Pianomannen

4856 visningar
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En sommarnatt i England, på en strand i staden Kent hittades en man som irrade omkring där.
Det var natten mellan den 7 och 8 april, och han var klädd i Smoking.
Mannen var genomblöt, som om han hade simmat i havet.
Han togs sedan till en psykiatriklinik i Kent.

Alla märkeslappar i kläderna var bortrivna, och han hade inga ID-handlingar på sig.

Mannen verkade aningen rädd och nervös, och sa inte ett ord, så personalen gav honom då penna och papper i hopp om att han skulle skriva ned sitt namn eller något annat som kunde avslöja hans ursprung.
Men istället för fakta om honom själv så ritade han en mycket detaljerad bild av ett piano, med rätt antal tangenter.
Brittiska Independent uppger också att han ritade en Svensk flagga.

Så personalen tog honom till ett rum med ett piano, som mannen genast började spela på. I flera timmar fortsatte han att spela klassisk musik. Ingen i personalen kunde avgöra exakt vilka stycken det rörde sej om, men däremot att han var en mycket skicklig pianist.
– Han verkar vara en professionell pianist med exceptionell förmåga. När han spelar tycks oron och nervositeten försvinna, säger Michael Camp, som är mannens kontaktperson hos de sociala myndigheterna.

Efter det första tillfället har han spelat på pianot flera gånger till, en gång spelade han hela Svansjön.
– Han är jättebra på att spela piano, och gör det ibland i fyra timmar i sträck. Personalen säger att det är ett rent nöje att höra honom, men vi har ingen aning om vem han är, för han talar inte med oss, säger Ramanah Venkiah, chef för kliniken till Independent.

Trots att han pekade på en svensk flagga när personalen visade honom en atlas tror polisen att han är engelsman. Polisen misstänkte först att han kunde vara en svensk musiker som heter Martin Sturefält, med bas i London och Stockholm. Men Sturefält kunde kontaktas i Stockholm, skriver Guardian.

Polisen har gått ut med en förfrågan till orkestrar i hela Europa. Polisen tror att han kan ha varit med om något trauma. Personer som tror sig veta något om mannens identitet ombeds ringa till National missing persons helpline, och över 160 tips har strömmat in. Polisen hoppas att något av dem kommer att hjälpa till att lösa mysteriet.

- Jag har aldrig under 20 års tid haft att göra med någon som är så traumatiserad, sade Camp till tidningen Telegraph.
- Att avlägsna märken kan vara ett tvångsmässigt beteende och ett symptom på autism. Att han inte kan uttrycka sig men uppvisar fantastisk musikalisk och konstnärlig talang är andra tecken på autism, sade experten till the Sun.
Flera förslag på vem mannen kan vara har kommit in till polisen i Kent, men än så länge har inget stämt. Ett av alternativen var en pianist från Stockholm, ett annat en fransk gatumusikant och mimartist. Men det hittills hetaste spåret är att han heter Tomas Strnad och är en tjeckisk pianist. Klaudius Kryspin, som spelar trummor i den tjeckiska rockgruppen Prazky Vyber, uppger för brittiska Independent att pianomannen bär stora likheter med hans ungdomsvän Tomas Strnad, som en gång spelade i samma rockband som Kryspin. Enligt tidningen, som sett en bild av Strnad från 1983, är denne mycket lik pianomannen.

Kryspins beskrivning av sin ungdomsvän tycks också stämma in.
– Han var en fantastisk, fängslande pianospelare, men alltid så tyst, så blyg. När jag såg bilder av den mystiske mannen i Storbritannien, visste jag direkt att det var Tomas. Mina föräldrar och min bror såg bilderna på egna håll, och kom alla till samma slutsats.

Sångaren i Prazky Vyber, Michael Kocab, tror också att pianomannen är Strnad. Han berättar för Independent att han träffade Strnad en tid innan pianomannen hittades, och att denne då verkade vilsen.

– Han verkade vara i samma tillstånd som beskrivs av det brittiska sjukhuset. Han var inte sig själv. Han gick bredvid mig några meter och mumlade något om att han ville flytta utomlands för att bygga en karriär.

Polisen i Kent har hela tiden misstänkt att mannen kommer från Östeuropa, och man har låtit tolkar tala med honom på bland annat polska, lettiska och litauiska. Men inte på tjeckiska. Kryspin har också beskrivit ett födelsemärke på Strnad, och pianomannens läkare ska nu undersöka om även det stämmer in.

Den 22 augusti 2005

Den mystiske pianomannens identitet har gäckat världen. Nu är gåtan löst.

Det var för mer än fyra månader sedan som polisen i Kent i Storbritannien fann mannen på en strand, genomblöt, förvirrad och stum. Mannen talade inte, varpå han fördes till en psykiatrisk klinik. Där har läkarna i fyra månader försökt få reda på mannens identitet, men har gått bet. Tills nu.
Förra fredagen sade en sjuksköterska till mannen:
- Ska du prata med oss i dag?
Då hade han svarat:
- Ja, jag tror det, skriver den brittiska tidningen The Mirror.

Han berättade för klinikpersonalen att han var en mentalskötare från Tyskland, men att han arbetat i Paris. Tyska UD bekräftade på måndagen att han är en 20-årig före detta mentalskötare från Bayern.
Han påstår sig ha försökt begå självmord när polisen hittade honom på stranden i Sheerness i april.
- Han berättade allt om sin familj i Tyskland. Hans pappa är bonde och han har två systrar. Han har också sagt att han är homosexuell, säger en sjukhuskälla till tidningen.

Mannen kallades i medier pianomannen efter att han sades vara ett musikaliskt geni som kunde spela i timmar. Han ska också ha ritat ett piano när man gav honom papper och penna på psykkliniken. Nu kommer uppgifter om att han bara tryckte på en tangent på pianot och att han bara ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pianomannen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-12]   Pianomannen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4758 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×