SYNSKADOR

12779 visningar
uppladdat: 2005-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är en synskada?
De som klassas som synskadade är de som inte kan läsa en vanlig text eller orientera sig med synen. Det kallas då blind eller synsvag. Kan man göra dessa saker med hjälp av glasögon eller linser kan man dock inte klassas som synskadad. Bland de ungdomar som i nutid går i skolan är det 1300 som är synskadade, där 100-150 är så allvarligt skadade att de måste använda punktskrift.
På www.hi.se påstår de att 2% (115 000) av Sveriges befolkning mellan 16-84 år har en s.k. synskada, de uppger att de inte kan läsa tidningen även med hjälp av glasögon.

Anpassa ditt barn efter sin synskada.
Inspiration och uppmuntran är viktigt att man visar sitt barn med synskada. Viljan att upptäcka och lära känna världen runt omkring är något de kommer ha användning för i framtida livet. För att fylla frånvaron av synen måste man tidigt träna upp de andra sinnena.
Anledningen till att man säger att blinda har bättre hörsel, lukt och känsel än vi med syn är för att de inte dubbelkollar med synen, vilket vi gör av reflex. En svår uppgift som man inte får lägga åt sidan är att lära barnet hur saker ser ut som de inte kan känna, t.ex. färger, stjärnor och moln.
Under den perioden barns syn oftast utvecklas som mest, mellan 3 månader och ett års ålder, måste man, som sagt, försöka stärka det blinda barnets andra sinnen, så att han/hon kan gå ihop och leka med andra barn. Det är viktigt att få barnet att känna sig trygg i huset i tidig ålder, att man inte möblerar om och på så sätt förvirrar barnet som kommer att gå in i olika saker som inte borde stå där egentligen. Samma sak gäller dagisplatsen, för att barnet ska kunna trivas är det viktigt att han/hon känner sig trygg. Även när det gäller kroppskontakt är båda parterna ansvariga.

Punktskrift och hjälpmedel
Det var en fransman som kom på punktskriften. Louis Braille fick en syl i ögat när han var 3 år gammal, och enligt historierna var det på så sätt han blev blind. Så här förklarar boken ”Människor i behov av stöd” punktskriften: ”Punktskriften bygger på 6 punkter med 2 lodräta rader med 3 punkter i varje rad. Punkterna är numrerade från 1-6. Genom att kombinera dessa på alla möjliga sätt kan 63 olika tecken bildas. De 6 punkterna bildar en fyrkant som helst kan täckas med en fingertopp.”
Den vita käppen har en stor och viktig betydelse i den blindes liv. Den visar människor i din omgivning att du är blind och hjälper dig till ett självständigt liv. Den har funnits ända sen i mitten på 1900-talet, och man lär barn redan när de är i förskolan hur man ska använda den.

Skolgång
I Tomtebodaskolan i Stockholm kan de synskadade, och även deras föräldrar och lärare, söka stöd och hjälp. Men alla synskadade går i vanliga skolor, men får såklart stöd och hjälp.


Olika sorters synskador


Diabetesretinopati (DBR)
DBR är en synskada som, om du har otur, får av diabetes. De vanligaste symptomen är suddig syn, fläckar eller blixtar och även plötsligt synbortfall. Ju längre man haft diabetes ju större chans är det att man får DBR, efter att man har haft diabetes i 15 år är det 80% chans att du får det.


Åldersförändringar i gula fläcken
Den centrala delen av näthinnan är vad man kallar den ”Gula Fläcken”, det är det enda stället i ögat man ser riktigt skarpt. Ungefär 30% av alla över 70 år har någon form av den här sortens synnedsättning.


Glaukom
Glaukom drabbar synnerven och påverkar synfältet. Det är nyligen upptäckt att det inte bara orsakas av att trycket i ögat blir för högt, utan även vid normalt och lågt ögontryck.


Näthinneavlossning
Som du hör så lossnar näthinnan från ögats innervägg. Antingen lossnar hela hinnan eller bara en del, men det är bråttom att få tillbaka den, annars blir ögat blindt.


Grå Starr
Antingen så föds man med Grå Starr eller så kan det komma till dig när du blir äldre. Föds du med det på båda ögonen, eller mycket på ena, så kan du inte utveckla din syn. Symptomen är som pupillen är grå, eller så har barnet svårt att fokusera blicken.
I ett svårt fall av Grå Starr i äldre dar’ blir pupillen grå. Det här är den största orsaken till nedsatt syn för personer över 55 år, för somliga är det här bara en normal del av åldringsprocessen.






Intervju

Jag har intervjuat en kvinna som är 81 år, vi kan kalla henne Maggan, och blind. När hon var 17 år så drabbades hon av en inflammation på regnbågsfläcken på ena ögat men blev inte blind på direkten. Efter 6-7 år fick hon inflammation på andra ögat också och vid 35 års ålder var hon helt blind. Maggan tror att anledningen till att hon blev blind så tidigt var att hon struntade i att gå till läkaren första gången det började göra ont, hon gick runt och hade ont i ungefär en månad innan hon gick till läkaren.
1. Genomgick du någon sorts behandlingsprocess?
- Ja, jag var ju tvungen att bli inlagd på sjukhus och behandlas med droppar när smärtan kom.
2. Är det något du saknar med synen?
- Jag önskar att jag i alla fall hade haft ledsyn, nu ser jag inte ens om det är ljust eller mörkt ute. Med ledsyn skulle jag kunna klara mig bättre själv, nu känner jag mig bara vilseledd när jag rör mig i okända områden.
3. Har du någon sorts hobby?
- Något jag har gjort mycket de här åren efter jag blev blind är att väva. Jag lärde mig inte det förrän jag blev blind heller. Men nu går jag mest på kurser, för tillfället läser jag t.ex. Engelska. Jag är änka, så jag vill gärna ha något att sysselsätta mig med, jag är ju även med i Synskadades Riks Förbund och det är roligt att ha andra kontakter som också är synskadade.
4. Har du haft ett arbete som du varit tvungen att säga upp dig från eller har du ett arbete nu?
- Jag gifte och skaffade barn när jag var väldigt ung så jag har nästan hela mitt liv varit hemmafru, men jag hade ett arbete på en kiosk ett tag innan jag blev helt blind, men det va jag tvungen att sluta när jag blev av med synen helt.
5. Hade du mycket stöd från dina nära och kära?
- Jag hade ju min man, och det var skönt. Men han dog när jag var 46 år så det har varit ensamt, men det är efter det jag har försökt aktivera mig mer.
6. Är det något du var tvungen att ge upp när du förlorade synen?
- Ja, jobbet på kiosken kunde jag ju inte fortsätta med, sen vanliga promenader, jogging osv.
7. Har du någon personlig assistent?
- Nej, jag har aldrig velat ha nån, men jag har haft lite hemtjänst, men det var väldigt lite. De har hjälpt mig att gå på promenad och sådana saker.
8. Ser du din synskada som ett hinder för dig att leva ett normalt liv?
- Ja, synskada är ju ett funktionshinder. Men som sagt jag skulle vilja ha ledsyn i alla fall, allt skulle vara så mycket lättare då. Eller ljus syn i alla fall så jag ser skillnad på natt och dag.
9. Och till slut, vad gör du som får dig att må bra?
- Jag älskar att cykla tandemcykel, så länge nån vill cykla med mig som kan styra. Bara att känna lukten av naturen och alla ljuden gör att jag mår bra. När jag får träffa andra synskadade så känns det så bra att inte vara ensam om mina problem och jag känner att jag får en mening med livet. Men något jag tycker är tråkigt är det här med Internet och datorer, jag får som inte vara med.












Diskussion

Jag måste säga att jag har fått ut mycket av det här arbetet. Jag visste att det fanns många olika sorters synskador, men inte så här många. Jag har långt ifrån läst och lärt mig om alla men några stycken, och för mig känns det som att det räcker.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: SYNSKADOR

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-25]   SYNSKADOR
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4825 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×