Att bestämma hur många enheter som skall köpas eller tillverkas varje gång
är ett klassiskt problem inom material- och produktionsstyrning. Wasabröd i
Filipstad, som är världens största producent av knäckebröd, är inget
undantag.
Problemet är att det idag inte finns något verktyg för att bestämma optimala
serielängder eller som bestämmer i vilken ordning de olika produkterna som
tillverkas i samma produktionsutrustning ska följa. Syftet med
examensarbetet är därför att ur ett ekonomiskt perspektiv skapa dessa
verktyg. Dessutom skall de nuvarande nivåerna av produkter i arbete
ifrågasättas och nya nivåer rekommenderas. Avgränsningar som författarna
gjort är att endast studera Wasabröds anläggning i Filipstad samt ett par
beräkningsmässiga avgränsningar.
Den metod som bäst lämpar sig för att lösa detta problem är cyklisk
planering, eftersom den tar hänsyn till att flera produkter konkurrerar om
samma produktionsutrustning, vilket sker på Wasabröd. Produktionen av
knäckebröd kan delas in i tre delar: bageri, paketering och lager. Det finns
nio bagerilinjer varav sju körs kontinuerligt. Packning sker i 15 olika
packmaskiner där vissa är direktkopplade från bagerilinjen. Cyklisk
planering bygger på att den totala kostnaden för omställningar och
lagerföring ska minimeras med beaktande av produktionskapaciteten. Produkter
placeras och produceras i en cyklisk produktionsföljd, som upprepas efter
ett bestämt tidsintervall.
För att dessa verktyg skulle kunna skapas samlades information in med hjälp
av intervjuer, enkäter och observationer. Resultatet blev tre modeller,
varifrån slutsatser kunde dras och som Wasabröd kan använda för framtida
bruk. Den första modellen är produktionsordningsmodellen, som fastställer
den minst kostsamma produktionsordningen. Den cykliska planeringsmodellen
bestämmer optimal cykeltid som tillsammans med efterfrågan ger optimal
serielängd per brödsort. Den sista modellen är paketeringsmodellen, som
beräknar minsta tillåtna serielängd per artikel.
En av slutsatserna är att den fastställda produktionsordningen utifrån
modellen skall följas. En annan är att eftersom bageriet styr optimeringen
av serielängden är det utifrån efterfrågan som seriestorlekar i paketeringen
skall fastställs. För paketeringen har istället minsta rekommenderade
serielängd efter en viss omställning beräknats. Författarna rekommenderar
cykeltider utifrån den cykliska planeringsmodellen och andra viktiga
parametrar men Wasabröd måste själva fortsätta använda verktyget för att
bestämma nya cykeltider då förutsättningarna ändras. För att en
implementering av modellerna ska kunna ske måste al...