Historiken och upptäckten av Aids

4 röster
19908 visningar
uppladdat: 2005-07-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva om historiken och upptäckten utav aids/HIV för att jag tycker att det är något jag vet för lite om. Jag har mest hört om hur läget är just nu och vad som händer med människorna, medan jag aldrig riktigt förstått hur det kunde bli så här. Som mål med min uppsats hade jag att besvara dessa frågor:

- När blev sjukdomen känd?
- Hur upptäcktes den?
- Vem upptäckte den?
- Vilka var de första fallen?
- Varför kopplades den så till homosexuella män?
- När började den beröra oss i Sverige?
- Vad för teorier om virusets ursprung hade man, och vet vi idag varifrån det kommer?
- Varför är dagens läge så katastrofalt på sina håll?


Jag har hört lite teorier om att Hiv-viruset kommer från apor, men även att det skulle vara en mutation av något annat virus. Jag hoppas på att få svar. Jag undrar också hur länge sjukdomen har funnits, har den alltid funnits, bara det att den aldrig brutit ut till en epidemi? Eller är det så att det är en helt ny sjukdom?

Till att börja med vill jag bara klargöra vad skillnaden mellan aids och HIV är eftersom många blandar ihop dem.

Aids: Ett tillstånd man får när immunförsvaret är tillräckligt lågt. Man drabbas av sjukdomar som exempelvis PCP, Caposis sarkom, toxoplasma och CMV, som inte kan drabba människor med normalt immunförsvar. Aids bryter ut cirka tio år efter att man blivit smittad med HIV, men kan komma senare eller tidigare.

HIV: Betyder ”Humant immunbrist virus” och tillhör gruppen lentivirus inom retrovirus familjen. Är det som orsakar Aids och angriper främst T-cellerna som är viktiga för immunförsvaret. När immunförsvaret är tillräckligt lågt bryter tillståndet aids ut.

Jag hoppas att min uppsats ska kunna informera om bakgrunden till dagsläget inom Aids och HIV.


De första fallen

Genom nedfrysta blodprover från människor som av oklar orsak dött, så kan man konstatera att en person avlidit i aids redan 1959. Det är det äldsta blodprovet med aids-antikroppar som man har hittat. Men det finns mycket som tyder på att sjukdomen förekommit redan under 30-och 40 talet i Afrika. Anledningen till att den inte spreds vidare tros vara att folk inte alls reste i samma utsträckning som idag. Sjukdomen höll sig bara inom samma område.

Men det första kända aids-fallet sägs ändå vara en engelsman som seglade jorden runt 1960. Konstaterandet har gjorts i efterhand efter att ha läst hans diagnos och testat hans sparade blod. Diagnosen beskrev något som vi idag hade kallat aids.

1980 sökte en man i USA upp läkare efter en rad konstiga symptom. Men mannen hann avlida innan man hunnit ställa någon diagnos. Fallet ses som det som fick upp läkarvetenskapens ögon för sjukdomen.

1975 rapporterades det om en flicka i Sovjet som smittats av någon konstig sjukdom efter att hon gjort en blodtransfusion. Blodet fick hon från en militär som troligtvis hade haft kontakter i Afrika.

En homosexuell man i Västtyskland dör 1979 efter att ha sökt vård redan 1976. Även han dog utan någon riktig diagnos.

Det första fallet i Sverige beskrivs 1982 (mer om det senare).


Gamla sjukdomar i en ny patientgrupp

Sedan 1872 har man känt till en ovanlig tumörsjukdom som heter Kaposis Sarkom. Den drabbade främst äldre män och symtomen var blåröda fläckar på främst fötter och ben. 1930 blev en annan variant av sjukdomen känd. Man kallade den Afrikansk Kaposis, eftersom den var vanligast i delar av Afrika söder om ekvatorn. Skillnaden var att den var vanligare och allvarligare eftersom den drabbade både hud, lymfkörtlar och även inre organ. För det mesta så ledde den till döden.

Den klassiska Kaposisen började drabba patienter som åt immunnedsättande läkemedel efter organtransplantationer. Man märkte att symptomen försvann om patienten slutade med läkemedlen eller åtminstone åt mindre av dem. Man förstod fortfarande inte varför sjukdomen uppkom. 1980 kom ytterligare en form av kaposis sarkom. Den drabbade män som i regel var mycket yngre än vad som annars var vanligt för sjukdomen. Dessutom var alla män homosexuella eller bisexuella. Senare skulle det konstateras att det var ett tydligt tecken på aids.

Även lunginflammationen PCP började öka. Detta föreföll mycket konstigt eftersom det är en opportunistisk sjukdom, som alltså bara drabbar folk med onaturligt lågt immunförsvar på grund av mediciner eller sjukdom. Ofta drabbades personen också utav andra opportunistiska sjukdomar. En läkare vid namn Michael Gottlieb såg att patienterna saknade en sorts vit blodkropp som är viktig för immunförsvaret. Detta ledde till nedsättande av patienternas cellmedierade immunförsvar.


Världen börjar få upp ögonen

Trots att man anat att något var på gång sedan länge, så dröjde det ända till 1981 innan amerikansk media tar upp sjukdomen. Michael Gottlieb hade tidigt försökt få sin rapport om de sjuka homosexuella männen rapportad i New England journal of medicine, men de ansåg att inte det som hänt var tillräckligt akut för att man skulle kunna frångå sin ”peer review”, alltså sin rutin att kvalitén på artikeln måste bedömas av andra vetenskapsmän, vilket ofta tar några månader. Istället publicerade Mortality Weekly Report en artikel om de fall Gottlieb sett. Men det nämndes aldrig att det endast varit homosexuella män som drabbats, fören i ett senare nummer där tjugosex män med kaposis sarkom beskrevs. I samma nummer rapporterades fler fall av opportunistiska sjukdomar bland annars friska och homosexuella män. Även epidemi byrån CDC märkte en kraftig ökning av begäran av tillstånd för att få använda preparat mot ovanliga opportunistiska sjukdomar, som det krävs licens för.

Drygt två år senare hade viruset upptäcktes och smittvägarna hade kartlagts. Europa och USA var ganska snabba på att nu ut med information, vilket gjorde att antalet smittade per år minskade dramatiskt.


Tillståndet får ett namn

Eftersom de fall i USA som beskrivits hittills har varit män, så är det kanske inte så konstigt att sjukdomen kopplades till homosexualitet och fick namnet GRID, gay related immunodefiency. Men fortfarande så fanns det kvinnor och heterosexuella män som drabbades. Det var till exempel de som använt mycket droger genom sprutor, de som gjort blodtransfusioner och personer som haft sex med någon i en riskgrupp. Man märkte att barn som föddes av kvinnor med sexuell kontakt med någon i en riskgrupp, också kunde få liknande symptom. Namnet GRID blev därför väldigt missvisande, så hösten 1982 så kom man överens om att kallas sjukdomen för Aids, ”Acquired Immunodeficiency Syndrome”, eller som på svenska ”Förvärvat immunbrist system”. När HIV viruset upptäcktes var det också svårt att hitta ett bra namn (se Upptäckten av HIV-viruset)


Upptäckten av Hiv-viruset

Efter att ha undersökt personer i riskgrupper som inte var sjuka, kunde man konstatera att några av dem hade liknande rubbningar i immunförsvaret som de som var sjuka. De hade ofta låg, men långvarig feber, diarréer, svullna lymfkörtlar, candida infektion i svalg och munhåla, och var ofta illamående. Man kallade det för AIDS-related complex, ARC. Senare blev det klart att de som led av ARC ofta utvecklade opportunistiska sjukdomar som tillslut gav dom diagnosen aids, och att de som led av aids, ofta också hade haft ARC.

Några franska och några amerikanska forskare upptäckte viruset nästan samtidigt, i efter hand har man konstaterat att fransmännen var först. Året var 1983 och upptäckten har förändrat hela vår syn på sjukdomen. Det var lite dispyter om vad man skulle kalla det (HTLV-III ,LAV eller ARV?) innan forskare kom överens om att kallad det för HIV, Humant immunbristvirus 1986.


Aids och Hiv i Sverige

På det gamla epidemisjukhuset Roslagstull ställdes den första diagnosen av aids i Sverige. Året var 1982, men dessförinnan hade man sett flera fall av konstiga symptom hos homosexuella män. Efter den diagnosen följde många fler, vilket gjorde att man fick öppna en specialavdelning på sjukhuset 1986.

Samma år som den första diagnosen i Sverige ställts fick en grupp svenska läkare och sjukvårdspersonal tillstånd att öppna en kvällsmottagning för homo- och bisexuella män. Mottagningen kallades Venhälsan och inriktade sig på de könssjukdomar som kan drabba
männen även om det var immunbristsyndromet som låg till grund för initiativet. Venhälsan gjorde många viktiga dokumentationer av det som fortfarande kallades för VCR.

När hiv-testen började användas för kommersiellt bruk, så upptäckte man att de hiv- smittade var betydligt fler än aidsfallen. Man visste ännu inte om alla hiv-positiva skulle komma att utveckla aids, men retrovirus-experter befarade det värsta. När Ragnar Norrby, professor i virologi på Karolinska institutet, sökte upp Venhälsan 1984, och berättade att förmodligen alla som var smittade skulle insjukna i aids förr eller senare, så väckte det mycket förargelse och motsägelser. Men teorin skulle visa sig vara sann.

1985 började man testa alla blodgivare för aids. Aidsdelegationen bildades samma år för att ägna sig åt informationskampanjer, lagstiftningen kring hiv, och för hiv-bekämpningen i Sverige.

Andra exempel på svenska aids/hiv organisationer som kom till under mitten av åttiotalet var Noaks Ark - Röda korset, Landstinget förebygger aids, Föreningen läkare mot aids, och Poshivtiva gruppen.


Hiv/Aids – teorier om uppkomsten

Det finns jätte många teorier om hiv-virusets uppkomst. En av de mest ända är att det kommer från aporna. Teorin grundar sig på att viruset är ett lentivirus som egentligen bara finns hos djur. Det stärker också teorin om att viruset har sitt ursprung i Afrika. Robert Gallo var en av dem som förespråkade teorin om Afrika som ursprungskontinent, men hans argument kan man ifrågasätta idag.

Det finns dom som menar att viruset spridits till människor genom att man har ätit aphjärnor.

I Afrika finns en myt om att det är forskare i västvärlden som skapat viruset för att utplåna alla svarta och att det finns botemedel, men att forskarna inte går ut med det. Andra liknande teorier om att det skulle vara ett militärt biologiskt vapen cirkulerar också runt.

Många andra menar att hiv uppstått som så många andra sjukdomar, genom en naturlig process.

När aids blev känt bland homosexuella, så trodde en del att sjukdomen berodde på miljöfaktorer som amylnitrat som förekom inom många homosexuella kretsar. Sedan kom teorierna om att det var på grund utav sperma i analöppningen. Men analsex har förekommit i alla tider, så den teorin höll inte.

Jag har även hört teorier om att viruset är lika gammalt som människan, men det inte har varit aktivt förrän befolkningen ökat för mycket. Att viruset skulle vara en mutation av ett annat virus, är också en teori som dyker också upp ibland.

Även idag är forskare inte helt överens om uppkomsten.


Hur kunde det bli så här?

Under epidemins första år så var faktiskt många som förnekade situationens allvar. Kommersiella företag och blodbanker valde att inte testa blodgivarna, fast tekniken fanns. Den ekonomiska risken var för stor, då man kanske skulle bli tvungen att kassera värdefullt blod. Så resonerade till exempel Danmark som var mycket sena med att tillämpa tekniken, även om resurserna fanns. Detta är en av anledningarna till att så många ”i onödan” skulle bli smittade, som till exempel folk som genomgått blodtransfusioner, eller led av blödarsjuka.

I många U-länder så finns det fortfarande regeringar som vägrar acceptera att HIV finns. Detta gör naturligtvis inte saken bättre, men det kanske är den enklaste ”lösningen” i ett land där inga resurser finns.

Spridningen man till kvinna ifrågasattes länge, detta som följd av det missvisande gamla namnet GRID. Den ökande andelen smittade kvinnor i västvärlden kan förklaras genom sprutnarkomaner, blodtransfusioner och män som har sex med både män och kvinnor.

I flera länder så är sex ett ämne som är fullständigt tabubelagt. Detta gör det svårt att nu ut med information, även om det finns bra exempel på länder som gått emot normen.

I flera länder har man också en helt annan ”sexkultur” mot vad vi är vana vid. Att ha 3 fruar är inget ovanligt i Afrika, och att besöka prostituerade förekommer mer i Thailand. Detta påverkar spridningen.


Slutsatser

Angående årtal om de första fallen, så har jag sett lite olika. Jag har utgått efter de årtal som förekommit flest gånger, eller de som kommit från det som jag bedömer som mest pålitlig källa.

Jag undrar om det inte borde finnas dokument kvar, om folk insjuknat redan på 30-talet. Fast det är klart, om det var i ett U-land eller ett annat land med knappa resurser så kanske inte någon sådan dokumentation görs.

Något som intresserar mig är sjukdomen som kallas för Afrikansk Kaposis som redan togs upp på 1930-talet. Skulle det kunna vara en opportunistisk sjukdom som brutit ut hos en aidssjuk, bara det att man inte visste att det var aids? I så fall så är sjukdomen nog mycket äldre än vad vi först trott. Men det är klart, någon smart forskare har säkert redan tänkt på det och kollat upp att det inte var fallet. Fast kanske…?

Det är konstigt att epidemin ökat så lavinartat de senaste trettio åren. Jag undrar också hur det kommer att se ut om tio år, då de som blivit smittade idag kommer att insjukna. Men det kanske är så att det smittas färre idag än vad det gjorde för tio år sen? I alla fall här i Sverige, men i afrikanska u-länder kanske det bara ökar, och i Asienoch östeuropa har jag också hört att det ökar.

Jag är också förvånad över att spridningen till kvinnor började så sent, då några av de smittade männen skulle kunna ha varit bisexuella. Jag undrar också vad de få kvinnor som blev smittade fick för diagnos, blev det också GRID, eller gav man någon helt annan diagnos?

Jag förstår inte heller hur ökningen bland homosexuella män ökade så kraftigt, då man måste ha varit medveten om andra könssjukdomar och helst ha skyddat sig från dem. Tyvärr kanske det är så att kondom ses som onödigt, eftersom man mest kopplar som ett skydd mot graviditet.

Jag är lite besviken på att jag inte hittat något säkert svar på uppkomsten, men på föreläsningen på Noaks Ark fick jag höra att forskare är tämligen säkra på att viruset kommer från aporna. Jag tycker att det låter logiskt, vilket land skulle lansera det som militärt biologiskt vapen, och ännu mindre våga testa det? Om så ändå är fallet, så har det spårat ut riktigt rejält. Nu kan man ju bli smittad oavsett var man bor, och jag är säker på att om det finns ett botemedel så skulle det redan vara lanserat, vad jag förstått så tävlar forskarna just nu med varandra för att hitta ett vaccin eller botemedel.

Jag tror verkligen annars att information i massor är det effektivaste sättet att stoppa smittan. Man får helt enkelt strunta i att smittväg...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historiken och upptäckten av Aids

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-22]   Historiken och upptäckten av Aids
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4613 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×