Inremarknaden

4276 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För att Eu:s medlemsländer ska bilda en marknad med liknande villkor har tullunionen och den inre marknaden en gemensam politik. Tillsammans kallas dessa samarbeten för den gemensamma marknaden.


EU har gemensamma tullar, vilket innebär att tullarna mellan medlemsländerna har avskaffats, och har gemensamma tullar mot länder utanför EU. Inom den inre marknaden råder det fri rörlighet mellan medlemsländerna för tjänster, kapita, varor och personal. EG- domstolen har förbjudit hinder för lagliga varor, om inte ett medlemsland har godtagbara skäl för hinder av varan. Sådana giltiga skäl tillhör skydd av miljö och hälsa. Landet måste ha bevis för att det inte är för att landet har produktion av liknande varor.


Argument FÖR:

En öppen handel bidrar till ekonomisk utveckling och till att höja de fattigas levnadsnivå. Ökad handel med omvärlden ger exportintäkter och ett ökat inflöde av idéer, ny teknologi och kunskaper. Företagen tvingas bli konkurrens kraftiga. Kvaliteten på varor och tjänster höjs. Utvecklingssamarbetet kan åtgärda mycket för att supporta medlemsländerna att ta tillvara sina intressen i handelsfrågor. Handelspolitik har de senaste åren fått en alltmer framskjutande roll inom både SIDA och utrikesdepartementet, samtidigt har många länder öppnat och avreglerat sina ekonomier.

En fri världshandel ger ökad ekonomisk tillväxt och materiellt välstånd i jorden. Man måste bara kunna utnyttja fördelningen på rätt sätt mellan länderna. Ex. Ett land är rikt på råvaror som järnmalm, de exportera sina varor billigt. Ett annat land är rikt på välutbildad arbetskraft och avancerade maskiner, men de har ont om råvaror. Det ena landet kan exportera den andres ”naturtillgångar” i utbyte mot sitt eget. Om det blir monopol om företag, slås de små företagen ut. Men kommissionen stoppar sammandragningar som leder till monopolställning i Eu -marknaden.

Länder i öst har nu öppnat sig för konkurrens och blivit en del av världsmarknaden. För att företag ska kunna etablera sig i krisdrabbade länder som Ryssland och Sovjetunionen så kan de söka statsstöd för att komma in i marknadsvärlden.

Enligt teorin skulle jämlikheten mellan öst och väst Europa uppstå, då man trodde att företagen skulle vända sig till områden där det finns billigast arbetskraft, i öst. Och att folket i öst skulle röra sig mot väst där det finns efterfrågan om arbetskraft ( i städer där folket snabbt åldras). Men riktigt så blev det inte, alltfler dras till överhettade områden, och utbildade dras också dit för att få högre lön. Kvar blir outbildad arbetskraft som inte kan medföra tillväxt i Europa.

Att skaffa en gemensam valuta mellan EU länderna är ett steg fram i utvecklingen. Med valuta regleringen avskaffad kan pengar fritt röra sig över nationsgränserna. Medborgare kommer att fritt kunna öppna bankkonton, köpa aktier och ta personlån över gränserna. Konkurrensen mellan bankerna förväntas medföra förbättringar för konsumenterna. Då man får ”bättre service till ett bättre pris”.

Några fördelar med den Emu modellen:
1)Man slipper snabba ändringar av växelkurs. Med en fast växelkurs är valutan stabil och trovärdig. 2)En stor del av Eu -ländernas export går idag till EU- länder, beroendet av annan stor valuta får en mindre efterfråga. 3) Man slipper hålla lika mycket utländsk valuta lagrad. Turister slipper växelkostnaderna när de reser utomlands. För en del reser väldigt mycket och då kan växelkostanderna bli så höga att man förlorat en del av pengar bara genom att växla. 4) Man har fler gemensamma banker.5) Priserna i de olika länderna blir lättare att jämföra.6) Ökad handel ger möjligheter till ett ökat välstånd.


Argument MOT

Samarbetet mellan handel och fattigdomsminskning är en väldigt svår fråga utan entydiga svar. Ökad handel ger positiva effekter men också en del negativ omställnings effekter för de fattiga. Priser kan möjligtvis stiga på varor som de mindre ställda konsumerar, de nya produkterna kan konkurrera ut en inhemsk produktion, vilket kan leda till arbetslöshet etc.
Det är därför viktigt att analysera situationen land för land.

EU har en viktig handelspartner. När EU fick fler medlemsländer anpassade de sina tullar till den högre EG- nivån. Det innebar minskad export av amerikansk produkt. Då förlorade USA en av sina viktiga exportmarknader, när de nya medlemsländerna höjde sina tullar. Då chockhöjde USA sina tullar på massor av EG- produkter. EU kompromissade om tullarna och det löste sig. I detta fall löste det sig, men i andra fall kan det bli stora handelskrig.

När arbetslösheten i ett land sprider sig på grund av nedgången i konjunkturen så minskas köpkraften och konsumtionen och dess export minskas. Försäljningen minskas och det gör också efterfrågan, då tvingas företagen att gå i konkurs.

Man kan tro att bara fattiga länder med lite import och export drabbas, men rika länder med stora naturtillgångar kan också drabbas. När landets export minskar, så minskas också arbetstillfällena, som i sin tur leder till minskad konsumtion. Läget kan förvärras ännu mer.

Valutorna i Asien är relativt svaga så det är dyrt att importera varor. Exporten blir då för oss väldigt billig, sen kan konkurrensen om priserna sänkas i omvärlden. Företag kan bli större och större som leder till att fler och fler små företag slås ut, som på lång sikt bidrar till massarbetslöshet. Ungdomar berövas sin framtidstro, det bli lätt att skapa grogrund för främlingsfientlighet och det kan slutligen bli monopol.

Om emu införs i alla länder ger det en positiv effekt för företagen, de kan via knapptrycking överföra miljontals pengar mellan konton och länder utan krångel m.m. Men för arbetarna och tjänstemännen blir det inte en lika stor fördel, de kan inte lika snabbt dra nytta av de snabba överföringarna och det tar ett tag innan man anpassar sig till förändringarna.Denna ”rörlighetskillnad” mellan kapital och arbetare ger kapitalägarna större möjligheter än arbetarna. En annan nackdel med fri kapitalmarknad är att länder kan börja bjuda under varandra för att dra till sig mest förmögenhet. Då kommer en större del av skattebördan vältas över på arbetskraften.

När man gått med i Emu kan man inte längre devalvera (sänka penningsvärdet) sin valuta. Länder som inte vill eller tvingas vara utanför Emu kommer att påverkas. Investerare utan Emu som vill investera i länder i emu tvingas ge en högre ränta på sina investeringar, än vad de skulle fått ge i länder utanför Emu.

Precis so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inremarknaden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Inremarknaden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4690 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×