Flyktingbarn

1 röster
8611 visningar
uppladdat: 2005-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Flyktingbarn

De vanligaste orsakerna till invandring är krig, eller förföljelse. Här i Sverige har vi även många politiska flyktingar, och familjer flyr från naturkatastrofer, diktaturer, tortyr, fattigdom och svält.


Att vara flyktingbarn och komma till ett nytt land med nytt språk, väder, natur människor och kultur kan vara väldigt omtumlande för barnen.
Boken ”Flyktingbarn” av Kjerstin Almqvist nämner några symptom som barn med svåra erfarenheter som krig och hot kan få :
”Koncentrationssvårigheter
Sömnrubbningar, mardrömmar
Ängslan, ångest
Överdrivet vuxenberoende
Aggressionsutbrott
Kissa på sig – bajsa på sig
Ont i magen – ont i huvudet”

Barn med dessa svårigheter kan ha svårt att smälta in i en grupp av barn med normal uppväxt, och kräver mycket uppmärksamhet. Kanske har föräldrarna varit tvungna att lämna bort barnet vid svåra situationer och barnet vill inte under några omständigheter bli lämnad igen.
Den s.k. grundtilliten är viktig för alla barn. Barn behöver lita på andra människor och känna att de är säkra och trygga. För oss som bor här i Sverige blir det ofta ganska självklart att vi har haft en sådan uppväxt, då mamma och pappa alltid kan säga att det kommer att ordna sig.
För flyktingbarn har det inte alltid varit så.
De kan ha varit med om tillfällen då föräldrarna inte alltid har kunnat få barnen att känna sig trygga eller mamma och pappa själva kanske inte känner att allt kommer att bli OK.
När föräldrarna inte alltid har kunnat vara där för sina barn p.g.a. egna oroligheter och problem kan barnet ofta bli inåtvänt för att inte störa/tynga föräldrarna med deras bekymmer. Ett sådant barn kan man uppfatta som väluppfostrat och blygt, tills barnet får tillit till någon annan vuxen så som en lärare eller dagisfröken eller liknande.
Då kan barnets riktiga personlighet komma fram och det är möjligt att all aggression som barnet har gått och hållit inom sig kommer ut vid fel tillfällen. Dessa reaktioner ska tas som något positivt, och man bör veta hur man ska behandla situationen på så sätt att de andra barnen i gruppen fortfarande kan vara säkra, man kan få barnet att få ut sina känslor på annat sätt.



Att arbeta med flyktingbarn på en förskola, skola eller dagis kräver mycket av dig som person. Det är viktigt att inte särbehandla barnet, på så sätt är det lätt att det kan känna sig utanför. Det är viktigt med vardagen för dessa barn, kontakt med de vuxna och barnen, leken inomhus och utomhus, utflykterna, fikat osv., kan vara ett steg på vägen till grundtilliten.
Som fröken ska du inte vara rädd att fråga barnet om dess upplevelser, men var försiktig så du inte ställer barnet i ett hörn, utan låt det prata fritt om den känner för det, och acceptera även om barnet kanske inte vill dela med sig.
Var en god lyssnare och fråga följdfrågor och var intresserad, det är viktigt att barnen får dela med sig av det de har varit med om, det kanske ger barnet en bättre struktur på vad det egentligen är som har hänt.
Informera och bjud in föräldrarna till flyktingbarn i eran process på flyktingförskolan eller förskola/skolan. Skiljs barnen från föräldrarna så blir det mycket svårare att läka barnets sår.


Idag i Sverige får flyktingarna långt ifrån den hjälp de behöver. Flyktingbarnen om några behöver hjälp och stöd och kanske t.o.m. en psykiatrikers hjälp när de har flytt från ett land fullt av död och misär.
Antalet flyktingar som kommit till Sverige de senaste 15 året är stort, och det är inte möjligt att hjälpa alla, men någonstans mitt i allt skulle politikerna kunna engagera sig mer i den här frågan och öppna ögonen för det nya svenska samhället som är fullt av olika kulturer och språk. Det är underbart att Sverige har blivit så mångkulturellt men om barn ska behöva lida hela livet för något som de flydde flera tusentals mil bort ifrån för att läka så är det fortfarande något som inte fungerar.
Jag önskar att jag hade tid till att undersöka den här saken ytterligare, besöka flyktingförskolor och vanliga förskolor och dagis och se vad personalen har för u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flyktingbarn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-16

    bra arbette. du har rätt =D

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-25]   Flyktingbarn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4827 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×