Väder och Klimat

1 röster
12112 visningar
uppladdat: 2005-11-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Syftet med det här arbetet är att söka reda på fakta om klimatförändringar, växthuseffekten, ozonhål, golfströmmen, klimatet och människan, samt ett eget valt ämne, som jag har valt att fördjupa mig i. Jag ska också skriva om dem här. Eftersom jag har tillgång till internet hemma så tänker jag främst ta fram fakta därifrån. Mina förväntningar är att det ska gå någorlunda bra. Främst för att jag har gjort detta förut. Upplysningsvis tänker jag göra fotnoter för att visa källor till texten jag kommer att lägga in.

Under de senaste 100 åren har klimatet förändrats väldigt mycket, temperaturen har stigit med 0,6˚C. Havets nivå har börjat stiga, glaciärerna har börjat smälta, snön faller dock betydligt mycket mer än förr i världen hos de norska glaciärerna. Det finns översvämningar, torka och stormar, jordbävningar har ökat rejält. I framtiden finns det femton miljömål, till för att förbättra miljön och få bättre klimat. Dessa är bl.a.:
• Begränsad klimatpåverkan
• Endast naturlig försurning
• Giftfri miljö
• Skyddande ozonskikt
• Säker strålmiljö
Om målen kommer att nås eller ej är fortfarande oklart, det lär ta väldigt många år fram till dess. Vi kan vänta oss mer negativa händelser inom klimatet under tiden vi lever nu.

En del gaser i jordens atmosfär har förmågan att fånga upp jordens värmestrålning och höja värmen i luften. De gaserna kallas för växthusgaser. Inkommande solljus absorberas av jordens yta och värmer den. Jordytan, i sin tur, ger ifrån sig värmestrålning. Växthusgaserna håller kvar värmen så att den inte försvinner ut i rymden. Detta kallas för växthuseffekten. Om växthuseffekten ökar (vilket den hela tiden, med tanke på att värmen stannar inne), blir det betydligt varmare, mer översvämningar kan komma att ske med tanke på att värmen kanske tillslut smälter polarisen.

Mänsklig aktivitet har bidragit med det mesta till att öka halter av det som kemiskt kan bryta ner ozonlagret. Därmed har ett ozonhål upptäckts över Antarktis. Det uppstod där först och främst för att det är där det är som känsligast, i och med att det är så kallt, och dessutom utsätts för sådant som det inte tål. Det negativa, om detta blir värre, är att det blir varmare, plus att det finns högre risk än tidigare för hudcancer. Helt säkert går det inte att säga exakt hur klimatet påverkas, men det är en gissning.

Golfströmmen ger oss ett mildare klimat än vad vi skulle ha haft annars. Oss i norden ger golfströmmen värme, utan den skulle det vara runt 0-10˚C här, träd skulle ha svårt för att klara sig, de flesta skulle ha dött ut.

Forskare är överens om att det är människan som gör störst skada på, samt påverkning av, klimatet. Det finns de som håller med om att det är någonting negativt, men det finns också de som påstår att om inte människan hade påverkat klimatet hade det inte varit lika bra klimat som det är hos oss idag. När de senare fått frågan ”Men när det blir värre och mycket varmare/kallare än vad även ni har hoppats på?” och liknande, har de inte svarat. Dock kan jag hålla med dem lite, vädret idag tycker jag om. Det som människan har gjort för att få det till hur det är idag tycker jag, tvärtom, inte är så bra.

Orkaner är kraftiga vindar som orsaker stora skador omkring sig, vindstyrkan måste under minst 10 minuter vara över 33 meter i sekunden för att det ska kunna räknas som en orkan. Oftast bildas orkanerna på haven på ömse sidor av ekvatorn. Energin som de utvecklar kommer från solen, när den värmer upp havsvattnet, vilket måste vara 27˚C eller högre. I allmänhet så rör sig en orkan i hastigheter runt 120km/h. På grund av de oerhörda vindhastigheterna inom orkanen, upp till 80 m/s eller mer, samt av de orkaner orsakade stormfloderna, åstadkommer dessa oväder ofantliga förluster i människoliv och material. Orkaner kan också kallas för tropiska cykloner, hurricanes, tyfoner och willywillies.

Diskussionsdelen
Eftersom jag har läst på om liknande ämnen som dessa väldigt mycket, samt flera gånger, så var det nästan ett tråkigt arbete. Också med tanke på att jag gjorde ett likadant arbete för inte så länge sedan, utan att veta att jag inte fick godkänt i det. Det fanns ju några positiva saker med jag redan hade gjort det, och det var att jag visste så mycket. Då slapp jag hänga upp mig på saker jag inte förstod och kunde gå vidare i arbetet samtidigt. Jag hittade bra källor på internet, fast många hade inte uppgett källor från var de själva hade fått informationen ifrån. Lägg märke till att det var kända sidor som SMHI osv. Jag har hittat sidor som jag kände mig osäker på om innehållet stämde eller inte, och dubbelkollat det genom andra sidor. Det gick rätt bra, har jag en känsla av.

Mina åsikter om innehållet i det här arbetet är blandat. Jag har aldrig riktigt varit för föroreningar etc. Samtidigt så finns det saker som jag känner mig beroende av mer eller mindre, saker som kräver sådant som är skadligt mot klimatet. Jag bidrar ju också till ett värre klimat, och har ingen lust att själv göra någonting åt det. Jag tror att det är sådana saker som gör att ingen engagerar sig i det. För vi ser inte riktigt skadorna som görs nu. Eller rättare sagt: vi blir inte påverkade av dem.


Källor:
Röndell, Bernt, "Nya belägg för klimateffekter", 2004-10-06
http://www.naturvardsverket.se/index.php3?main=/dokument/omverket/intnatio/signals/signdok/klimat.htm

Miljömålrådets årsrapport, "Miljömålen - når vi dem?", 2004-06-04
http://www.miljomal.nu/las_mer/rapporter/deFacto/deFacto2004.pdf

Rydehell, Mats, "Växthuseffekten och ozonlagret", 2004-05-14
http://...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Väder och Klimat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-18

    mycket bra skrivet!

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-05]   Väder och Klimat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4853 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×