RFID i livsmedelsbranschen: - En tekniköversikt och en fallstudie

1025 visningar
uppladdat: 2004-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
RFID (Radio Frequency IDentifier) har funnits sedan åttiotalet och har under senare år diskuterats flitigt på konferenser och i media. Utvecklingen av teknikens funktionalitet har under de senaste åren pressats fram av att det amerikanska företaget Wal-Mart och amerikanska försvaret beslutat införa tekniken som ersättning för streckkoder. För att redovisa den senaste tekniska utvecklingen inom RFID-området har dels inhämtats information genom litteratur och internetkällor, dels gjorts studiebesök hos två RFIDleverantörer, Artimas AB och Tagmaster AB. Hos dessa företag erhölls demonstrationer av RFID-taggar och RFID-läsare, deras användningsområden samt kunskap om hur läsning från och skrivning till taggarna sker. Denna uppsats granskar vilken nytta RFID- teknologin kan ha i livsmedelsbranschen, eftersom en rad pilotprojekt med RFID runt om i världen sker just inom denna bransch. I detta arbete har ICA AB valts som referensobjekt och ett flertal studiebesök har gjorts på olika nivåer inom ICA-koncernen. Rapportens slutsatser är: Samarbeten mellan RFID-aktörer har lett till standarder som EPC-formatet på RFID-data, NFC-specificeringen för radiokommunikation och ISO-standarder för radiofrekvenser. RFID-tillverkare har det senaste året lanserat produkter som följer dessa standarder. Detta har gjort det lättare än tidigare för slutanvändare att investera i hårdvaror och mjukvaror som är kompatibla med varandra. Hårdvaru- och mjukvarutillverkare inom RFID-teknologin har tillsammans lanserat lösningar för att slutanvändare ska kunna köpa sammansatta produkter. Detta innebär att kraven på teknologikunskap hos slutanvändare kan reduceras till att veta vilka nyttor de vill ha och huruvida de sammansatta produkterna passar in i deras tekniska infrastruktur. Flera livsmedelsföretag utomlands har tagit steget till att genomgå stora pilotprojekt med RFID på produkter, plastbackar och lastpallar, vilket har lett till att övriga livsmedelsföretag blivit observanta på RFID-teknologin och själva genomför mindre projekt. Kraven på att bland annat köttprodukter förvaras i rätt temperatur samt att hanteringen av genmodifierade...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: RFID i livsmedelsbranschen: - En tekniköversikt och en fallstudie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-01]   RFID i livsmedelsbranschen: - En tekniköversikt och en fallstudie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=48194 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×