Elsa Bescow

7702 visningar
uppladdat: 2005-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elsa Beskow


Djupt under tallens rötter en tomte har sitt bo,
Där bor han med sin gumma i skogens tysta ro.

Så börjar Elsa Beskows tomtebobarnen.

Elsa Beskow (född Maartman) föddes den 11 februari 1874 i Stockholm. Redan som barn tyckte hon mycket om att rita och teckna och genom studier ville hon bli så bra att hon skulle kunna illustrera barnböcker. Men så kom det inte riktigt att bli. När Elsa var 15 år gammal gick hennes far bort och familjen ekonomi förändrades snabbt, och när pengarna inte räckte till hennes studier fick hon nöja sig med att utbildas till teckningslärarinna på Tekniska skolan i Stockholm. Hon tyckte utbildning var bra i det stora hela, men man lärde sig saker som hon egentligen inte var ute efter. I utbildningen ingick vad vi idag skulle kalla design av möbler och dylikt. Det tyckte hon var ganska intressant, men att skapa konst för den praktiska användningen var inte riktigt vad hon ville göra. Hon ville bara måla för att det var roligt. Hon ville egentligen inte tjäna pengar som konstnär, utan bara illustrera barnböcker. Så hon startade konstnärliga aktiviteter efter skoltid där hon och hennes klasskamrater fick öva på att måla av modeller och de gick även ut i skogen och övade på att måla av naturbilder.

Under sin tid på skolan träffade hon sin blivande man, Nathanael Beskow som var predikant i Djursholms kapell, och de gifte sig 1897 i Stockholm. Elsa och Nathanael fick många barn tillsammans, såvitt jag förstår fick de bara pojkar. Efter att ha levt ett ganska fritt liv blev nu hennes liv mer strikt och religiöst präglat. På den här tiden ansåg man att kvinnans främsta uppgift var att sköta hem och hus. Och så såg det ut även hemma hos Beskows, och Elsa fick lägga sitt tecknande lite åt sidan, men hon tog snart upp det igen, och det var då sagorna började komma.

Barnen kom att spela en stor roll för Elsas tecknande. Barn och natur var det absolut härligaste Elsa visste, så det var väl ganska naturligt att hon började teckna i dessa kombinationer. Hennes söner har stått modeller till t.ex. Putte i blåbärsskogen, tomtebobarnen och ibland när inga småflickor har velat ställa upp fick pojkarna även posera som små prinsessor, oftast mot sin vilja ska vi tillägga. Elsa var duktig på att blanda åldrarna på sina ritade barn, en kvalité hon hade haft svårt att uppnå utan sina egna barn.
När pojkarna blev äldre och inte längre dög som modeller ändrade hon stil på sina berättelser. Istället för små söta tomtebobarn ute i skogen ritade hon nu tanter i gröna, bruna och gredelina klänningar.
En av Elsas söner, Bo Beskow, ärvde sin mors ritkunskaper och blev senare själv konstnär.

I Elsas böcker är det oftast en bild tryckt på
höger sida och den tillhörande texten står på
vänster sida. Och även där texten står skriven
finns det nästan alltid en liten siluett, eller
ibland finns det bara något där för ögats skull.
Det är det som gör Elsa Beskows böcker så
mysiga att läsa.






Trots Elsas stora intresse för oljemålning så är hennes flesta verk akvareller. Hon tecknade gärna först skisser, sen fyllde hon i med akvareller och till sist målade hon kanterna svart med en pensel. Men detta gäller främst hennes målningar på högersidan av böckerna, siluetterna på vänstersidan är målade med en helt annan teknik
Något som också är väldigt speciellt med Elsa Beskow är att när hon skrev en saga började hon med att komma på en handling, sen skissade hon fram en bild och skrev sedan en passande mening till bilden. Man kan även säga som så att om hon inte hade haft så stort intresse för konst hade hennes böcker inte alls blivit lika populära, för det är ju de fascinerande bilderna som gör böckerna roliga, speciellt som det är barnböcker.

Personligen tycker jag att Elsa Beskow är en väldigt bra författare och konstnär. Jag fick ofta höra sagor som Putte I blåbärsskogen, tomtebobarnen, hattstugan när jag var liten. Och det jag minns mest av allt är de otroliga bilderna. När man ser de kan man nästan tro att hon har hittat en liten tomtefamilj ute i skogen och ritat av dem. Hennes texter är också väldigt bra. Hon beskriver precis vad som händer på bilderna och allt blir så verkligt att man nästan kans se det framför sig.

Elsa Beskow har sammanlagt skrivit 33 böcker och illustrerat ett antal böcker.
Här är några exempel på böcker hon skrivit.

Sagan om den lilla, lilla gumman, 1897
Puttes äventyr i blåbärsskogen, 1901
Olles skidfärd, 1907
Tomtebobarnen, 1910
Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin, 1918
Lasse liten I trädgården 1920
Hattstugan, 1930<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elsa Bescow

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-18]   Elsa Bescow
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4783 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×