LSD

8 röster
7872 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att skriva om LSD eftersom det är en drog som är hyffsat ny (den är en chemiskt framställd till skillnad från droger som kan hittas i naturen) och som har haft en stark popularitet hos människan och påverkat musik, målningar och böcker. Drogen förlorade sin popularitet under sent 70-tal men det visar sig nu att den börjar användas igen i samband med så kallade “rave-partyn”. Har vi kommit in i en ny generations hippievåg där vi känner behov av hallucinationer eller har vi lärt oss en läxa?


Historia

1938, i Schweiz på ett läkemedelföretag, lyckades Albert Hoffman forska fram ett ämne från en mögelsvamp som växer på råg och andra sädesslag. Detta i ett hop att finna ett läkemedel som skulle stimulera andningen och andra delar av kroppen men tyvärr misslyckades många av hans tester och han slutade att forska vidare med ämnet. Drogen, eller läkemedlet, blev bortglömt i fem år men 1943 lyckades Hoffman, på något sätt, få i sig en liten dos av den och helt plötsligt blev ämnet mycket intresantare. Drogen gjorde honom yr och han börgade uppleva och se konstiga saker. Upplevelserna gjorde att han tog upp forskningen igen och han bromsade inte för att ta drogen fler gånger som tester. Under senare 40-talet så betraktades drogen mer som ett läkemedel och det användes mot många saker som t.ex alkolism. Man sålde till och med drogen fritt till folk som kände ett behov av drogen. Under 50-talet fram till mitten av 70-talet uppfanns fler LSD-liknade droger och man börgade fördjupade sina forskningar innom ämnet. Synen på drogen var possitiv och med hippie och flowerpower-vågen, sent 60-tal till tidigt 70-tal, blev drogen mycket populär. Författare, musiker och andra artister använde drogen som hjälp för att bli mer kreativa eftersom man såg saker och ting på ett helt annat sätt än när man var opåverkad. Drogen vart helt enkelt underbar. Tyvärr var drogen inte så bra som man trodde och med det stigande antalet dödsfall, ofta orsakade av den sänkta verklighetsuppfattningen man fick vilket kunde leda till att man trodde sig kunna flyga eller stoppa tåg, och andra oönskade effekter, skönk populariteten snabbt. Med populariteten, sjönk även intresset för forskning av drogen och runt 1980 hördes inte mycket mer om den.


Om drogen

LSD står för lysergsyredietylamid och framställs ur lysergsyra som finns i vissa svampar. Drogen, som är en hallucinogen och som idag klassas som narkotika, är väldigt stark och mycket små doser räcker för att påverka kroppen vilket gör den farlig eftersom en överdos lätt kan ske. Doseringen räknas i microgram (en milliondels gram) villket är väligt lite om man jämför med t.ex heroin vars doser räknas i milligram (en tusendels gram). Cirka 30 gram av ämnet räcker till omkring 300.000 doser beroende på hur stark effekt som ska ges. LSD är luktfritt, färgfritt och smaklöst och är mychet lätt att inta. Den vanligaste formen man finner drogen i är i form av centimeter stora frimärken som blivit dränkta i flytande LSD. Dessa pappersfrimärken är ofta färglada och har ofta en bild eller ett mönster på sig. Det farliga med just dessa pappersbitar är att doseringen kan skillja mycket från bit till bit och man kan alldrig vara riktigt säker att en bit innehåller en viss mängd. Den vanliga doseringen för ett frimärke är mellan 30 och 100 microgram beroende på en mängd factorer t.ex vad för papper som används. Drogen förekommer också i form av små tabletter eller flytande. Människan påverkas vid en dos av ca 25 microgram men doserna som tas ligger ofta mycket högre. En svag dos anses ligga på mella 25 till 75 microgram, en medium dos på mellan 50 till 150 microgram och en stark dos på 150 till 400 + microgram. Drogen påverkar både vårt sensoriska nervsystem och det motoriska nervsystemet. När en dos tagits tar det mellan 30 till 90 minuter för den psykiska effekten att komma och den kan då vara från 8 timmar till ett halvt dygn. Det som sker är att man upfattar ljud, kännsel, smak och lukt på ett helt annat sätt och man förlorar all självuppfattning. Gammla minnen återupplevs och föremål och händelser får en symbolisk betydelse. Ens tillstånd kan dramatiskt skifta från t.ex lycklig till sorgsen och vid vissa fall kan den påverkade visa tecken av panik, rädsla och paranoia. Dessa är de direkta effekterna som sker när man tagit drogen men vid upprepat bruk kan man även utsättas för långtidseffekter som t.ex psykoser och depressioner. Det som gett folk en negativ syn på drogen är just det att man lätt kan få oväntade effekter som är mycket obehagliga och dessa kan fås av en missbrukare även om han inte är påverkad.

Bilden visar styrkan av den psykiska effekten under den tid en person är påverkad. Effekten når sin topp efter mer eller mindre en timme och behåller då samma nivå, med små ändringar, i cirka 4 timmar och sjunker då sedan långsamt. De många fysiska effekterna av drogen är avdomning, muskelkramper, ökad hjärtverksamhet, ökat blodtryck och ökad kroppstemperatur, större pupiller, skälvningar, yrsel, reducerad aptit, kväljningar, kräkningar, mag och under...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: LSD

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-07

    Du stavar skumt

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   LSD
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4682 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×