoren när de kom tillbaka? Det är få frågor av många som har kommit ut men man har inte hittat svaren i böcker… Och hur skulle samhället ha varit om inte krigen hade brutit ut?


Introduktion:

Kvinnor har i urminnes tider varit den som har tagit hand om maten, hushållet och barnen. Men varför är det så här? Har det blivit så sedan barnsben, att tjejer ska ha ett litet rosa leksaks kök, medan killarna ska ha jättefräcka pistoler och svärd. De leker krig och tjejer leker familjeliv med Barbies. Det är mycket leksaksbranschens fel men det gör mycket på historien. Sedan människan slog sig ner på bondgårdar efter ett nomadliv så har kvinnan stannat hemma med barnen och djuren medan mannen har gått ut och jagat. Men det kluriga är varför det har blivit så när vi var nomader, så hjälptes alla åt för att överleva, med allt, fiske, jakt och tillredning. Men det har blivit en klyfta mellan kvinnor och männen som har blivit större och större och det är på senare dar att den har börjat förminskas men det har tagit decennium att reparera helt men vi kommer alltid att ha kvar ett litet ärr efter. Eftersom att vi genom historien har blivit ältade med det här. Kanske överdriver jag lite väl mycket, men ändringar måste överdrivas för att någon ska förstå. Men ändå, det kanske har blivit sämre för kvinnorna i samhället, allt går så mycket på statistiken. Det osynliga arbetet som kvinnor gör syns inte. Om kvinnor gör ett hushållsarbete förväntas det att dem ska göra det men om en man gör det arbetet så blir det ett arbete, t.ex. Kock. Och vem vet, ute i världen att många kvinnor blir slagna fortfarande som inte syns eller hörs. Männen har representerats på statyer och bilder att de är fysiskt starka medan kvinnor har fått de kvinnliga formerna, breda höften, fylligare byst som man kan säga att kvinnor representeras som en bra barnaföderska. Det beror också väldigt mycket på instinkt, för kvinnor är biologiskt sätt närmare barnet, än vad män är, de kunde lika gärna inte bryr sig om barnet. Men för några miljoner år sen när vi var apor så var det hierarki i grupperna, det fanns en ledar hanne och en ledar hona men det var ändå hannen som bestämde. Fysiskt sätt… när andra världskriget kom så ändrades tillvaron hos alla hemmafruar.


Fakta:

När Kriget bröt ut 1939. Så tvingade Tyskland och de allierandes soldater ut i krig. Kvinnor fick stanna hemman med barn och hushållning. Deras män skickades ut i kriget. Och kvinnan fick ta hand om mannens förra arbete. De hade varit med om det här förut precis som första världskriget fick de efter en sådan stor insats under deras tid i fabriken gå tillbaka till hushållet igen. Framför allt att de ekonomiska kriserna efter första världskriget i Tyskland skylldes på kvinnorna eftersom dem inte hade ”gjort ett bra arbete i fabrikerna”. Följderna var att kvinnor inte var välkomnade till fabrikerna, om inte det var textilfabriker (för det hörde till kvinnogöra i hushåller). För fascisterna var det verkligen kvinnofientlighet politiskt, eftersom man ska vara väldigt manlig och man ska ha makt, kvinnor kan bara göra hushållsgöra eftersom dem inte kommer att förstå vad som ska göras, så tänkte fascisterna. När andra världskriget bröt ut så såg kvinnorna det som en förändring ur samhället och de var inte så oroliga längre för hemmet när det gick till fabrikerna. Nu kunde de visa ännu en gång att de kunde lika mycket som männen. För att locka kvinnor till fabrikerna så lockade staterna med daghem och arbete efter kriget. Men i USA så skapades Rosie the riveter (Rosie svetsaren), det var en propaganda bild på en kraftigtbyggd kvinna nästan muskulär, hon hade det där tuffa minen som om hon var speciell i fabriken eftersom hon var kvinna, staten i USA utnyttjade kvinnornas kamp för att alla kvinnor skulle få jobba som dem ville utan att klassas i hushållet.

I tyskland så tvingades kvinnor in i tvångsarbete, de flesta kom från Östeuropa. Kvinnorna tillmättes olika rasvärden. Desto lägre deras rasvärde var desto högre var deras andel bland arbetarna och desto tyngre var deras arbete. De var sexuellt utlämnade åt såväl sina tyska överordnade som de manliga tvångsarbetarna. Ryska och polska kvinnor måste arbeta trots graviditet. Deras barn togs ifrån dem eller också tvingades de till abort för att därefter steriliseras. De stora tyska förlusterna under kriget gjorde det extra nödvändigt att ta tillvara barn som åtminstone hade något tyskt blod i ådrorna. Om barnen var av "bra blod" blev de placerade i speciella hem. Övriga barn avlivades eller behölls för att växa upp till framtida slavarbetare. Kvinnor behandlades som raskatter, som om dem var något materiellt. Tänk att bli fråntaget sitt barn på grund av att barnet inta hade ”rätt blod”. Men på mellankrigstiden så fanns det ändå lite kvinnor ute i samhället och det var början på 30-talet de trodde att de kunde förändra Tyskland och kanske andra länder runt om Tyskland. Men det fanns ändå kvar nationalistiska och konservativa kretsar kvar, som inte vill att kvinnan skulle ta del i samhället utan dem ville ha kvinnan i bakgrunden. För dem sågs kvinnan som en hora och revolutionär. När Nazisterna kom 1933 så krävde dem att kvinnorna skulle hålla på plats dem kunde vara ”farliga”. Exceptionellt exempel på deras lilla primitiva hjärna. I Nazityskland hittade ledarna på tre ord som dem talade om gemenskapt med kvinnor. De var- Kinder, Küche, Kirche. Det betydde barn, kök, kyrkan. De gifta kvinnorna fick inte längre ha statliga tjänster, hennes biologiska natur hävdar till hemmet och köket. Kvinnor som studerade på universitet var tvingade att sluta eftersom man ansågs att hon inte kunde tänka logiskt eller resonera objektiv. För de var byggda för att föda och de styrdes av känslor. Hitler själv sägs ha skrivit den här versen för att visa att kvinnorna hör till hemmet:

När sopkvast och kastrull du väl hantera kan,
så skall du säkert också hitta dig en man.
Låt tanken på butiken och kontoret fara,
din sanna uppgift är att hemma vara.

Det sattes upp propaganda bilder på ideal familjerna. Där det var frun som serverade mannen och ljusa, blåögda barnen satt bredvid. Nu var kvinnan som en födelsemaskin i de tyska ledares ögon. Det kunde sitta på anslagstavlor ”donera ett barn” till führern. Propaganda bilderna såg ut som en ”ny” tysk jungfru Maria som håller ett ljust barn och ger den mat med bröstet, landskapet är grönt och frodigt och en sol lyser klart bakifrån så att ”Maria” får en gloria av ljus. Hans slagord var att för många barn till att göra Tyskland till ett stor och respekterat land. Allt löd som att mannen skulle göra sin plikt på slagfälten och kvinnan i barnsängen. Det fanns till och med hem för medlemmars gifta och ogifta kvinnor. Det sägs att på parti-dagar var det en chans för ogifta kvinnor att ge ett barn till führern. Parti-dagarna i Nürnberg 1936 sägs det att 900 flickor och kvinnor mellan 15 och 18 ha blivit gravida. Men sedan som jag redan har skrivit blev kvinnan eftertraktad i industrierna för att mobilisera Tyskland under andra världskriget. De fick monotona arbetsuppgifter, de kunde nu kombinera barnafödandet med ett lätt arbete i industrin. Som jag sa förut tåg dem till tvångsarbetande som fick jobba i extrema arbetsförhållanden. I mitten av kriget började naziregimen eftersträva det rashygieniska folket. Det var då det började med att biologiskt godkänna folk som skulle överföra den rena ”ariska” rasen vidare. De tvingade kvinnor att Tvångssterilisera sig och att göra aborter eftersom dem inte var av den godkänna rasen, det här gjorde så att det blev klasskillnader. Och individer med ärftliga sjukdomar tvingades också med abort och sterilisering vissa av förintades. Men även den godkända rasen hade det inte lätt, de fick hårda straff om de gjorde abort och de fick inte ens använda preventivmedel. Den oönskade rasen, som var judar, zigenare, de blev Steriliseringsexperiment utfördes i koncentrationslägren Auschwitz och Ravensbrück. Där blev steriliseringen som en avlivning, de sprutade in kemikalier i livmodern och använde röntgen strålar. Och där fanns också risken för att de underlägsna tyska kvinnorna skulle bli våldtagna att dem också blev steriliserade. Men där gick regimen i en grop för då våldtog männen kvinnorna för att de hade blivit steriliserade.

I Storbritannien så var kvinnorna mer delaktiga, för att hjälpa till, det var jämställt. Där gällde det att alla hade det säkert, och att alla var med på att samla in kastruller till produktion. Storbritannien var mer nationalistiska än dem övriga länderna. I Sverige så skickades det ut soldater för att övervaka gränserna, då hjälpte kvinnorna åt att förse soldaterna med kläder. Då skapades förbundet aktiv hushållning, det var en klubb som bestod av kvinnor. Det arbetade för att tipsa Sverige om att ransonera på rätt sätt och hur man skulle kunna göra kläder. Att män inte hjälpte till var för att sådana saker hörde till kvinnogöra. Sverige gjorde väldigt mycket nytt, på ett nationalistiskt sätt. Det var nu som den riktiga svenska andan kom fram för vårat land var i fara, och då var det att visa att man var stark, tyst och tålmodig, och allt det visade man genom den propaganda symbolen en ”svensk tiger”.


Att det har kunnat ske ett världskrig är det ingen riktig som vet men det finns teorier om det ena och det andra. Men tänk om det skulle ske ett nytt världskrig? Vad skulle det ha varit för konflikt? Vilka länder? Hur skulle det kunna hända? Kan man vara helt säker? Tänk om det är något land som håller på att mobilisera sig? Är det en hemlig konflikt? Man kanske aldrig får veta? Men det är ingen som vet vad som kommer hända.


Egna tankar

Det här arbetet har varit som om jag har gråtit blod. Det har varit jätte jobbigt att hitta fakta. Men i slutet är jag ganska nöjd. Det svåraste har varit att hitta få ner all mina tankar på papper. Men finns det ämnen för ett nytt världskrig, Är det något alla världens länder vet som inte vågar yttras. Men jag tror att dom oddsen är väldigt små, jag själv hoppas att världen har blivit mognare att kan själva inse vilken katastrof det skulle bli, vi har fått mycket bättre teknologi, Vi har mer vapen som kan orsaka att hela jorden kan gå under. Men jag tror inte att vi skulle gå så långt, som hände under världskrigen. Att det skulle kunna bli något nu att alla länder skulle komma i konflikt. Jag tror att det skulle handla om terroristerna, att de skulle göra något som gjorde att det skulle gå helt snett. Men om Världs krigen aldrig hade inträffat, hur skulle världen sett ut. Jag tror att det inte skulle vara så jämställt som det är idag. Kvinnorna under världskrigen insåg verkligen vad dom gick miste om när dom var hemma i hushållen, och att deras rättigheter var inte detsamma ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnorna i Andra Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-21

    Jag skriver ett arbete om unge

  • Inactive member 2013-03-03

    Jo, arbetet var intressant, men den stora mängden grammatiska fel gör det svårt att läsa. Du skriver en hel del bra saker, men reflektionerna är begränsade. Du gav iaf mig en del att utgå ifrån, och det tackar jag för!

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Kvinnorna i Andra Världskriget
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4583 [2018-06-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook