Vårt syfte är att genom en enkätstudie utreda om dagens stora svenska industri- och handelsföretag kan kvantifiera sin exponering av det ekonomiska värdet mot växelkursrisk. Vi vill också utreda huruvida de hanterar sin exponering mot växelkursdepreciering och -appreciering på ett sätt så att den blir asymmetrisk. För att uppfylla vårt syfte har vi genomfört en enkätstudie på svenska noterade och onoterade företag. Metoden har därför i huvudsak kvalitativ karaktär, men har även kvantitativa inslag vid behandling av svar och test av resultat. Uppsatsen är av deskriptiv natur, då den främst syftar till att kartlägga svenska företags medvetenhet om sin växelkursexponering. Studien visar att företagen i vår undersökning har dålig kännedom om sin växelkursexponering av kassaflödet och därmed också sitt ekonomiska värdes exponering. Endast en fjärdedel av alla bolag i studien kan kvantifiera sin kassaflödesexponering. Bland företag som på något sätt hedgar växelkursrisk är motsvarande andel en knapp tredjedel. I de fall som företagen kan kvantifiera sin exponering av kassaflödet kan denna kvantifiering endast vara approximativ. Förklaringarna till resultaten är att företag inte känner till fördelarna med kunskap om sin exponering, att de tror att oförutsedda växelkursförändringar tar ut varandra på lång sikt, fokuserar på transaktionsexponering, inte kan mäta sin exponering med tillräcklig precision samt inte vill inta stora derivatpositioner. Studien visar också att företag hanterar sin växelkursrisk på ett asymmetriskt sätt. De flesta får på grund av denna hantering en högre exponering mot fördelaktiga än mot ofördelaktiga växelkursförändringar.

1274 visningar
uppladdat: 2003-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vårt syfte är att genom en enkätstudie utreda om dagens stora svenska industri- och handelsföretag kan kvantifiera sin exponering av det ekonomiska värdet mot växelkursrisk. Vi vill också utreda huruvida de hanterar sin exponering mot växelkursdepreciering och -appreciering på ett sätt så att den blir asymmetrisk. För att uppfylla vårt syfte har vi genomfört en enkätstudie på svenska noterade och onoterade företag. Metoden har därför i huvudsak kvalitativ karaktär, men har även kvantitativa inslag vid behandling av svar och test av resultat. Uppsatsen är av deskriptiv natur, då den främst syftar till att kartlägga svenska företags medvetenhet om sin växelkursexponering. Studien visar att företagen i vår undersökning har dålig kännedom om sin växelkursexponering av kassaflödet och därmed också sitt ekonomiska värdes exponering. Endast en fjärdedel av alla bolag i studien kan kvantifiera sin kassaflödesexponering. Bland företag som på något sätt hedgar växelkursrisk är motsvarande andel en knapp tredjedel. I de fall som företagen kan kvantifiera sin exponering av kassaflödet kan denna kvantifiering endast vara approximativ. Förklaringarna till resultaten är att företag inte känner till fördelarna med kunskap om sin exponering, att de tror att oförutsedda växelkursförändringar tar ut varandra på lång sikt, fokuserar på transaktionsexponering, inte kan mäta sin exponering med tillräcklig precision samt inte vill inta stora derivatpositioner. Studien visar också att företag hanterar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vårt syfte är att genom en enkätstudie utreda om dagens stora svenska industri- och handelsföretag kan kvantifiera sin exponering av det ekonomiska värdet mot växelkursrisk. Vi vill också utreda huruvida de hanterar sin exponering mot växelkursdepreciering och -appreciering på ett sätt så att den blir asymmetrisk. För att uppfylla vårt syfte har vi genomfört en enkätstudie på svenska noterade och onoterade företag. Metoden har därför i huvudsak kvalitativ karaktär, men har även kvantitativa inslag vid behandling av svar och test av resultat. Uppsatsen är av deskriptiv natur, då den främst syftar till att kartlägga svenska företags medvetenhet om sin växelkursexponering. Studien visar att företagen i vår undersökning har dålig kännedom om sin växelkursexponering av kassaflödet och därmed också sitt ekonomiska värdes exponering. Endast en fjärdedel av alla bolag i studien kan kvantifiera sin kassaflödesexponering. Bland företag som på något sätt hedgar växelkursrisk är motsvarande andel en knapp tredjedel. I de fall som företagen kan kvantifiera sin exponering av kassaflödet kan denna kvantifiering endast vara approximativ. Förklaringarna till resultaten är att företag inte känner till fördelarna med kunskap om sin exponering, att de tror att oförutsedda växelkursförändringar tar ut varandra på lång sikt, fokuserar på transaktionsexponering, inte kan mäta sin exponering med tillräcklig precision samt inte vill inta stora derivatpositioner. Studien visar också att företag hanterar sin växelkursrisk på ett asymmetriskt sätt. De flesta får på grund av denna hantering en högre exponering mot fördelaktiga än mot ofördelaktiga växelkursförändringar.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-22]   Vårt syfte är att genom en enkätstudie utreda om dagens stora svenska industri- och handelsföretag kan kvantifiera sin exponering av det ekonomiska värdet mot växelkursrisk. Vi vill också utreda huruvida de hanterar sin exponering mot växelkursdepreciering och -appreciering på ett sätt så att den blir asymmetrisk. För att uppfylla vårt syfte har vi genomfört en enkätstudie på svenska noterade och onoterade företag. Metoden har därför i huvudsak kvalitativ karaktär, men har även kvantitativa inslag vid behandling av svar och test av resultat. Uppsatsen är av deskriptiv natur, då den främst syftar till att kartlägga svenska företags medvetenhet om sin växelkursexponering. Studien visar att företagen i vår undersökning har dålig kännedom om sin växelkursexponering av kassaflödet och därmed också sitt ekonomiska värdes exponering. Endast en fjärdedel av alla bolag i studien kan kvantifiera sin kassaflödesexponering. Bland företag som på något sätt hedgar växelkursrisk är motsvarande andel en knapp tredjedel. I de fall som företagen kan kvantifiera sin exponering av kassaflödet kan denna kvantifiering endast vara approximativ. Förklaringarna till resultaten är att företag inte känner till fördelarna med kunskap om sin exponering, att de tror att oförutsedda växelkursförändringar tar ut varandra på lång sikt, fokuserar på transaktionsexponering, inte kan mäta sin exponering med tillräcklig precision samt inte vill inta stora derivatpositioner. Studien visar också att företag hanterar sin växelkursrisk på ett asymmetriskt sätt. De flesta får på grund av denna hantering en högre exponering mot fördelaktiga än mot ofördelaktiga växelkursförändringar.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=48137 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×