Industriella revolutionen

8 röster
18019 visningar
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Människor

Innan rev. kallades de inblandade grupperna: jordbrukarna, hantverkare, köpmän.

Jordbrukare/fabriksarbetare:
På landsbygden inträffade många förändringar.
Varför blev folk utan mark och sökte sig till städerna?
• Det var först byar där husen fanns och delade åkrar. Det fanns också en allmänning som ägdes av alla, där kunde djuren beta och där kunde de fattiga ha sina hus.
• Den tidigare funktionen att ärva mark, och dela med sina syskon, funkade inte längre, eftersom ”bitarna” man ärvde bara blev mindre och mindre.
• Då slog man ihop bitarna till en stor åker och alla hjälptes åt. Men allmänningen som var den dåligaste marken fanns fortfarande kvar till de fattiga.
• När befolkningen ökade var behovet av mat större. Då tog man bort allmänningen och jordägarna bosatte sig på sina ägor.
• De från allmänningen kunde inte längre överleva på landet och sökte sig då in till stan.
I staden så hade det inte så mycket att säga till om för det var tvungna att få mat.
Det gjorde att det kunde bli behandlade precis hur som helst, för skulle dom protestera så blev dom avskedade och det var ungefär samma sak som döden, för det fanns så många i kö för att få arbeta.
För att familjen skulle överleva så fick också barnen arbeta, ibland så såldes dom till och med (för minimala priser). De barn som såldes var tvungna att sova i fabrikerna.
Arbetsdagarna var hemska för alla. De kunde börja redan 5 på morgonen och sluta vid 10 med ca en halvtimmas rast, eller kanske ingen alls. När dom arbetade så var dom tvungna att jobba i samma takt som maskinerna hela tiden, skulle de slöa så var det inte ovanligt att man fick stryk. Detta hände också barnen.
Hantverkare/fabriksarbetare:
Revolutionen för hantverkarna innebar mest att innan revolutionen jobbade man helt ensam med en sak, efter revolutionen så arbetade man med bara en tillverkningsprocess var. Det var mycket effektivare.
Hantverkarna fick arbeta i fabriker som dom ifrån landet. De hade ungefär samma villkor.
Köpmän/fabriksägarna:
Innan revolutionen: Om man fick beställning på en jacka så var köpmannen tvungen att söka upp folk som kunde arbeta. T.ex. fick en spinna ordning ullen, en annan göra det till ett slags tyg, en tredje fick sy ihop det.
Hela tiden var köpmannen tvungen att förflytta sig mellan arbetarna.
Efter revolutionen (eller under): så var arbetarna på ett ställe, en fabrik, där alla fick göra de olika arbetena som behövdes. På så sätt så gick det mycket snabbare.






Transporter, maskiner och uppfinningar

• Under 1700-talet uppfanns många nya spinn- och vävmaskiner.1768 uppfanns ”Spinning Jenny” av Hargreave.
Det var en spinnmaskin som ersatte 4-8 handspinnare.
Textiltillverkningen blev en av de stora tidiga industrierna.
Förr hade maskiner tillverkats ur trä, men nu måste de tåla större påfrestningar och därför började man göra maskiner av järn. Järnanvändningen växte fort och järnet blev industrins mest använda vara. Det är var en stor fördel för fabriksägarna, för nu kunde det få mer gjort på samma tid.

• År 1769 uppfann James Watt den första användbara ångmaskinen.
Ångmaskinen var ett stort genombrott! När ångmaskinen uppfanns så kunde man lägga fabrikerna i princip var som helst. Innan den uppfanns var fabrikerna tvungna att få kraft från vattnet.
När man nu kunde ha fabrikerna var man ville så skapades stora industristäder vilket var bra för arbetarfamiljerna. För då kunde det kanske bo tillsammans. Det var också bra med tanke på transporter, för nu kunde man bygga fabrikerna nära staden så man inte behöver frakta så långt. Bra för ekonomin
Ångmaskinen drevs av stenkol som det fanns mycket av i Storbritannien.

• 1814 uppfann George Stevenson det första effektiva lokomotivet. År 1830, öppnades världens första järnväg mellan Liverpool och Manchester.
För att kunna frakta varor till fabrikerna behövdes att bra sätt att frakta på.
Innan det fanns järnväg så används vanliga dåliga vägar som man var tvungen att färdas med häst och vagn på. Sedan byggdes kanaler för att enklare kunna frakta tunga varor t.ex. träd, järn, kol.
När järnvägen och tågen (som använde ångmaskin) uppfanns så blev frakten ännu enklare och snabbare! Vilket var jätte bra för fabriksägarna!

• 1885 den första bilen byggdes i en fabrik ägd av Karl Benz.
1908 såldes den första T Ford bilen av Henry Ford.
Bilarna var en bra grej för det rika folket att förflytta sig med. Men antagligen inte så användbart för frakt. De första bilarna hade ångmaskin. För att bilarna skulle fungera bra krävdes ordentliga vägar.

• Den första flygningen gjordes den 17 december 1903, av Orville Wright.
Antagligen var flygningen inte så användbar. Men det var nog ett stort steg i teknikens utveckling.

Handel

Triangelhandeln:
I triangelhandeln ingick England, Västafrika och Nordamerika.
Från England till Afrika fraktades vapen, sprit, tyger m.m. Från Afrika till Amerika fraktades slavar. Och från Amerika till England fraktades socker, bomull, tobak m.m. Fraktningen skedde med båt.
Stamhövdingarna i Afrika ville ha sprit, tyger, vapen m.m. För dom hade inte kommit så långt med järnhandeln och fabriksarbetet som engelsmännen hade.
Amerika ville ha slaver som kunde arbeta billigt eller helt utan lön. Ett av slavarnas arbeten handlade om att sköta åkrarna och plantagen med tobak, bomull och socker. Tackvare att Amerika hade så billig arbetskraft så såldes varorna billigare till engelsmännen. I England så finns inte rätt klimat för att odla sådana saker, så när varorna väl kom till England var dom mycket eftertraktade och beroendeframkallande så dom kunde säljas ganska dyrt.

Som framstår av texten ovan så vann England mest på Triangelhandeln. Eftersom de har så utvecklat fabriksarbete och lätt skulle kunna tillverka nya tyger och vapen. Som dom sedan säljer till Afrika och får köpa slavar till ett bra pris och som sedan säljs till Amerika dyrare. Och av Amerika får dom köpa billiga varor.

Handeln i England:
Eftersom ja inte har en aning om hur det var egentligen (fakta) så har ja bara fått tänka själv.
Så det här kan vara helt fel. Men ja försöker i alla fall.
Det första ja tänkte på var att jordbrukarna/jordägarna borde tjäna mest eftersom maten är livsviktig för alla. Men sedan kom ja på att maten inte kan vara så dyr eftersom fabriksarbetarna har så dåligt med pengar men ändå måste ha mat. Och dom är en så stor del av folket så jordbrukarna måste ha dom som ”konsumenter”.
När vi letar efter dem som tjänar mest på handel så kan vi utesluta fabriksarbetarna av enkla skäl: tjänar knappt något.
Hur är det med fabriksägarna då?
Det borde ju tjäna en del eftersom det är som en slags väg ut till folket och på den vägen så höjs priset mer och mer.
T.ex. stål- och järn fabrikerna gör verktyg som tygfabriken köper för att göra tyg av. Klädfabriken köper tyget för att göra kläder av, som sedan folket köper.
Vet inte om det är så det fungerar (är ju ingen affärsman) men på något sätt måste man ju vinna på att göra och sälja saker, eftersom det är så det är nu.

Samman...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Industriella revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-15

    bra med punktform,blöir lättlä

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-12]   Industriella revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4767 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×