Jämförande analys mellan Brott och straff och Doktor Glas

7 röster
40045 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kan ett mord vara berättigat?

En jämförande analys av Fjodor Dostojevskijs ”Brott och straff” (1866) och Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” (1905).

Många har säkert någon gång önskat livet ur en annan människa. Lyckligtvis stannar oftast dessa tankar hos den enskilda individen. Steget från en tanke om mord till att verkligen mörda är, som tur är, mycket stort. Men vad händer om man tar steget? Varför väljer någon mord som lösning på ett problem? Kan någon verkligen sympatisera med en mördare? Och kan ett mord vara berättigat? Detta är temat som behandlas i romanerna ”Brott och straff” och ”Doktor Glas”.

”Brott och straff” handlar om den unga studenten Raskolnikov. På grund av fattigdom har han tvingats avbryta sina studier och vandrar nu omkring sysslolös på gatorna i St. Petersburg. Fattigdomen driver honom till att råna och mörda en pantlånerska och genom ödets nyck även hennes syster. Efter mordet blir Raskolnikov svårt sjuk. Senare förstår man att det är hans samvetskval som tar sig uttryck i hypokondri, ångest och hög feber. Man får följa Raskolnikovs virriga och febriga tankar när han ligger hemma i sin mögliga soffa och under promenader utan mål. Han möter människor och dras in i oväntade situationer. Raskolnikov glömmer varför han går till vissa ställen och varför han besöker vissa personer och blir förbannad på sig själv, men mest på sin omgivning. När någon vill hjälpa honom blir han irriterad och vänder ryggen till. Det enda han vill är att bli lämnad ifred. Men när Raskolnikov tuppar av hemma i sin smutsiga, trånga och mögliga lägenhet får han, utan vetskap, hjälp av en före detta studiekamrat, Razumichin. I Raskolnikovs febriga tankar förvandlas dock Razumichins goda handlingar till misstankar.

Under berättelsens gång går hans sjukdom i vågor och Raskolnikov fortsätter att försöka stöta bort människor genom att vara spydig eller försvinna in i stadens myller. När hans mor och syster kommer till St. Petersburg försöker han till och med undvika dem. Men till slut orkar han inte bära sin ångest och sitt dåliga samvete och erkänner morden.

Liksom Raskolnikov i ”Brott och straff” anser även huvudpersonen i ”Doktor Glas” sig ha rätten till att släcka någons liv. Men medan Raskolnikov mördar för att rädda sig själv, gör doktor Glas det för att rädda någon annan. Han är nämligen olyckligt förälskad

”Doktor Glas” är en dagboksroman och handlar om Tyko Gabriel Glas som är en stillsam och ensam man. När han inte arbetar som doktor på sin mottagning vandrar han omkring i Stockholm, tar små ridturer eller sitter på kafeterior och filosoferar. Handlingen får en vändning när Helga Gregorius kommer till doktor Glas med ett dilemma. Hon har nämligen kommit att avsky sin man. Hon har dessutom träffat en annan man att älska. Helga vill att doktor Glas ska hitta på en sjukdom som förbjuder hennes man att vara intim med henne. Doktor Glas har aldrig tyckt om Herr Gregorius och har alltid undrat varför en så ung och vacker kvinna gifte sig med honom. Alltså hjälper han Helga med, enligt honom, en vit lögn om en sjukdom. Efter detta kan doktor Glas inte få Helga ur huvudet och han står inte ut med vetskapen av att Herr Gregorius fortfarande tvingar sig på henne.

Tankarna på mord gror sig allt starkare hos doktor Glas. Allt han vill är att Helga ska vara lycklig även om det betyder att hon väljer att vara med en annan man, hennes älskare. Han planerar mordet in i minsta detalj men en eftermiddag då han sitter på en kafeteria kommer Herr Gregorius och gör honom sällskap. Trots all planering får doktor Glas en ingivelse och mördar då Herr Gregorius, mitt på öppen gata, med ett cyankaliumpiller i hans vattenglas.

Efter att ha läst ”Doktor Glas” och sedan börjat läsa ”Brott och straff” känner jag igen mig på flera sätt. Mest liknande är karaktärerna, stadsmiljön, promenaderna och grubblandet. Om man bortser från skillnader som ålder, rikedom och nationalitet är huvudpersonerna lika varandra. Mest för att de är ensamma, grubblande män som vandrar omkring i varsin storstad. Man får ofta följa dem genom deras egna tankar och båda kan sägas stå en bit utanför det dagliga livet i städerna. Största skillnaden är att det förekommer fler människor kring Raskolnikov och att man bitvis även får följa dem. ”Doktor Glas” är istället skriven i dagboksform och allt man får veta händer genom huvudpersonen.

Miljön i romanerna skildras också på liknande vis. Båda böckerna utspelar sig i stadsmiljö där gränder, människor, pubar och vyer trängs med varandra. Miljön skildras mycket detaljrikt och man känner sig lika närvarande i båda böckerna. Man hör ljud, ser hur människor och platser ser ut och känner både doft och stank.

Det finns som sagt många likheter mellan ”Brott och straff” och ”Doktor Glas”. Om ett mord kan vara berättigat är dock frågan som återkommer. Även om den behandlas på olika sätt i romanerna så är frågan det givna temat som böckerna har gemensamt.

I ”Brott och straff” möter vi en ung student med planer på ett brott och själva morden sker tidigt i boken. Efter det får vi följa hans tvivel och kval som till slut får honom att bryta ihop. I ”Doktor Glas” möter vi däremot den stillsamma Herr Glas utan tankar på mord och får sedan följa hur idén om mord gror hos honom. Vidare får vi följa hans tvivel och kval fram till själva händelsen, som i sin tur sker sent i berättelsen. En viktig skillnad är också att Raskolnikov ångrar sig vilket doktor Glas inte gör.

Både Dostojevskij och Söderberg fick mig att sympatisera med mördarna men fick mig samtidigt att fundera på det eviga moraliska dilemmat; är det försvarbart att döda en människa för att rädda en annan? Vem bestämmer i så fall vem som är mest värd att leva? Och det är väl enbart egoistiskt att mörda någon för att rädda sig själv? Detta är såklart inga lätta frågor att besvara men jag tror inte heller Söderberg och Dostojevskij vill svara på dem i dessa böcker. Jag tror inte ens de vill att vi som läsare ska svara på dem. Jag tror helt enkelt de vill visa svårigheten med att vara människa och att vi ibland tar felaktiga beslut. Dostojevskij och Söderberg balanserar på en skör tråd när de behandlar detta ämne eftersom de båda vill att vi som läsare ska sympatisera med kallblodiga mördare. Men genom sättet de skildrar sina karaktärer lyckas de ändå få igenom sitt budskap. I alla fall till mig då jag tyckte synd om både Raskolnikov och doktor Glas.

Även om det finns många likheter mellan romanerna skiljer de sig samtidigt på flera plan. Jag fick till exempel helt olika känslor från de två böckerna. I ”Doktor Glas” upplevde jag huvudpersonens lugna liv som intensifierades i takt med att han blir förälskad och samtidigt får känslor som till slut driver honom till mord. Men dramatiken stegrar inte till den grad att historien faktiskt blir spännande. Detta kan bero på att boken är skriven i dagboksform och man får det mesta refererat till sig i efterhand. Det kan också bero på Söderbergs sekelskiftesspråk.

”Brott och straff” börjar på samma sätt, lugnt och lättsamt, men eftersom morden inträffar tidigt i boken blir det snabbt spännande. Jag tyckte det var jobbigt att läsa boken eftersom jag verkligen upplevde hur dåligt Raskolnikov kände sig efter morden, när han gick omkring med sina febriga tankar. Men samtidigt var berättelsen spännande eftersom det hela tiden fanns misstankar om att Raskolnikov skulle bli avslöjad.

Vad vinner egentligen doktor Glas och Raskolnikov på att mörda sina offer? Raskolnikov får ett byte i form av pengar och smycken men använder det aldrig eftersom han har samvetskval. Dessutom ångrar han sig till den grad att han blir svårt sjuk och erkänner till sist. Han får också sitt straff. Doktor Glas mördar Herr Gregorius för Helgas skull. Allt ha...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförande analys mellan Brott och straff och Doktor Glas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Jämförande analys mellan Brott och straff och Doktor Glas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4686 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×