Gvds kommuns synpunkt över näringslivet

2675 visningar
uppladdat: 2005-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Projektredovisning Kommunens synpunkt över hembygdens näringsliv.

Stora och växande delar av det privata näringslivet
Det privata näringslivet i Gislaveds kommun är helt klart dominerat av tillverkningsindustrin vilket inkluderar verkstads- och plastindustrin samt den inte fullt så stora men dock växande träindustrin. Siffran på hur hög tillverkningsindustrin är i kommunen gentemot riket är, 55 % mot inte lika stora 17 %. I Gislaveds kommun är de största branscherna verkstad och metall, gummi och plast samt möbler, trä och inredning. Detta är i klass med Trollhättans bilindustrier och Borås textilindustrier.

Inverkan
Som tur är känns inte lågkonjunkturen av så mycket inom Gislaveds kommun, detta medför förbättrade möjligheter till byte av arbete eller företag inom kommunen. Det är alltså en mycket god arbetsmarknad för den enskilde arbetstagaren.
Inte heller dollarn eller Euron har speciellt stor inverkan på företagen här, inte i lika stor utsträckning som i resten av landet i alla fall.

Arbetslöshet
Antalet arbetslösa från mars 2003 till mars detta år har stigit, om man räknar arbetstagaren mellan 20-64 år var siffran under månad mars förra året 728 arbetssökande. I år har siffran ökat till hela 885 arbetssökande, detta är en ökning som följt länet samt rikets. Dock kvarstår siffran att 8 % av alla mellan 20-24 år är utan arbete.

Arbetstillfällen
Under år 2002 gjordes en undersökning över arbetstillfällen samt förvärvsarbetande, bland kvinnor och män.
Som tidigare nämnt är tillverkningsindustrin stor i kommunen, logiskt blir antalet arbetare likaså stort. 61 % av alla arbetande män i kommunen arbetar just inom tillverkningsindustrin och över 40 % av kvinnorna. (Detta gäller dagbefolkningen) Siffran är näst intill densamma under nattetid, totalt ger detta oss 51 % av alla arbetande i kommunen som arbetar på en tillverkningsindustri. Landets siffror över detta är endast 18 %, dessa 18 % av landets arbetare arbetar med tillverkning. Detta är ytterligare ett bevis på att just den näringsgrenen är otroligt stor i vår ”lilla” kommun.
Handel och kommunikation kommer näst på stapeln, 13 % av kommunens arbetande invånare arbetar med detta, jämfört med landets 18 % ligger vi lite efter där.

Ambitioner för framtiden
Som alltid kommer Gislaveds kommun arbeta hårt för bättre förutsättningar på skola, jobba för en ökad kompetens bland lärare mm. De har nu ett utvecklingsprogram som ska hjälpa dem att förbättra infrastrukturen i kommunen med så som bredbands utveckling, bygga attraktiva boendeområden osv.
De har nu hjälp av Gnösjös utvecklingsprogram GnoHow, vilket är en hjälp för kontakten mellan företagen samt gymnasier, även för en utveckling av ett bättre samhälle. (Man tror mycket på GnoHow just nu)

Löner
Kommunen har alltid haft lågavlönad personal, de har klarat av rekrytering och utveckligt trots låga löner. Även nu, runt millennieskiftet och framåt har de lyckats behålla de låga lönerna trots brist på folk efter Continentals nedläggning osv. Konsekvensen av detta har inte varit så stor som man räknat med i vissa kommuner/regioner.

I Gislaveds kommun har man ett flertal grundskolor, gymnasieskolor samt även en egen högskola...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gvds kommuns synpunkt över näringslivet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-31]   Gvds kommuns synpunkt över näringslivet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4730 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×