Satanism

6 röster
14360 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Satanism (efter Satan), ursprungligen dyrkan av djävulen och det onda. Om äldre tiders tro på förbund med djävulen, se djävulsförskrivning, häxa och häxprocesser. En till djävulen riktad kult finns omtalad sedan medeltiden; från 1600-talet berättas om "svarta mässor" o.d. Ibland har det handlat om en medvetet antikristen kult (skändande av nattvardsbrödet, trampande på korset etc.). Sanningen i dessa historier kan ofta betvivlas. Nutidens satanistiska sekter räknar vanligen inte med existensen av en djävul utan brukar kulten som uttryck för en antimoralisk och asocial självhävdelse. Detsamma gäller satanistiska uttryck inom ungdomskulturen (inom rockmusiken etc.). Vissa kriminella handlingar (t.ex. gravskändning) uppfattas av omgivningen, och kanske av förövaren, som satanistiska. Föreställningen att det över huvud taget existerar genuina satanister som dyrkar djävulen betraktas av de allra flesta forskare som en modern sägen. Se även Church of Satan


Satanism - Tro

Enligt den kristna tron är Satan en ängel som kritiserat Guds åsikter inför Honom, och därefter blivit utslängd ur himlen, och har sedan dess stått för all ondska och andra hemskheter i världen. Detta påvisas i Bibeln, då Jesus under sin levnadstid bekämpar Satan - Ondskan - och försöker med alla möjliga medel vända människorna ifrån honom, och till Gud. Vid den strikt kristna medeltiden började man teckna Satan som en Panliknande varelse med horn, bockben, svans och treudd. Författare under den här tiden anklagade alla sekter som dyrkade någon annan gud än Gud för satanister. Ungefär här började man även koka ihop råa historier om den groteska satanismen, där man mördade barn i ritualer, sålde sin själ till Djävulen, krossade krucifix och anordnade svarta mässor. Den här sortens satanism har aldrig funnits, förutom i ovetande människors fantasi.
Så. Vad är satanismen då?

Enligt satanisterna själva är satanismen en religion som helt tar avstånd från den kristna tron, och därmed också från Satan som ondskan själv. Satanisternas Satan fungerar inte överlag som en "normal" gud, utan representerar den köttsliga och den världsliga synpunkten på livet. Satan är inte en varelse, utan en naturkraft. Satan regerar över ett fritt folk, och uppmuntrar dem att se de goda sakerna i livet. Satanisterna tror varken på himlen eller helvetets existens. Satanisterna skulle aldrig mörda rituella offer såsom djur och småbarn, det är inte tillåtet att ta blod från offer; Det är meningslöst, och dessa nämnda offer är alldeles för oskyldiga.
Satanismen stöder helhjärtat Darwins teori om det naturliga urvalet, och anser att de svaga ska lyda under de starkare, eller gå under.
Anton S. LaVey som 1966 sade att den satanistiska eran var påbörjad, och startade Church of Satan, skrev 1969 "Den satanistiska bibeln". I den står mängder av förhållningsregler, bl a;

De elva satanistiska jordreglerna
1) Visa inte åsikt, eller ge råd, om du inte blivit ombedd.
2) Dela inte med dig av dina problem, såvida du inte är säker om de vill höra dem.
3) När du befinner dig i någon annans lya, visa personen respekt, eller var inte där alls.
4) Om en gäst i din lya irriterar dig, behandla honom grymt och utan nåd.
5) Gör inga sexuella närmanden, om du inte fått parningssignalen.
6) Ta inte det som inte tillhör dig, såvida inte det är en börda till personen, och han bönar och ber om undsättning.
7) Erkänn kraften hos magin om du har använt den framgångsrikt för att uppfylladina önskningar.
Om du förnekar kraften hos magin, efter du kallat den med framgång, kommer du att förlora allt du erhållit.
8) Klaga inte över någonting som du inte behöver underlåta dig till.
9) Skada inte små barn.
10) Mörda inte icke-mänskliga djur, såvida de inte attackerar dig, eller om du behöver det för mat.
11) Vid gående i öppet territorium, stör ingen. Om någon stör dig, be honom att sluta. Gör han inte det, krossa honom.


LaVey har förutom Den satanistiska bibeln givit ut ett flertal böcker, som alla försöker visa hur en satanist ska leva. I någon av dessa ingår de Nio Satanistiska ståndpunkterna, som är de flesta satanisternas ledsagor. De kan ses härunder.

Satan representerar...
1. ... Njutningar, inte återhållsamhet.
2. ... Vital existens, inte andliga önskedrömmar.
3. ... Fläckfri visdom, inte hypokritiskt självbedrägeri.
4. ... Vänlighet till de som förtjänar det, ingen kärlek slösad på otacksamma.
5. ... Hämnd, vänd inte andra kinden till.
6. ... Ansvar till de ansvariga, istället för omtanke för de psykiska vampyrerna.
7. ... Att människan är bara ett djur - Men, det grymmaste av de alla.
8. ... Tillfredsställande av alla behov.
9. ... Den bästa vän som den kristna kyrkan haft eftersom han hållit rörelsen igång i de senaste årtusendena.

LaVey, som fortfarande är överpräst för Church of Satan, knåpade också ihop några beteenderegler för nämnda kyrkas medlemmar. Bl a är bedjande meningslöst; Det distraherar människor från nödvändiga aktiviteter. LaVey ger också CoS-medlemmarna tillåtelse att utöva de sju kristna dödssynderna (girighet, stolthet, avund, raseri, frossa, lust och lättja) med nöje. Man ska även göra mot andra vad de gör mot en, delta i sexuella aktiviteter fritt, i enlighet med sina behov ( som bäst visar sig genom monogami, eller genom sex med ett flertal andra, genom heterosexualitet, homosexualitet eller bisexualitet; Använd sexuella hjälpmedel om du så önskar, själv eller med fler personer ). Sexuella aktiviteter måste dock ske mellan samtyckande vuxna. Idealet är ett monogamiskt förhållande, baserat på förenlighet och förtroende. Självmord ses på med stort ogillande. Dessutom behöver inte satanisten någon omsorgsfullt detaljerad lista med beteenderegler...

Satanisterna har de senaste åren spenderat mycket tid åt att förneka alla anklagelser de fått om inblandning i kidnappningar, droganvändning, barnövergrepp, djur eller barnoffring osv. För att slippa förklara att de inte är delaktiga i liknande saker har LaVey skrivit ett fempunkts program, som också är till hjälp för folk som undrar om de är satanister eller inte, och visar (lite) vad satanisterna egentligen gör;

1. Skiktning - Punkten som alla andra punkter bygger på. Det kan inte fortsätta med myten om "jämlikhet" för alla - den blir bara synonym för "medelmåttighet" och stöder de svaga till kostnad av de starka. Vattnet måste låtas söka sin egen väg utan interferering av ursäktande för inkompetens. Ingen skall bli skyddad från konsekvenserna av sin egen dumhet.

2. Strikt beskattning av alla kyrkor - Om kyrkorna betalade skatt för sina inkomster och ägodelar, skulle statsskulden bli raderad över natten. Den produktive, den kreative och den resursfulle skulle bli subventionerad. Så länge som den värdelösa och den inkompetenta får betalt, borde de bli hårt beskattade.

3. Ingen tolerans för religiösa övertygelser, sekulariserade och hopsmälta till lag och ordning-paragrafer, för att återinföra "Lex Talonis" skulle det krävas en total omskrivning av det nuvarande rättssystemet, baserat på de judiska och de kristna idealen, där offret/försvararen är brottslingen. Benådning borde tänkas över för vem som helst i fängelset, p.g.a. den utpekade "influensen" mot brottets verkliga missdådare. Alla är influerade i vad hon, eller han, gör. Att vara syndabock har blivit ett sätt att leva, en utväg för överlevnad för den olämplige. Som en förlängning av det judisk-kristna smitningen genom att skylla på Djävulen för allting, kriminella kan få överseende, till och med beröm, genom att placera skulden på den lämpliga fienden. Genom att följa den satanistiska trosläran "Ansvar till den ansvariga", i det satanistiska samhället, måste varje människa uppleva konsekvenserna av sina handlingar - för gott och ont.

4. Utveckling och produktion av artificiella mänskliga kompanjoner - Den förbjudna industrin. En ekonomisk "gudagåva" som tillåter allihop till "styrka" över vilken som helst. Artig, sofistikerad, genom teknologi möjligt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Satanism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Satanism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4592 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×