Körbär: Fakta och recept
5377 visningar
uppladdat: 2005-09-12
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Körsbär har odlats i mer än 4000 år i Kina. Man vet att de även var kända i Grekland runt ca 300 f.Kr., eftersom man har hittat beskrivningar av bäret av den tidens botaniker.
Körsbär är en så kallad stenfrukt, inte helt förvånande släkt med plommon. Man kan dela upp körsbär i två grupper, sura körsbär (Prunus cerasus) och söta körsbär (Prunus avium)
I Sverige förekommer inte Prunus cerasus vilt, men däremot odlade på flera ställen. Samma sak gäller övriga Europa. De sura körsbären härstammar från främre Asien och området mellan Schweiz och Adriatiska havet, där de växer vilt även i dag. Man kan känna igen dem genom att träden är mindre, frukterna är syrligare och färgen är ljusröd. Surkörsbär används främst för olika typer av konserver.
Prunus avium är den sortens körsbär som växer vilt i Sverige, resten av Europa och Väst- och Centralasien. De odlas även på många håll runtom i världen, även i Sverige. Den söta typen av körsbär känns främst igen på färgen, som är gul, gulröd eller mörkröd, nästan svart.
De äts mest som färskfrukt.
Näringsvärden, per 100 g:
Söta: Energi 65 kcal/272 kJ,
Vatten 82 g,
Protein 1,9 g,
Fett 1,0 g,
Kolhydrater totalt (ej fiber) 11,9 g
, Kostfiber 1,7 g,
Kalium 176 mg,
ß-karoten 69 µg,
C-vitamin 7 mg.
Körsbärschutney
En msk ren ättika, 24 %
2 msk vatten
3 dl vit sirap
0,5 tsk hel koriander
2 bitar muskotblomma
2 cm färsk ingefära
1,5 liter surkörsbär eller
skuggmoreller
2 schallotenlökar
Koka upp ättika, vatten, sirap, koriander, muskotblomma och ingefära i en gryta.
Kärna ur körsbären. Skala och hacka schalottenlöken.
Häll körsbär och lök i grytan. Koka sakta till simmig konsistens, 25-30 minuter.
Ös upp chutneyn i rena glasburkar. Sätt på lock. Förvara svalt.
Chutneyn är färdig efter cirka 1 vecka.
Rör ut chutneyn med majonnäs och bjud den till stekt eller grillad fisk och kött. Bjud den som den ä...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
Källhänvisning
Inactive member [2005-09-12] Körbär: Fakta och receptMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4764 [2024-04-29]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera