Ekoligiarbete

6 röster
14356 visningar
uppladdat: 2005-07-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppgift

Våran uppgift handlade om ekosystem. Ekosystem kan finnas överallt, man kan säga att hela jorden är ett enda stort ekosystem, men nu skulle vi utforska ett betydligt mindre, bara ett litet skogsområde i närheten av skolan. Där skulle vi undersöka djursamhället, växtsamhället, jordens ph-värde och vilka miljöfaktorer som påverkade. Att titta på växtsamhället och bestämma arterna skulle nog bli lite svårare eftersom vid den här tiden året så finns inte så många blommor, men blad finns fortfarande så dom kunde vi samla in och titta på i klassrummet. Vi skulle inte bara se på vilka växter som växte inom området utan också hur dom växte och var.
Vi skulle också samla in olika arter av insekter och andra smådjur, och titta på olika arters populationer, om vi kunde hitta några.

Till våran hjälp så fanns dels olika böcker och luppar att kunna titta närmare på saker med.


Utförande

Till att börja med så läste vi biologi bokens avsnitt om skogens ekosystem för att kunna få lite bakgrund och lite mer fakta så vi kunde veta vad vi skulle titta på lite mera. Efter det så gick vi ut till vårat område för att börja undersöka det.

Vi började med att titta på växtsamhället. Vi undersökte om träden växte tätt eller glest och hur gamla träden verkade vara var och hur blandade sorter det var. Vi bestämde oss för att ta reda på ungefär hur höga träden var i genomsnitt.

Så här mätte vi ett träd: Emil tog en pinne som var lika lång som hans arm. Den höll framför sej så att han tittade på vårat omsorgsfullt utvalda träd, bakom pinnen. Sedan backade han tills pinnen täckte hela trädet för honom. Vi markerade platsen och mätte sedan avståndet ifrån den och trädet. Nu hade vi fått trädets höjd.

Vi gick runt och tittade lite på vårat område för att kunna skaffa oss en helhetsbild, men mätte sen ut en provyta på 10x10m som vi kunde titta lite extra på. Där var vi mest. Från provytan så plockade vi växter och blad från olika växter och samlade dom i påsar. Det verkade som det fanns många olika växtpopulationer.

Till att börja med verkade vårat område ganska så tomt på djur, men det märkte vi strax att det absolut inte var. Efter att ha lyft på lite stenar, letat vid stubbar och tittat riktigt nog kunde vi förstå att djurliv nästan fanns överallt. Dom smådjuren och insekterna kunde vi samla i burkar och ta med tillbaka till skolan. Vi tänkte att de nog inte bara fanns insekter, spindlar och sniglar i vårat område, även om det bara var de vi såg, så vi började titta efter spår från lite större djur. Vi såg kottar som skalats av, spillning och att bark fattades på några träd.

Sen försökte vi se olika skikt i vegetationen, som buskskikt, fältskikt bottenskikt och bottenskikt.

Vi tog med lite jord till skolan för att kunna se vilket ph marken hade. Med hjälp av ett ”special-kit” som innehöll bl.a destillerat vatten så kunde vi ta reda på vad marken hade för pH-värde.

I klassrummet började vi att titta på vad det var för olika sorters växter vi hittat. Vi märkte snart att de var svårt att slå upp i floror och hitta rätt eftersom så många blad liknade varandra, men Maja hjälpte oss, och dom flesta kunde vi bestämma. Men svårast var insekterna och spindlarna för de var så små och det fanns väldigt många som liknade varandra.



Resultat

Resultatet av våran undersökning var:

Vi kunde se många insekter och spindlar, men de var svårt att bestämma arten. Vi fångade två stycken spindlar varav en av dom tillhörde arten Pisaura Mirabilis. Dom hade byggt varsitt nät mellan två grenar. Vi såg även fler spindelnät. Tyder på en stor spindelpopulation. I burken märkte vi sedan att de kommit med några små insekter som vi inte ens visste var där men som antagligen levde i jorden och kommit med den. Kanske var dom en sorts nedbrytare? Vi kunde tyvärr inte bestämma arten på dom.
När vi tittade runt i vårat område fick vi faktiskt syn på en ekorre och sedan en massa av skalade kottar nedanför träd. Ett annat tecken på att lite större djur nog rörde sej i vårat område var att vi såg några träd som saknade brak vid ca 140cm höjd. Det kan ha varit ett rådjur som i brist på annat under vintern, ätit av barken.

Vi hittade också en liten snigel, en trädgårdssnäcka. Dom trivs i lövskogar, och även om våran skog var en blandskog så kan den nog säkert trivas där ändå.

Efter att ha undersökt jorden så kunde vi komma fram till att den hade pH-värdet 5 och därför är sur.

I vårt område finns det mest unga träd som står ganska spritt och glest, men på vissa ställen ganska så tätt. Det verkar som en typisk bland skog där vi kan hitta både barrträd och bladträd. Utav dom lite större träden så får vi fram att medelhöjden ligger på ca 11 meter. I en vanlig svensk skog brukar medelhöjden ligga vid 15-25 m, så det verkar ännu mera som träden här är ganska så unga.


När vi tittat på de olika skikten så kom vi fram till att i bottentskiktet kunde vi hitta grönmossa. I buskskiktet så kunde vi se rosenbuskar, nyponbuskar, stenbär och brakved som är en buske som trivs i näringsfattig och fuktig jord. I närheten av vårat område rinner en bäck, så brakveden trivs säkert.

I trädskiktet fanns, som sagt, många olika sorters träd. Det fanns:


Ek Hassel Lönn Rönn Tall …och asp


Inom fältskiktet fanns det:


Blåsippor Blåbär Strandaster

Och även ormbunkar . Blåbären trivs i sur mark, precis som det är i vårat ekosystem.

Vi hittade flera tecken på att det finns arter som lever i symbios och drar nytta av varandra. Ett tydligt exempel var ekorren vi såg, som hjälper tallen att sprida sina frön. Myrorna är också väldigtduktiga på att sprida frön. Dom hjälper bl.a. blåsipporna med det. Miljöfaktorer som påverkar vårat område kan vara att de är relativt vindstilla eftersom de ligger nedanför en brant. De påverkar växterna och djuren. Nederbörden och ljuset träffar ganska stor del av marken eftersom träden för de mesta står ganska så glest. Det är också en viktig miljöfaktor.


Sammanfattning

*Uppgiften var att undersöka ett ekosystem

*Vårat område är en blandskog

*Det finns många djurpopulationer bl.a. ekorre, sniglar, spindlar och myror.

*Det är en rätt så ung skog

*Marken är sur och fuktig så växter som t.ex. blåbär, strandaster och brakved trivs.

*Träden står ganska glest.

*Vanliga växter i vårat ekosystem är: Blåbär, blåsippor, brakved och ormbunkar.

*Det finns tecken på att ekorrar och rådjur finns i området

*Medelhöjden på träden är ca 11m

*Påverkande miljöfaktorer är nederbörden, vinden , ph värdet och ljuset.

*Jorden har pH 5

*Vi kunde se skikt som trädskiktet (tall, ek, rönn),buskskikt (rosor, brakved), fältskikt (ormbunkar, blåbär) och bottenskikt (mossa)

*Det är svårt att hitta rätt i floror =)


Egna funderingar

När de finns så många unga träd så måste väl alla bli gamla rätt så samtid...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ekoligiarbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-22]   Ekoligiarbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4615 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×