Analys av Henrik Ibsens "Ett Dockhem"

12 röster
44442 visningar
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ett Dockhem är en pjäs skriven av Henrik Ibsen (1828 - 1906). Pjäsen utspelar sig i Danmark under slutet av 1800-talet och tar upp den samhällsomvandling som då skedde och som på ett drastiskt sätt förändrade villkoren för familjen och äktenskapet.
Huvudpersonen är Nora som lever i ett utåt sett idylliskt äktenskap tillsammans med sin man Torvald och deras tre små barn. Hon känner sig dock kvävd och fångad i äktenskapet där hon hela tiden tvingas spela rollen av den perfekta hustrun för att inte uppröra Torvald och förstöra hans möjligheter till ytterligare befordran inom banken.
Enligt dåtidens samhällsregler var kvinnan underordnad mannen och Nora kunde därför inte ta en ledande roll i hemmet utan att väcka uppseende. Tillslut får hon nog och lämnar Torvald och det idylliska äktenskapet för att stå på egna ben som stark, självständig kvinna, helt i tiden med de heta debatterna om kvinnans jämlikhet med mannen.
När Ett Dockhem hade premiär i Köpenhamn år 1879 blev den genast en skandalsuccé med sin radikala handling med budskapet om könens jämlikhet. Ibsen betraktades som en kulturradikalist som tvärtemot andra radikalister varken var antiborgerlig eller socialistisk. Kulturradikalismen ansågs istället ligga mycket nära den politiska liberalismen.
Ibsens syfte med denna pjäs kan ha varit att lämna sitt inlägg i den heta debatten om äktenskapet, kvinnans ställning och de allt större kraven på jämställdhet. Man kan klart och tydligt se att Ibsen stod på kvinnornas sida i denna fråga när han lät sin rollfigur Nora vara en stark och självständig kvinna som bröt mot de oskrivna lagarna om könens plats i samhället.
Om man jämför den tid som Ibsen levde i med vår tid kan man se tydliga skillnader, bland annat på könsrollerna och människors olika roll i samhället. Samhällsklyftorna är mindre idag, även om de håller på att öka, mannen och kvinnan lever mer jämställt och båda arbetar. Det är inte en skandal om en kvinna begär skilsmässa. Man ser tydligt att utvecklingen går framåt, men ännu finns det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av Henrik Ibsens "Ett Dockhem"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-17

    Den utspelar sig i norge

  • Inactive member 2010-09-22

    danmark urspelar den sig i, även om ibsen var norrman

  • Julian Suits 2017-10-26

    Bra!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-12]   Analys av Henrik Ibsens "Ett Dockhem"
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4742 [2018-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook