Globalisering på gott och ont

18 röster
50729 visningar
uppladdat: 2005-09-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Globalisering gott och ont


Globalisering är en förändringsprocess av olika stater och samhällen över hela världen och blir beroende av varandra. En samlingsbenämnning inom politik, ekonomi, och kultur. ”Som gäller över hela världen.” Att alla samhällen blir en bundenhet till varandra, man kan säga en enda stor stat inom handel och ekonomi.

Vi blir påverkade av globalisering, men på vilket vis?
Ett exempel är bensinen här i Sverige som har bara ökat. Nu ligger bensinpriset över 12 kr. Transporterna inom Sverige, Europa och världen extremt beroende av olja. Annars blir det att vi inte kan köra bil om bensinpriset ökar. Tillsammans så måste vi försöka hitta en lösning på problemet. Utan olja blir det ingen bensin. Utan bensin blir det inga möjligheter.
Etanol och biogas kan och bör tillverkas i Sverige. Att växla från importerad olja till inhemskt producerad energi ger jobb som gör att hela Sverige kan leva. Det är landsbygden som producerar råvarorna. Även uppförandet av vindkraft kommer i huvudsak att ske på landsbygden.

Unga människor kan snabbt bilda en globalisering. Ex; via nätverket. Snabbt kan man koppla upp sig på chatten, och man kan chatta med människor över hela världen. Även filmer som ex. Korstågsrullen "Kingdom of heaven" och "Star wars III" är färska exempel på globala premiärer. Härnäst väntar actionkomedin "Mr & Mrs Smith" med Brad Pitt och Angelina Jolie, "Världarnas krig" med Tom Cruise, samt påkostad serietidningsaction i "Fantastiska fyran" och "Batman begins". Är några filmer som finns över hela världen.


Mcdonlads är en globalisering och även Coca Cola. Det började i USA och har spridit sig över hela världen. I Kina så har det blivit ett problem. Ju fetare desto bättre, men i Sverige ska man vara smal och slank. Den nya reklamen ska vara fettsnålt. Det krockar med globaliseringen.

Även den ”största” utbredningen och konsekvenser är krig. Vi i Sverige blir påverkade av människor som kommer hit från andra kulturer. Nya bostäder måste byggas, och en ny kultur skapas.


På gott och ont
Detta tycker jag är en mycket svår fråga. Som vi vet finns det oftast både positiva och negativa synpunkter när man argumenterar en sådant här ärende. Som exempel kan man till exempel säga att multinationella företag expanderar och har många fabriker utomlands där de anställer lokal befolkning som får arbeta för mycket låga löner.
Detta är mycket positivt i den bemärkningen att det ger lokalbefolkningen arbete i stället för att de ska gå arbetslösa. Men är det inte också negativt? Vissa företag som har fabriker utomlands orsaker miljöförstöring så pass allvarligt att det orsakar förgiftat vatten för lokal befolkningen (guldgruvsbolagen är ett exempel, Tamroc har maskiner som arbetar för ett (kanske flera) av dessa bolag). Detta är ett etiskt problem och det finns många sådana som ska man ta seden dit man kommer och ska man öppna fabriker i förtryckande länder som t ex Kina? Ska man då offra etiken och sina värderingar i globaliseringens anda? Eller är det så att vissa företag och enskilda människor inte har någon moral och är i sådana fall inte detta skadligt för globaliseringen?
Ett annat problem är att under de senaste trettio åren har klyftan mellan de rika och de fattiga länderna blivit tre gånger så stor. Men är det globaliseringen som sådan som är orsaken? Är det inte egentligen så att det är de rika ländernas ovilja att släppa in de fattiga länderna i sin värld, ja det finns biståndshjälp, men denna täcker inte ens ländernas skulder och ger vi inte biståndshjälpen för att döva vårt eget samvete och är det inte också så att vi inte hjälper länder att fria sig ifrån starka stater och är vi inte då medskyldiga till deras lidande?

Jag är av den åsikten att globalisering är positiv. Den ger ökad handel, ökad tillväxt och ökade jobbmöjligheter, speciellt i de fattigare länderna. De är de andra problemen man måste se till att ta hand om. Vi måste släppa in och hjälpa utsatta länder på andra sätt än att bara ge pengar, vi måste lära dem demokrati och globalisering ger demokrati, till en viss gräns men sedan måste vi hjälpa till. För globalisering utan demokrati kommer att förgöra mer än den kommer att skapa

Om vi tar exempel Britney Spears. Det har varit skriverier om hennes mage. Hur stor är den? Har hon ätit för mkt mcdonlads? Är hon gravid? Är fadern bra? Osv. Skvaller kommer i tidningar och Internet. Men Britney kanske får en karriär för hennes mage?
Men om det går till överdrift? ”De två förälskade visade sig på café, britney helt osminkad.” Men detta kan förstöra hennes karriär. Och blir till något negativt för Britney. Men inte för företagen.
Företagen ökar dvs. Skvallerpressen och nyheter. Och blir till en storförsäljare. Och för dem är det något positivt.(Jag har tagit med en artikel om Britney Spears)

Min egna personliga åsikt/sammanfattning

Jag tycker att globalisering kan vara positivt och negativt. Jag tycker nätverket är fantastiskt man kan läsa nyheter från USA exempel. Jag tycker det är bra man kan se amerikanska filmer. Men det kan bli ”för amerikanskt” ibland. De största säljarna är ju amerikansk industri. Det kunde vara kul med lite omväxling/förändringar. De positiva är även att det blir mer jobbmöjligheter åt folk.
Men kan ju också ge negativa följder som olja dvs. bensinen i Sverige.



Källkritik
Jag hämtade uppgifter hos nationalcykopodin. Dem har varit granskade noga och jag ser det som det är sanningen. Men försäkerhets skull har jag kontrollerat med andra fakta och kunde läsa ut att det var sanning.

Jag fortsatte söka på Internet. Min favoritsida på Internet är mimersbrunn.se. Det är ett tea...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Globalisering på gott och ont

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-14]   Globalisering på gott och ont
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4774 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×