Körbär: Fakta och recept

5377 visningar
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Körsbäret

Körsbär har odlats i mer än 4000 år i Kina. Man vet att de även var kända i Grekland runt ca 300 f.Kr., eftersom man har hittat beskrivningar av bäret av den tidens botaniker.
Körsbär är en så kallad stenfrukt, inte helt förvånande släkt med plommon. Man kan dela upp körsbär i två grupper, sura körsbär (Prunus cerasus) och söta körsbär (Prunus avium)

I Sverige förekommer inte Prunus cerasus vilt, men däremot odlade på flera ställen. Samma sak gäller övriga Europa. De sura körsbären härstammar från främre Asien och området mellan Schweiz och Adriatiska havet, där de växer vilt även i dag. Man kan känna igen dem genom att träden är mindre, frukterna är syrligare och färgen är ljusröd. Surkörsbär används främst för olika typer av konserver.

Prunus avium är den sortens körsbär som växer vilt i Sverige, resten av Europa och Väst- och Centralasien. De odlas även på många håll runtom i världen, även i Sverige. Den söta typen av körsbär känns främst igen på färgen, som är gul, gulröd eller mörkröd, nästan svart.
De äts mest som färskfrukt.

Näringsvärden, per 100 g:

Söta: Energi 65 kcal/272 kJ,
Vatten 82 g,
Protein 1,9 g,
Fett 1,0 g,
Kolhydrater totalt (ej fiber) 11,9 g
, Kostfiber 1,7 g,
Kalium 176 mg,
ß-karoten 69 µg,
C-vitamin 7 mg.



Körsbärschutney

En msk ren ättika, 24 %
2 msk vatten
3 dl vit sirap
0,5 tsk hel koriander
2 bitar muskotblomma
2 cm färsk ingefära
1,5 liter surkörsbär eller
skuggmoreller
2 schallotenlökar

Koka upp ättika, vatten, sirap, koriander, muskotblomma och ingefära i en gryta.
Kärna ur körsbären. Skala och hacka schalottenlöken.
Häll körsbär och lök i grytan. Koka sakta till simmig konsistens, 25-30 minuter.
Ös upp chutneyn i rena glasburkar. Sätt på lock. Förvara svalt.
Chutneyn är färdig efter cirka 1 vecka.

Rör ut chutneyn med majonnäs och bjud den till stekt eller grillad fisk och kött. Bjud den som den ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Körbär: Fakta och recept

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-12]   Körbär: Fakta och recept
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4764 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×