Diktanalys av Pär Lagerkvist Min ångest är en risig skog

16 röster
33163 visningar
uppladdat: 2001-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pär Lagerkvist
Min ångest är en risig skog

1. Min ångest är en risig skog
2. där blodiga fåglar skrika.
3. Stoltare ödemark finner du nog;
4. men det kvittar mig nu lika!

5. Jag sitter och glor under torra träd
6. och lyss till de hesa skriken.
7. Jag ligger snart still under tomma träd
8. och ruttnar bland fågelliken.

Det här är en text av Per Lagerkvist från hans första diktsamling Ångest som kom ut 1916. Jag bläddrade igenom en Per Lagerkvistsamling och fastnade för den här texten för att det var så starka ord med blodiga fåglar och sånt.


Genomgång av dikten på ett bokstavligt plan
När man läser texten bokstavligt får man plocka bort ångesten på första raden för att den ska gå att förstå. Sedan ser jag en bild framför mig av en man som sitter under ett träd på någon torr och död plats med de blodiga fåglarna skriker ovanför honom.

Alltså, det som inte går ihop rent bokstavligt är när han säger att hans ångest är en risig skog. I övrigt skulle det kunna handla om någon som sitter och håller på att dö under ett träd. Då använder jag alltså ångesten som grund när jag ska bryta ner och analysera texten.

Verktyg
Jag försökte använda de verktygen vi har fått lära oss, det gick inte så bra. Först letade jag efter motsatser i texten, då texten är helt igenom neråt, sorgsen, ångestladdad så hittade jag ingen. Så då testade jag att bygga betydelsefält.

Adjektivenboxen innehåller ord med negativ klang, förutom ett av dem, stolt. Stolt som i stoltare ödemark. Ödemark är också ett ord som låter negativt i mina öron.


Det finns en till liknande sak i texten, i den mening som jag reagerade på när jag såg texten första gången: Där blodiga fåglar skrika
Fåglar är rätt ofta romantiserade och man associerar dem till fågelkvitter, vår, gröna skogar. Här förknippar man det med blod, ett starkt ord som man inte brukar använda i samma mening. Det blir en häftig kontrast i meningen.


De övriga boxarna ger mig inga speciella insikter utan de bara visar på att det är mycket ångest, ruttet, lik, torra träd etc.

Genomgång av texten på ett bildligt plan
Rad nr:
1. På rad ett säger han att hans ångest är en risig skog. Jag vet inte riktigt om risig står för nåt som det är svårt att ta sig ur, i stil med snårig. Det andra det kan vara är risig som i torr. Troligen är det senare alternativet rätt då han på rad 5 talar om torra träd.
2. Här är det blodiga fåglar som skriker i den risiga skogen, alltså hans ångest. Fåglarna som skriker i hans ångest kan vara hemska minnen, skuldkänslor, tvångstankar, eller nåt liknande.
3. Det här är den meningen som jag tycker är mest kryptisk. Vem syftar han på när han säger du och vad är det för stoltare ödemark? Ödemarken kan syfta på hur han känner sig, att han inte har nåt att leva för, allt känns meningslöst.
4. Den här raden är beroende av rad 3 och den har jag ännu inte löst ut, han låter dock likgiltig inför vad som händer här. Det kvittar ju för honom, han ska ändå dö och ruttna bort under träden.
----
5. Då han sitter och glor verkar han inte särskilt aktiv utan snarare helt apatisk och väntande på sin död eller något.
6. Som i rad 5 så verkar han bara sitta där och vänta.
7. Att han snart ligger still under tomma träd syftar på att han kommer att dö inom kort, dö eller bara bli galen.
8. Dö och ruttna. Observera att de blodiga fåglarna också dött nu. Hans problem som förut skrek i hans huvud är lika döda som honom.

Vad finns kvar nu?
· Vad menas med den stoltare ödemark som han inte bryr sig om?

Slutdiskussion
Den här dikten handlar ju helt tydligt om ångest. Det står i första raden och kan lätt förknippas med alla ångestladdade ord i texten som död, risig, blodig, ödemark, skrik etc. Hans sinne/själ eller vad det nu är betecknas som ödemark i den här texten, alltså är även han öde och tom inombords med hemska tankar (de blodiga fåglarna) som plågar honom.

När han säger stoltare ödemarker kanske han menar ”mer öde” ödemarker, på något sett mer tomma sinnen än hans, att hans problem kanske inte är de största ändå. Han kanske egentligen inte har tillräckligt bra anledning att ruttna bort enligt honom själv. Men det skiter han i. Han anser sig va tillräckligt långt gången i sin ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Diktanalys av Pär Lagerkvist Min ångest är en risig skog

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-01]   Diktanalys av Pär Lagerkvist Min ångest är en risig skog
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=476 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×