Telefonen som kreditkort

4778 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Telefonen betalar framtiden?

I Sverige säljs bara fler och fler mobiltelefoner för varje år, förra året såldes över tre miljoner mobiltelefoner i vårat land med nio miljoner invånare, har du ingen mobil så är du ju en svag minoritet verkar det som.
På ungdomskanaler i teve som MTV tex, är den största delen av reklamen för ringsignaler och dyl. smått och gott för nallen. Ringsignaler och skärmsläckare är ett sätt för ungdomen att visa vem man är eller vad man tycker; att skapa en uppfattning för andra om ens personlighet.
Att skaffa sig ett abonnemang på mobilen fungerar i stort sett som ett kreditkort, du köper samtal och tjänster, och betalar vid månadens slut. Inom mjukvarubranschen för mobiler omsätts 320 miljoner kronor varje år. Mayako Fagerfjäll tycker att det är en relativt liten summa, för i Norge omsätter man drygt 800 miljoner per år. Hon har hört att i Europa köper mobiltjänstföretaget Jamba mest reklam av alla – t.o.m. mer än Coca Cola.
Det är mycket enklare att skaffa ett telefonabonnemang än att skaffa sig ett kreditkort, trots att skillnaden egentligen inte är så stor på vad man använder dem till. För att skaffa ett kreditkort måste man ha en fast inkomst över en viss summa, och så finns det en gräns för hur mycket pengar man får låna. Det gör det inte för telefonräkningar.

Något annat som blivit otroligt populärt på sista tiden är de fåniga ring-in-och-tävla-programmen som går på både TV3, TV4, ZTV och Kanal 5. Där så har dom ett klurigt ord som du ska komma på och ringa in för att berätta svaret på, ungefär som i ett korsord där hela Sverige ska komma på svaret – men det är inga svåra frågor. Det kan till exempel stå DSIKAKSMIN i rutan, och du behöver knappt tänka för att komma på att det ska bli DISKMASKIN. Varje samtal kostar en jädrans massa pengar, och då du inte kommer fram i telefonen (det är ca 40 000 tittare varje gång, du vinner knappast) möter du en pigg och glad röst som säger att du TYVÄRR inte kom fram, försök gärna en gång till!

Det är verkligen att grundlura folk, enligt min mening. Man ger till exempel de 40 000 tittarna ett hopp om att vinna 300 000 kronor, men för att göra det måste du först komma vidare i telefonluren, och sedan i teven chansa rätt på tre nummer upp till 20 för att vinna den utlovade summan.
Det ska nu läggas till, att varje samtal kostar 9:90, så tevejättarna tjänar ju mer på det här än sin reklam, det här är tevekanalernas eldorado. Om hälften av tittarna ringer in två gånger, tjänar de 400 000 på endast ett program. Tänk då på att TV3 och ZTV visar dessa program sex – sju dagar i veckan, ibland två gånger per dag. Det blir flera miljoner i veckan! För mig är det uppenbart att dessa program enbart är till för att tjäna pengar, inte för att ge folk små kluringar och kanske 5 000: - åt den lycklige under lunchpausen på jobbet.

Detta har retat gallfebern på många ringande kunder som fått chockräkningar långt över förväntningarna då de inte sett hur mycket ett samtal till dessa program kostat. Hos kronofogden är över en fjärdedel av alla deras ärenden om telefonräkningar. Ju smartare mobiltelefonerna blir, des...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen som kreditkort

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Telefonen som kreditkort
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4607 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×