Jefferson Airplane

4944 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde att jobba om Jefferson Airplane för att jag tycker de spelar bra musik helt enkelt och jag ville veta mer om dem. Det var också lite kul att jag är den enda som valt att skriva om dem hittills. Och det tycker jag var konstigt eftersom de var ett utav de stora psykedeliska banden i slutet på 60-talet och i början på 70-talet.

Texten kanske är lite svår eftersom det är mycket årtal och namn på bandmedlemmar som hela tiden ersätts och så, men jag tyckte det var viktigt att skriva om så jag lät det vara så här. Jag tycker att man skulle kunna jämföra Jefferson Airplane med Takida för båda grupperna har bytt medlemmar väldigt många gånger, båda har haft två hitlåtar som man känner till mest och båda startades vid ganska ung ålder.


Jefferson Airplane

Jefferson Airplane startades på 60-talet av sångaren Marty Balin. Han hade varit sångare innan bandet startades, men eftersom hans karriär inte gick så bra reste han runt och letade efter intresserade musiker att starta bandet med. De första medlemmarna var: Marty Balin, Paul Kantner, Jorma Kaukonen och Signe Toly. Inte långt efter tillkom Jerry Peloquin och Bob Harvey. Det sägs att namnet Jefferson Airplane kom ifrån ett speciellt sätt att hålla en marijuanacigarett. Men egentligen var det Jorma Kaukonen som kom med förslaget eftersom han själv hade smeknamnet "Blind Thomas Jefferson Airplane" efter bluessångaren "Blind Lemon Jefferson".

Samma år som bandet bildats sparkades Jerry Peloguin och Bob Harvey som sedan ersattes av Skip Spence och Jack Casaday. Signe Toly gifte sig och blev Signe Anderson, hon blev även gravid. Detta hände ungefär samtidigt som inspelningen av deras första skiva "Jefferson Airplane Takes Off" som släpptes 1966 utan större framgång. Samtidigt slutade Skip Spence p g a drogproblem och han ersattes av Spencer Dryden. Signe Anderson klarade inte av att vara både mamma och sångerska så hon slutade och Grace Slick från bandet "The Great Society" blev den nya sångerskan.

"Somebody To Love" var den första låten som Grace Slick sjöng med bandet. Den låten tillsammans med "White Rabbit" härstammade från den tiden då hon var med i "The Great Society". "Somebody To Love" släpptes tillslut som singel efter många om och men, och den gjorde stor succé och äntligen började Jefferson Airplanes andra skiva "Surrealistic Pillow" att sälja. Efter det släppte man singeln "White Rabbit" och även den såldes med stor framgång. Albumet "Surrealistic Pillow" räknas idag som ett av de bästa albumen på 60-talet. Jefferson Airplane spelar psykedelisk musik och deras texter handlar mest om hippiekulturen, droger och krig. Året efter "Surrealistic Pillow" (1968) spelade bandet på musikfestivalen i Monterey tillsammans med artister som Jimi Hendrix och Janis Joplin.

Det sägs att Jefferson Airplane hade kunnat bli ännu större och mer kända om inte radio hade vägrat spela deras låtar. De tyckte inte om deras starka drogiga texter och bojkottade mot bandet. Gruppen fortsatte dock att släppa fler framgångsrika album som "Crown of Creation" och "Volunteers" i slutet av 60-talet. Men inget material av gruppen blev lika bra som "Surrealistic Pillow"

År 1969 var bandet med på Woodstockfestivalen (bandet har även på Berkeley Folk Festival och Altamont) men året efter var Jefferson Airplanes storhetstid över och deras musik sålde inte så bra längre. Samma år avskedades Spencer Dryden och ersattes med Joey Covington, gruppen hade även violinist vid namnet Papa John Creach och Marty Balin hade lämnat bandet. Grace Slick var tillsammans med Paul Kantner och de fick barn 1971. Året efter slutade Joey Covington och ersattes med före detta medlemmen i "The Turtles", John Barabata. Jefferson Airplanes sista album "Long John Silver" kom ut sommaren 1972 och 1973 splittrades bandet.


Diskografi

"Jefferson Airplane Takes Off" (1966)
"Surrealistic Pillow" (1967)
"After Bathing at Baxters" (1967)
"Crown of Creation" (1968)
"Bless Its Pointed Little Head" (1969)
"Volunteers" (1969)
"Bark" (1971)
"Long John Silver" (1972)


Surrealistic Pillow

"Surrealistic Pillow" är Jefferson Airplanes mest framgångsrika skiva som även anses vara en utav dom bästa skivorna på 60-talet.
Musiken är psykedelisk folkrock. Albumet släpptes i februari 1967.
"White Rabbit" och "Somebody To Love" som finns med på skivan är deras mest kända låtar.

Låtar på skivan
1.She Has Funny Cars (Balin/Kaukonen)
2.Somebody To Love (Slick)
3. My Best Friend (Spence)
4.Today (Balin/Kantner)
5. Comin Back to Me (Balin)
6.3/5 of a Mile in 10 Seconds (Balin)
7.D.C.B.A 25 (Kantner)
8.How Do You Feel (Mastin)
9.Embryonic Journey (Slick)
10.White Rabbit (Slick)
Plastic Fantastic Lover (Balin)


Medlemmar

Jag valde att skriva om de som jag tror är de viktigaste medlemmarna i Jefferson Aiplane.

Marty Balin

Marty Balins egentliga namn är Martyn Jerel Buchwald. Han är född den 30 januari 1942 i Cincinatti. Marty är både sångare och huvudlåtskrivare i bandet.Martys första singel heter "Its No Secret" Det var när han var ungefär 20 år som han bestämde sig för att bli artist. Och efter att ha målat och skulpterat blev han tillslut sångare. Det var Martys manager som bestämde namnet "Balin" efter "The Bal Theatre" i San Leandro, CA.
Runt 1962 gifte Marty sig och fick en dotter, men han skilde sig bara några år senare. 1964 var han med i bandet "Town Criers", men utan någon framgång. Bandet varade bara i ett år och efter det var Marty pank så han bodde hos en kompis, Bill Thompson. Han berättade för Bill om sina planer att starta ett band med fem killar och en tjej som spelade folkmusik med elektriska instrument.

I sitt sökande efter medlemmar hittade Marty gitarristen Paul Kantner som såg potentialen i hans ide´ och anslöt sig till bandet. Efter det höll dom additions och i juli 1965 hade Jefferson Airplane bildats. Bandet spelade på invigningen till The Matrix Club som Marty var delägare i. Efter att sångerskan Signe Toly slutat blev Grace Slick stjärnan i bandet istället för Marty. Rivaliteten mellan dem var mycket stor. På en konsert den 28 november 1970 spelade Marty Balin för sista gången i Jefferson Airplane.
Det sägs att det var ett stort bråk mellan honom och Grace som gjorde att han slutade. Men 1975 fick han bli en utav medlemmarna i Jefferson Starship där han sjöng deras kändaste låt "Miracles".

Paul Kantner

Paul Lorin Kantner föddes i San Francisco den 17 mars 1941. Han var den i bandet som gav det djupaste intrycket. Paul håller även rekordet på längsta medlemskapet i bandet och det ligger på 19 år.
Det sägs att Marty var bandets själ, Grace var bandets publik favorit och Paul Kantner var hjärnan bakom bandet.

När han var åtta år dog hans mor men istället för att få gå på hennes begravning skickades han iväg på cirkus. Hans pappa som var resande säljare kunde inte ta hand om Paul så han skickades till ett militär internat. Där blev han väldigt disciplinerad. Ändå var Paul ett problembarn i tonåren då han var med om en motorcykelolycka som lämnade ett permanent hål på den vänstra sidan av hans skalle. Ironiskt nog räddade detta honom från att få en hjärnskada från en sjukdom som skulle komma senare i livet.
1965 spelade Paul på en klubb kallad Drinkin Gourd och det var där Marty Balin upptäckte honom. Och det var Pauls ide´ att ha med Jorma Kaukonen. Paul kom att spela gitarr i bandet Jefferson Airplane men han skrev även musik till vissa låtar.

Paul Kantner och Grace Slick gifte sig och fick en dotter i januari 1971.
1974 startade Paul och Grace ett nytt band efter att Jefferson Airplane brutit upp. Det nya bandet hette Jefferson Starship.

Grace Slick

Grace Barnett Wing som hon hette från början, föddes den 30 oktober 1939 i Highland Park som är en förort till Chicago. Det var hon som skrev succe-låtarna "White Rabbit" och "Somebody To Love" som gjorde bandet mycket känt. Grace är även en utav dom första kvinnliga rocksångarna.
1961 gifte hon sig med Gerald Slick och det var under äktenskapet som hon skrev sin första låt som Gerald använde i ett av sina filmprojekt.
1965 såg Grace en artikel om en nytt band kallat Jefferson Airplane. Hon och Gerald kollade in bandet och tyckte det verkade kul att spela i ett rockband. Så de startade ett eget band: "The Great Society". Deras band har till och med spelat som förband till Jefferson Airplane.
Och när väl "The Great Society" hade fått ett skivkontrakt hade bandet redan hunnit splittras.

I september 1966 fick Jack Casaday i uppdraget att inbjuda Grace till Jefferson Airplane. Och hon blev då den nye sångerskan i bandet.
1967 gjorde Grace slut med Gerald och hade en liten affär med Jack Casaday. Hon har även haft ett förhållande med Spencer Dryden.
1969 blev hon tillsammans med Paul Kantner och de fick en dotter. För att klara av att både vara mor och sångerska drack Grace mycket alkohol. Och en gång tävlade hon och Jorma i sina sportbilar men hon kraschade, mirakulöst nog klarade hon sig undan med en hjärnskakning.

1974 släppte Grace ett soloalbum kallat "Manhole". Och efter det startade hon och Paul Jefferson Starship. Grace gjorde senare slut med Paul och hittade någon annan.

Jorma Kaukonen

Jorma är en utav de viktigaste gittaristerna på 60-talet. Och för många är han legendarisk. Jorma är född i Washington D.C och har bott mycket på havet. När han var 16 år var han väldigt intresserad av country med det tog inte lång tid förrän bluesen hade fångat honom. Han lyssnade på band som "Muddy Waters" och "Howlin Wolf". Men i highschool 1959 startade han och jack Casaday ett rockband tillsammans. Några år senare spelade Jorma ensam på klubbar. Han var en utav Paul Kantners vänners så det tog inte lång tid innan Jorma också var en av medlemmarna i Jefferson Airplane. Det var han som namngav bandet.

Jefferson Airplane var väldigt bra och beviset är att dom kom med i Rock and Roll Hall of Fame 1995.


Woodstockfestivalen

Jefferson Airplane var med på Woodstockfestivalen 1969. Det var en berömd musikfestival som hölls den 15-17 augusti 1969. Namnet kommer från staden Woodstock där festivalen egentligen skulle hållit hus men man fick inte tillstånd där. Då tillät en lantbrukare vid namn Max Yasgur hatt hålla festivalen på sin mark. Festivalen var väntad att få 20 000 besökare men det kom 400 000. Det var mycket trångt regnigt och brist på tex toaletter och sjuktält. Men ändå hade publiken beskrivits som sansad.
Woodstockfestivalens budskap var: "Three days of peace and music".
Största delen av besökarna var ungdomar och hippies. Exempel på några artister som spelade: Joan Baez, Creedance Clearwater Revival, Sweetwater, The Greatful Dead mm.


Jefferson Starship

Jefferson Starship bildades 1974 av det som fanns kvar av Airplane. Många av deras gamla fans blev besvikna på Starship som spelade mainstream-inriktad musik istället. Det var Grace och Paul som bildade med David Freiberg, John Barabata och John Henry Creach. Även Marty Balin var medlem i bandet ett tag. Men 1978 lämnade både Grace och Marty bandet som höll ihop ända till 1984.


Diskografi

"Dragonfly" (1974)
"Red Octopus" (1975)
"Spitfire" (1976)
"Earth" (1978)
"Freedom at Point Zero" (1979)
"Modern Times" (1981)
"Winds of Change" (1982)
"Nuclear Furniture" (1984)


Psykedelisk musik

Den psykedeliska musiken växte ur rocken på 60-talet då både brittiska och amerikanska rockband började experimentera med sin musik och sina texter. Musiken blev speciellt omtyckt av hippies. Den hårdaste ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jefferson Airplane

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Jefferson Airplane
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4597 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×