Andra Världskriget

8 röster
45409 visningar
uppladdat: 2001-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
BAKGRUND OCH ORSAKER

INFLATIONEN

Efter första världskriget drabbades, framför allt, Tyskland av en kraftig inflation. Detta berodde bland annat på att landet var tvunget att betala ett högt krigsskadestånd till segrarmakterna. Den tyska regeringen försökte hjälpa upp landets svåra ekonomiska situation genom att trycka upp fler sedlar. Detta var anledningen till att pengarna sjönk så drastiskt i värde. Pengarna blev helt enkelt värdelösa!

USA hjälpte Tyskland upp på fötter genom att låna ut pengar åt dem. Tyskland började producera varor igen och handeln kom igång. Tyskarna väntade ljusa tider och levnadsstandarden steg.

DEPRESSIONEN

Plötsligt kom den stora depressionen. Aktiekursen föll till botten och folket som köpt aktier fick stå utfattiga dagen därpå. Den ekonomiska krisen som startade i USA 1929, och som även drabbade Västeuropa ledde till en enorm arbetslöshet. Tyskland drabbades hårt. På två år, 1930-1932, sex dubblades antalet arbetslösa. Tyskarna förlorade tron på att regeringen skulle kunna lösa krisen och deras enda hopp var den nya politiken, kommunismen och nazismen.

HITLER - TYSKLANDS BLIVANDE DIKTATOR

Adolf Hitler (1889-1945) utnyttjade folkets svåra situation genom att tala sig till folket. Han kunde sina välarbetade tal och hade lätt att umgås med alla slags människors. De var svaga och utlämnade och därför även lätta att övertyga. Många hade sedan tidigare haft fördomar mot judar och därför valde Hitler att använda dom som syndabockar. Han hävdade den tyska ariska rasens överlägsenhet och gav judarna skulden för "allt ont" inom landet. t ex arbetslösheten och framställde dom som "ohyra som borde rökas ut"!

Han menade också att freden i Versailles inte hade varit rättvis mot Tyskland. Att armén inte hade besegrats och att landet kapitulerat i "onödan"!. Förrädarna var de som gett med sig, de som slutit fred. Även kommunisterna såg Hitler som ett hot mot mänskligheten. Allt fler åhörare kom på hans tal och nazismen växte sig allt större och mäktigare. hatet mot judarna och kommunismen ökade. I valet 1932 blev nazisterna riksdagens största parti, men han hade ännu inte majoritet. Genom att förbjuda kommunistpartiet och samarbeta med de konservativa uppnådde han 2/3 majoritet, vilket var det enda som krävdes för att få ändra grundlagen.

De andra partierna förbjöds ett efter ett och till sist förbjöds även de konservativa, som Hitler tagit hjälp av för att nå "toppen". Hitler hade blivit diktator, deras "Führer", i Tyskland.

Vid "freden i Versailles 1919" beslutades att den allmänna värnplikten skulle avskaffas och att Tysklands krigsmakt skulle minskas. Trots det började Hitler i hemlighet förbereda Tyskland för krig. Han började bygga stora motorvägar och såg till att det producerades mängder med vapen. Han införde även värnplikt år 1935.

Upprustningen fick positiva följder för sysselsättningen. Industrin behövde mer arbetskraft och det gjorde att nazisterna lyckades lösa den ekonomiska krisen i landet. Redan 1935 var arbetslösheten så gott som försvunnen. Det gjorde att ännu fler tyskar trodde på Hitler och hans nazistparti. Många såg bara till de positiva förändringarna. Det "hade" blivit bättre tider, men det Hitler planerade var att rusta upp Tyskland så att landet skulle kunna gå ut i krig i slutet av 1930-talet. Ett krig som kom att bli det andra världskriget.

SS, SA OCH GESTAPO

Hitler hade en hemlig polis, Gestapo. De var dom, tillsammans med nazisternas elitsoldater SS, som placerade alla motståndare i koncentrationsläger. Chef för SS och Gestapo var Heinrich Himmler, en av nazismens mäktigaste män. SS kontrollerade SA, ännu en kamp- och terrororganisation. Deras uppgift var att misshandla judar och kommunister. De plundrade och förstörde judarnas butiker. Kanske av ren avundsjuka. Avundsjuka för att judarna, som kommit till "deras" Tyskland, varit så framgångsrika och lyckats bättre än dem i affärer. Dom såg det som om judarna kommit och tagit deras pengar och jobb.

NAZISMEN ÖKADE

Förföljelsen och tortyren på judarna ökade. 1935 infördes en lag som tog ifrån judarna deras tyska medborgarskap. Samma år blev äktenskap mellan judar och tyskar förbjudna. Alla ungdoms organisationer utom Hitlerjugend förbjöds och 1938 blev pojkar från sex år och flickor från tio år tvungna att tillhöra Hitlerjugend. Nazisterna kontrollerade all bokutgivning och filmproduktion. Dagstidningar, läroböcker och radio var tvungna att tala för nazistiska idéer.

AXELMAKTERNA

1936 slöt Tyskland förbund med Italien där Benito Mussolino var diktator. Inte långt därefter slöt sig Japan till de två diktaturerna. Tillsammans bildade de axelmakterna. Deras mål var att bekämpa kommunismen.

KRIGETS INLEDNING

Hitler hade tillsammans med utrikesministern och krigsministern samt cheferna för flottan, armén och flygvapnet ett hemligt möte i Berlin 1937. Han förklarade sina teorier om att Tyskland var för litet för sin växande befolkning. Östra Europa skulle lämpa sig bra för expansion.

KRIGETS BÖRJAN

Han satte sina planer i verket 1938, då tyska trupper invaderade Österrike. Landet kom därefter att tillhöra Tyskland. Nästa land Hitler vände sig mot var Tjeckoslovakien. Tjeckernas läge var bättre än österrikarnas. Landet hade flera år tidigare slutit förbund med Frankrike, som i sin tur hade slutit förbund med Storbritannien. I det s.k. Sudetområdet, området nära gränsen, bodde tre miljoner tyskar. Många av dem ville tillhöra det tyska riket. Hitler "ville ju bara allas bästa" och ville bara rädda dom ur deras "outhärdliga" situation när han krävde att få Sudetområdet. Tjeckerna ville inte gå med på Hitlers krav. Chamberlain, den brittiske premiärministern, föreslog att det skulle lösas utan strid. Hans förslag godtogs och Chamberlain, Mussolini, Hitler och Frankrikes regeringschef Daladier träffades i München i september 1938. Ingen hade bjudit in tjeckerna, trots att det var deras land som frågan berörde.

FREDSAVTALET

Hitler fick igenom sina krav och Sudetområdet kom att tillhöra det tyska riket. Han skrev även under Chamberlains fredsöverenskommelse, där han lovade att sluta angripa andra land om han fick Sudetområdet. Chamberlain var stolt när han steg ur planet i England. "Peace in our time" var hans egna ord när han höll upp fredsöverenskommelsen. Folket jublade. De flesta trodde att detta betydde ett slut på alla oroligheter. Ingen kunde ana vad som väntade.

Det dröjde inte länge innan Hitler ville ha mer. Han var inte nöjd med den "lilla" del han redan fått. Han ville ha hela landet. I mars 1939 hotade Hitler med krig om han inte fick Böhmen och Mähren och den tjeckiske presidenten Hacha var tvungen att ge med sig. Slovakien blev en självständig stat, men även de lydde under Tyskland.

HITLERS SVEK

Att Hitler svikit vad han lovat upprörde många. Fredsavtalet var bara tomma ord. Storbritannien och Frankrike lovade att göra allt som stod i deras makt för att hjälpa Polen och andra mindre stater om Hitler skulle gå till anfall. Hitler trodde inte att länderna skulle hålla sina löften och bekymrade sig därför inte över det.

ICKE-ANGREPPSPAKTEN

Hitler visste att han behövde Sovjetunionen på sin sida för att kunna angripa Polen. Om Sovjetunionen skulle sluta förbund med västmakterna, så skulle Tyskland behöva strida på två fronter samtidigt. På ett möte i Moskva i augusti 1939 slöt det nazistiska Tyskland och det kommunistiska Sovjetunionen en icke-angreppspakt. Där skedde också hemliga förhandlingar om att dela östra Europa mellan tyskar och ryssar.

TYSKLAND SEGRAR OCH POLEN DELAS

I september anföll Tyskland Polen. Två dagar efter gick både Frankrike och Storbritannien med i kriget mot Tyskland. Trots detta besegrades Polen på mindre än en månad. Landet delades mellan Sovjet och Tyskland. Sovjet fick fria händer av Tyskland när det gällde Finland och de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen.

VINTERKRIGET

Efter en månad krävde Sovjet delar av Finland. Bl.a. delar av Karelska näset och möjlighet att bygga en flottbas vid Finska viken. Sovjet sade att de skulle behöva områdena om någon fientlig makt skulle anfalla genom Finland. Finland vägrade att lämna delar av sitt land och Sovjet förklarade krig i november. Efter tre månader tvingades Finland sluta fred. Finnarna hade förlorat på kriget. De fick lämna ifrån sig mer land än vad Sovjet krävt till en början.

DANMARK OCH NORGE OCKUPERAS

En tidig morgon i april 1940 stiger tyska soldater i land i Danmark och Norge. Danmark väljer att ge upp och landet ockuperas av tyskarna. Norge däremot gör motstånd och får hjälp av brittiska trupper. Efter bara några veckors strid måste Norge att ge upp. Landet ockuperas av tyskarna och en tysk regering bildas, med stöd av norska nazister.

CHURCHILL

Besvikelsen var stor, speciellt för britterna. Deras flotta ansågs som världens starkaste och nu hade dom förlorat. Nederlaget tog hårt på Chamberlain. Inte långt efter det att Norge ockuperats avgick Chamberlain som premiärminister. Hans efterträdare blev Winston Churchill.

FRANKRIKE-HOLLAND-BELGIEN

I maj 1940 var det dags igen. Tyskland anföll Frankrike. Efter en dryg månad tvingades Frankrike be om vapenstillestånd. Belgien och Holland ockuperades av tyskar. Mussolini såg att det gick bra för Tyskland och trodde att segern var nära. Det ville han inte missa, så Italien gick in i kriget på Tysklands sida.

TYSKLAND MÅSTE GE UPP

När Tyskland besegrat Frankrike var det Storbritanniens tur. Tyskland anföll med mer än tusen plan per dygn, men britterna sköt ner fler plan än vad tyskarna gjorde. Hitler blev tvungen att skjuta upp invasionen "tills vidare".

KRIGET BLIR ETT VÄRLDSKRIG

Hitler litade inte på Sovjetunionen. Det var ju inte av någon "vänskaplig" anledning de slutit en icke- angreppspakt. De ville bara vinna andra fördelar. Kommunismen var en av Hitlers värsta fiender. Bara det är ju ett bevis på fientligheten som rådde mellan Stalin och Hitler. I december 1940 bestämde sig Hitler för att anfalla Sovjet. Han ville ha landets tillgångar, som t.ex. olja, stål och brödsäd, för att sedan kunna ge sig på Storbritannien.

Hitler tvingade mer eller mindre Ungern, Rumänien och Bulgarien att gå i förbund med Tyskland. Jugoslavien vägrade samarbeta och ockuperades av tyskar. Även Grekland blev ockuperat. Finland gick med i kriget på Tysklands sida. De ville ta tillbaka vad de en gång förlorat mot Sovjet.

HITLER MÅSTE GE UPP IGEN

I juni 1941 gick de tyska arméerna till anfall. Tre miljoner man, 4 000 flygplan och 3 000 stridsvagnar tågade in i Sovjet. Trots dessa enorma trupper så gick inte kriget så bra. Tyskarna lyckades bara erövra delar av Ukraina. Det kalla vädret satte stopp. Arméerna var inte förberedda på att det skulle ta så lång tid och hade därför inte med sig ordentliga vinterkläder. Tyskarna fick ge upp. Hitlers planer hade inte lyckats.

JAPAN OCH USA

Många europeiska länder var ockuperade av tyskar. Det gjorde situationen frestande för Japan som slutit förbund med Tyskland flera år tidigare. Utan någon krigsförklaring anfölls USA:s flottstyrkor av Japan. Japanerna ville inte att USA:s flotta skulle vara i vägen när de skulle erövra Kina. Nu gick USA in i kriget mot Tyskland, Japan och Italien. Japan kom över mycket under hela 1942. Amerikanska, brittiska, franska och holländska kolonier erövrades. Nu hade kriget som började i Västeuropa blivit ett världskrig.

KRIGET VÄNDER

Allt hade gått bra för Tyskland och Hitler fick bara mer och mer makt. De flesta trodde att axelmakterna skulle vinna kriget. Men äntligen började kriget vända när britterna besegrade en tysk-italiensk armé 1942, i el-Alamein i Egypten. Tidigt året därpå kom nästa nederlag för Tyskland. Ryssarna besegrade en stor armé i Stalingrad. Tyskarna hade förlorat en och en kvarts miljon man under 1942-1943. Ryssarna hade övertaget. Kriget hade vänt!

SLUTET

De allierade makterna landsteg i Italien i juli 1943. Mussolini störtades och Italien slöt fred. Röda armén, ryssarnas män, gick t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-13]   Andra Världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=459 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×