Waxholms fästning

5234 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
4.1 Var ligger Vaxholms fästning?
Vaxholms fästning ligger i Stockholms innerskärgård passande nog i Vaxholm. Man kan enkelt ta sig dit med båt eller med buss och tunnelbana.

4.2 Vaxholms fästning förr

Förr i tiden fanns det endast en väg att ta sig till sjöss till Stockholm, och den vägen gick via Vaxholm.

4.2.1 Gustav Vasa vill skydda Stockholm: Gustav Vasa lät bygga fästningen för att skydda Stockholm mot oönskade gäster, i det här fallet var de oönskade gästerna danskarna som på den tiden var det största hotet mot inte bara Stockholm utan hela Sverige.

Redan 1544 var dom i full fart med att bygga grunden till fästningen, men det som blev vårt skydd mot fienden såg inte alls ut som det gör idag, Vaxholms fästning bestod på den tiden av ett torn byggt av granit. Kring tornet fanns det vallar, bakom dessa vallar så lurade de som egentligen skyddade vår stad, nämligen kanonerna.

4.2.2 Tornet behövdes: Vem vet, utan detta torn kanske vårt land tillhört de lömska danskarna, tornet var nämligen till stor nytta två gånger under historien. Första gånger var 1612 då danskarna försökte tränga in i Stockholm. Andra gången var 107 år senare och det var då Ryssarna som kom på besök men oss i samma syfte som danskarna. Fästningen räddade Stockholm båda gångerna.

4.2.3 Från fästning till fängelse: Efter 1750-talet användes fästningen främst som fängelse. År 1833 gav Karl XIV order om att bygga ut fästningen och 30 år senare var den fulländad och hade antagit formen den har idag. Redan då den var klar så visade det sig att den var omodern och i ett sista tappert försök att få den modern så byggde man ut den ytterligare en gång och den fick Oscar-fredriksborgsfortet vid Oxdjupet.

4.3 Vaxholm nu

Nu för tiden är Vaxholms fästning ett museum, där kan man se hur fästningen sett ut från 1635 till idag. Man får även en inblick av hur försvaret såg ut då vi skyddade oss mot fienden.
Är du där på besök så har du även chansen att få höra mer om fästningens roll som fängelse under 17 och 1800 talet.

Ett bombsäkert valv har återskapats och är nu en kopia av hur det såg ut under Krimkriget 1853-1856.

4.4 Krimkriget

1853 startade det, det som skulle komma att kallas Krimkriget. Detta krig startade för att alla de länder som deltog hade intressen i mellanöstern och genom att vinna mellanöstern ansåg dom att man fick mest makt i hela Europa.

4.4.1 Två lag: På ena sidan stod Storbritannien, Frankrike, osmanska riket (benämning på turkiska stadsbildningen eller som den senare kom att kallas turkiska republiken) och Tyskland. Alla dessa var mot Ryssland.

4.4.2 Sverige stoppar kriget på ett svenskt sätt: Det var faktiskt Sverige som var bidragande till att man fick slut på kriget, självklart hade vi varit neutrala hela tiden, eftersom att det är det som betyder mest för Sverige. Vi måste utmärka oss genom att inte ha något engagemang eller deltagande i någonting. Fram mot 1856 ändrade vi oss lite (eller jag förmodar att vi bara diskuterade om det) vi kanske skulle delta i kriget, det ville även Österriket göra det. Sverige hade intressen av att få tillbaka Finland och Åland genom att ansluta sig till Storbritannien & co så skulle vi få ett överläge och lätt kunna ta tillbaka Finland och Åland. Men innan Sverige hann vara med och leka förklarades fred. Året var 1856 och detta krig var över.

4.4.3 Ett viktigt krig: Men Kri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Waxholms fästning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Waxholms fästning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4700 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×