Förstudie för utvecklad logistik hos Plannja AB, Luleå

1050 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På Plannja AB i Luleå tillverkas kompletta taklösningar i plåt för både byggprojekt och bygghandeln. Marknaden ligger i Nordeuropa och Centraleuropa. Tillverkningen sker både direkt mot kundorder och mot lager för att möta den säsongsberoende efterfrågan, som har sin högsäsong under sommarhalvåret. Stora mängder kapital binds därför upp i lager för att kunna bemöta den varierande efterfrågan. Syftet med denna förstudie har varit att kartlägga Plannja AB:s kärnverksamhet i Luleå för att skapa en klarare bild för företagets ledning. Fokus har legat på att kartlägga informations- och materialflödet för att upptäcka eventuella förbättringspotentialer som leder till minskad kapitalbindning hos Plannja AB. Projektet avgränsades till att inte komma med några ekonomiskt beräknade förslag. Underlaget för kartläggningen har utgjorts av intervjuer med de anställda på Plannja AB, analyser av gamla projektrapporter och data från Plannja AB:s affärssystem ASW. I projektet har sex områden med förbättringspotential lyfts fram med följande lösningsförslag:
  • Plannja AB måste enas om vilka mål de vill arbeta mot och förankra dessa i organisationen, för att enklare kunna styra sin verksamhet i en utvald riktning.
  • Prognosmetoderna som Plannja AB använder idag borde kunna förfinas med mer matematiska modeller som bygger på historiska data.
  • Plannja AB bör särskilja sina lager, utifrån säsongslager, säkerhetslager och cykliskt lager, för att lättare styra produktionen och lagernivåerna av lagerprodukter. De bör även skrota sina inkuranslager och se över artiklarnas liggtider för att rensa ut artiklar med låg förbrukning och därigenom minska kapitalbindningen.
  • Plannja AB bör systematisera arbetet med att härleda orsaker till problem i sin organisation i ASW, vilket endast sker stickprovsmässigt idag. Detta för att enklare kunna upptäcka och undvika återkommande problem.
  • Plannja AB bör korta ner tidshorisonterna för inköp och produktionscykler för ett jämnare produktionsflöde som bättre matchar tiderna för utleveranser.
  • Plannja AB bör kombinera sin cykliska planering med affärssystemets täcktidsplanering, för att öka flexibi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förstudie för utvecklad logistik hos Plannja AB, Luleå

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Förstudie för utvecklad logistik hos Plannja AB, Luleå
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=47675 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×