Hinduism

33 röster
61161 visningar
uppladdat: 2001-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har inte stora kunskaper om hinduism, men jag vet är att det finns olika kaster där prästerna är dom. Jag har också läst att hinduerna tror att man kan återfödas antingen som människa eller som djur. Jag vet också att de har flera gudar, dom jag känner till är Shiva och Brahma. Som alla vet så är korna heliga för hinduerna, jag vet inte varför, men det hoppas jag få reda på.

Frågor som jag vill ha svar på är:
Hur blir man hindu?
Vilka fler gudar finns det?
Vad finns det för högtider?


Kort fakta om hinduism
Fram till mitten av 1950-talet så fanns dom flesta hinduerna i Indien där hinduismen växte fram. Då Indien blev ett fritt land så flyttade många hinduer till Europa och Nord Amerika. Hinduismen finns också i Thailand, Nepal, Malaysia, Bali, Västindien, Afrika och säkert en massa fler ställen.

Av Indiens befolkning i dag är ca 83% hinduer dvs. ca 747 miljoner människor bara i Indien. Men det betyder inte att alla hinduer i Indien har samma tro, kanske inte ens samma gudar. Det finns tre gemensamma nämnare som gäller för alla hinduer.
1. Alla hinduer tror på reinkarnation, återfödelse.
2. Dom tror också på karma d v s för att nå slutlig salighet räknas människans goda och onda gärningar ihop.
3. Tron på att det finns en skapare, en bevarande och en förstörande men återskapande sida i form av gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
Dom heliga korna
Som dom flesta vet är korna heliga för hinduerna. En anledning är att kon symboliserar jorden och livet. Men det är inte bara kon som är helig för dom utan allt levande är heligt för dom. Att döda ett djur är en synd.
Hur blir man hindu
Det enda sättet att bli hindu på är att födas som hindu.

Historia

Hinduismen är en väldigt gammal religion. Forskare har lyckats spåra den till nästan 3 000 f.kr. Ordet Hindu tros komma från floden Indus. På forntiden hette floden Sindhu. Sedan kom det invandrare från Persien och dom hade svårt att uttala s i början av Sinhu, så därför sa dom Hindu i stället.

I Indus-dalen har forskare hittat rester efter en antik civilisation, några fynd hittades i Mohenjo-daro och Harappa som låg där Pakistan ligger idag. Sakerna som forskarna hittade tyder på att människorna i Indus-dalen dyrkade en modergudinna och en ko. Forskaran hittade också en jättestor badanläggning och det tyder på att människorna i Indus-dalen ägnade sig åt religösa riter som förknippades med bad, sådana riter ägnar sig hinduerna åt än idag. I Indus-dalen hittade forskarna också exempel på svastikasymbolen, mer känd som hakkorset. För dom flesta människorna förknippas hakkorset med något dåligt, men för hinduerna så är det något bra. På hinduernas egna språk, sanskrit, betyder svastikasymbolen ”hälsobringaren”. Armarna på korset motsvara vägarna till gud och armarna är krokiga eftersom att vägarna är svåra. Alla armarna utgår från samma punkt, med det visar man att allting i universum har växt fram från en enda källa. Svastikan symboliserar också solen, därför ser hinduerna svastikan som ett tecken för god lycka och skydd mot ondska.

Sakrament

En viktig religös handling som sker i livet kallas sakrament. Om man är hindu så sker många av dom sakramenten redan under barndomen.
Barnafödelsen
När en hinduisk kvinna är gravid så brukar kvinnans man och dennes familj be böner för att barnet ska bli en pojke. Det finns många orsaker till det, en anledning är att det är sonen eller sönerna i familjen som ärver faderns jord men nu för tiden har döttrarna också rätt till lite av arvet. En annan anledning är att en dotter kan inte utföra den årliga ceremonin till den döda faderns hågkomst. Den ceremonin kan endast utföras av sonen.
Då barnet är fött så läser familjens präst böner för att skydda barnet från onda andar. Han ber också att Gud ska välsigna barnet så det är friskt och får ett långt liv. När barnet har blivit 12 dagar gammalt så hålls en ceremoni som liknar vårt kristna dop, barnet får nämligen sitt namn. Barnet kläs i nya kläder och läggs sedan i en vagga. Sedan säger prästen barnets namn och dom närvarande kvinnorna sjunger texter där barnets namn finns infogat. Efter det delas det ut en handfull baljväxter till varje gift kvinna som är närvarande och på kvällen är det fest för familjens släktingar och nära vänner. Barnet får ett smycke som är gjort av guld eller silver.
Vid fyra månaders ålder tar mamman med barnet till byns tempel. I templet läser dom böner för att det är första gången barnet är utanför hemmet.
Vid sex månaders ålder får barnet för första gången fast föda, till denna händelse försöker föräldrarna köpa en liten silver sked.
Om det är en pojke så kommer hans hår att bli avklippt vid ett års ålder.
Giftermål
Nästa sakrament i en hindus liv är giftermålet. Mannen gifter sig i allmänhet då han är klar med sina studier och skaffat ett arbete. Det är oftast arrangerade bröllop som har bestämts av mannens och kvinnans föräldrar. Föräldrarna försöker att ordna så att dom som ska gifta sig talar samma språk, har liknande familjetraditioner och till hör samma samhällsgrupp. Ceremonin utförs där bruden bor och det är vanligtvis i någon närliggande by eller stad.

På bröllopsdagen tar brudens far emot brudgummen och bjuder honom på honungsyoghurt. Brudgummen får också nya kläder och kanske något guldsmycke. Om föräldrarna har råd utförs ceremonin i en stor hall som dom hyrt. Ceremonin börjar med att brudens föräldrar ger sin dotter till brudgummen. Brudgummen och hans far tar emot bruden och tar henne in i hennes nya familj. Bruden får smycken av guld och kläder. Dom saker som bruden får är hennes hemgift och den kommer alltid att vara hennes privata.
Brudparet ställer sig mitt emot varandra med endast en silkesduk mellan deras ansikten, denna duk hålls upp av båda familjernas präster. Gästerna sjunger välsignelsesånger och när en vers är slut kastar dom ris på brudparet. Då gästerna slutat sjunga tas silkesduken bort och brudparet byter blomstergirlanger med varandra, bruden får ett halsband gjort av svarta pärlor och det halsbandet ska hon bära så länge mannen lever. Till ceremonin hör att man tänder en eld i en metallskål, elden är helig och brudparet häller offersmör och andra gåvor i skålen. Sen ber brudparet för god ekonomi, friska barn m.m. under tiden som prästerna sjunger heliga texter. Efter det så går brudparet sju steg runt elden och brudgummen läser en helig text sju gånger i rad. Sen på kvällen så tittar brudparet på polstjärnan och lovar att dom ska vara lika fasta och trogna som den. Efter bröllopsfesten går bruden hem till sin makes hem där stannar hon på tröskeln där det står en metallkruka fylld med vete, hona välter krukan med sin vänstra fot så att vetekornen rinner ut innanför tröskeln, då hon gör det önskar hon välgång och lycka till sin nya familj.
Kremering
Kremering är det sista sakramentet. Hinduerna tror att själen går vidare i en ny kropp då den nuvarande kroppen dör. Det är dom goda och dåliga handlingarna som avgör hur nästa liv kommer att se ut. Hinduerna tror att i dödsögonblicket blir själen instängd i skallen och måste befrias med hjälp av den heliga elden. Vid kremeringen så tar den äldste manlige släktingen en brinnande pinne sen går han tre, fem eller 7 varv runt bålen då han har gjort det så tänder han bålet. Hinduerna lägger väldoftande kamfer, saffran, och sandelträ på bålen. Under tiden bålen brinner så sjunger dom närvarande heliga texter. När den dödas skalle har spruckit upp och själen fått komma, då avlägsnar sig dom flesta släktingarna och bålet sköts av en speciell likbrännare. Tre dagar senare så samlar man upp askan och strör den i någon flod, floderna är nämligen är heliga för hinduerna.

Heliga skrifter
Rigveda
Rigveda är hinduernas äldsta skrift. Den innehåller sånger eller hymner till de ariska gudomligheterna. Delar av Rigveda var redan sammanställt innan arierna kom till Indien. I flera hundra år så hade hymnerna överförts muntligt från lärare till elev, tillsist så skrevs dom ner. Efter dom där hymnerna så kom det flera till som är samlade i tre Veda-böcker till. Efter hand så utformades det också handböcker till Veda-skrifterna, det gjorde man för att offerceremonin skulle utföras i rätt ordning. Man började också skriva ner sina tankar om universum, om människans plats i tillvaron och om allt som rörde gud. Några av dessa skrifter kallas Upanishderna och dom innehåller hinduernas viktigast tankar. I dom skrifterna så förklaras hur människans själ kan återfödas många gånger och få olika levnadsbörd, innan själen befrias från att födas på nytt.
Hinduerna skrev också långa berättelser, en av dom heter mahabharat och den har 100 000 verser. Det är olika berättelse och all säger hur man ska leva på rätt sätt.


Gudarna
Brahma
Brahma är en gud som inte brukar dyrkas. Det finns endast ett Brahma-tempel i hela Indien. Brahma avbildas med fyra ansikten. Oftast ser man bara tre för ett är riktat bakåt och då skymmer dom andra ansiktena det fjärde. Han har också fyra armar och i dom håller han en sked, en vatten kruka, ett radband och en bok. Brahma brukar oftast avbildas sittande på en lotusblomma, som är en symbol för evig lycka. Lotusblomman är också en fruktbarhetssymbol och enligt en skapelsemyt så är Brahma född ur en Lotusblomma som sprang ur Vishnus navel. Enligt en legend så dödade Brahma en demon med den lotusblomma han var född ur, delar av blomman föll ner på jorden inom en cirkel med diametern en mil. Då dom träffade jorden så började det spruta upp vatten ur marken och det bildades en sjö, Pushkar.
Alla gudar har ett djur eller någonting som dom åker fram på, Brahma rider på en gås.
Vishnu
Vishnu är den som rymmer och balanserar gott och ont, han balanserar också alla andra motsatser. Vishnu är uppehållaren och hans främsta uppgift är att hålla balansen mellan dom goda och onda makterna. Om ondskan skulle ta överhand nedstiger Vishnu till jorden för att återställa balansen. Han nedstiger som en avatar, en gestalt som han antar under dess livstid. Det här är dom gestalter han har antagit eller ska anta:
1. Matsya, det var en fisk som kom ner till jorden och varnade för syndafloden.
Manu var den förste kungen. En dag hittade han en liten fisk som bad Manu att rädda den lilla fisken, eftersom ingen liten fisk var säker i havet. Manu räddade den lilla fisken och den växte och blev stor, då släppte Manu ut fisken i havet. Då Manu gjort det varnade fisken honom för en syndaflod som skulle komma. Han sa till Manu att han skulle skaffa sig en stor båt och sedan fylla den med ett par av varje djurart och han skulle också ta med sig frön från varje träd. Då Manu hade gjort allt det så bogserade Matsay båten till säkerhet.
2. Kurma, det var en sköldpadda som använde sin sköld till stöd för berget Mandara, som togs till hjälp när mjölkoceanen skulle kärnas. (det är också en syndaflodversion)
3. Varaha var en vildgalt som lyfte jordgudinnan upp från uroceanen. Vishnu såg ett lotusblad sticka upp ur oceanen, så han tog formen av en galt och dök ner för att se var rötterna satt, han fann då jorden. I en annan version var det en demon som hade kastat jorden i oceanen. Vishnu såg till att jorden flöt upp och sedan delade han upp den i sju kontinenter som han prydde med berg och dalar.
4. Narasimha var lejonmänniskan som med hjälp av sina klor oskadliggjorde en demon och därigenom räddade en av sina anhängare.
5. Vamana var en dvärg som med list återtog jorden av en snål kung.
6. Parasurama befriade brahamerna från kshatriya-kastens förtryck.
7. Rama eller Ramachandra var hjälten som krossade demonen Ravana.
8. Krishna har mänskliga egenskaper och han står högt i kurs bland hinduerna.
9. Buddha, han är förmodligen med för att visa att buddhismen borde vara del av hinduismen.
10. Kalki eller Kalkin. En dag kommer Vishnu med draget eldflammande svärd, ridande på en vit häst. Han har då kommit för återställa den rättfärdiga brahamiska ordningen. När detta sker tror hinduerna att den nu varande världen kommer att gå under och en ny god värld skaskapas.

Vishnus transportmedel är Garuda.
Shiva
Shiva kallas ”förgöraren”. Oftast håller han i en treudd och han brukar ha en orm runt halsen. Shivas hustru har flera namn då hon heter Durga är hon krigisk och när hon heter Parvati så är hon artig och snäll. Shiva är förgöraren men han återskapar det sedan så det blir bättre. Shiva förstör det onda och skyddar det god.
Han har en son som heter Ganesh och en dotter som heter Sarasvati. Det är till Ganesh skolbarnen vänder sig till då dom behöver hjälp med sina studier.
Hanuman
Hanuman är en apgud. Han är en av dom populäraste gudarna. Det sägs att han är väldigt stark och snabb.


Högtider
Pongal
I mitten av januari så firar man Pongal, en tre dagar lång skördefest. Man firar genom att koka ris i mjölk, och då det kokar över så skriker man ”pongal o pongal” det betyder ungefär ”låt glädjen flöda över”.
Shivaratri
Shivarati är hinduernas största högtid och den brukar oftast infalla vid fullmåne i februari-mars. Den firas i hela Indien till minnet av Shivas och Minakshis giftermål.
Holi
Holi infaller vid fullmåne i februari-mars. Då tänder hinduerna en stor eld och alla som deltar i festen går ett varv runt elden. För att få tur kommande år ska man stryka aska på pannan. Efter det så börjar dom skvätta färgat vatten på varandra och på alla som går förbi. Dom sprutar inte bara på människor utan man kastar på djuren också. Efter det så tar man ett bad och tar på sig nya kläder. Sen äter man av all god mat.
Naga Panchami
Den här högtiden infaller i juli-augusti och tillägnas ormgudomarna. Den härtiden på året är det regnigt och ormarna kommer upp ur sina hålor för att inte drunkna. Hinduerna målar eller klistrar ormsymboler på båda sidorna om dörröppningen.
Ganesh Chaturthi
Ganesh är en gud med ett elefant huvud och den här högtiden är tillägnad honom. Den firas i augusti-september. I Bombay vid stranden Chowpatty så sänker massor av hinduer ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-17]   Hinduism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=460 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×