Napoleon Buonaparte

1 röster
5168 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 15 augusti 1769 föddes Napoleon Buonaparte (eller som han kallades på Korsika ”Nabullione”) han var då det andra överlevande barnet från modern Letizia Ramolino. Pojken var späd med stort huvud och tunna lemmar, men havsluft och mjölk från amman Camilla Illari gjorde honom stark och tog honom igenom spädbarnskrisen. Han blev döpt i domkyrkan i Ajaccio den 21 juli 1771 tillsammans med sin nyfödda syster Anna-Maria som dog samma år.
Mamman Letizia hade gift sig med fadern Carlo Buonaparte redan vid fjorton års ålder. Det första familjeförräderiet mot Napoleon skedde då han varit extra busig i kyrkan och Letizia inte ville straffa honom där, så hon lurade hem honom genom att säga att han skulle på middag hos guvernören. Men så fort han satte fötterna innanför tröskeln så flög modern på honom med piskan. Trots moderns hårda disciplin avgudade Napoleon henne nästan. När fadern dog var Napoleon 15 och hade aldrig riktigt brytt sig om honom, för han var nästan alltid bortrest och sällan hemma.
Hela Buonaparte släkten var Italiensk men eftersom Korsika sålts till Frankrike 1768 var Napoleon och de flesta av hans syskon franska medborgare. Trots det döptes alla med Italienska namn.
Som liten fick Napoleon ibland följa med sin fader och andra affärskollegor ut då familjens ägor och nya projekt skulle inspekteras och det gjorde att han utvecklade ett starkt intresse för jordbruk och odlingar. De människor han träffade när han var liten uppfattade honom som en lillgammal och otålig men nyfiken pojke som ville veta allt på en gång. Pojkdrömmen var att få tjänstgöra på ett brittiskt örlogsfartyg då han hela tiden haft havet inom syn- och hörhåll. Så redan som liten fascinerades han av fartyg och sjömanslivet.
Britterna var ju då en ledande sjö nation så det var ju naturligt att söka sig dit.
Då den franske kungen Ludvig XV avled 1776 sände generalständerna på Korsika 3 adelsmän till Paris för att uttrycka sin lojalitet mot det nya kungaparet: Ludvig XVI och Marie Antoinette.
Pappan Carlo Buonaparte eller som han nu kallade sig själv Charles de Buonaparte blev utvald till en av de tre och var borta i 2 år. Senare blev han utvald till en av de adelsmän som alltid fick följa med då generalständerna skulle samlas.
Då Napoleon var 5 år gammal gick han i en flickskola driven av nunnor som även var öppen för pojkar. Efter något år tog abbé Recco över hans utbildning och lärde honom att skriva och läsa, på Italienska förstås. Ännu hade det franska skolsystemet inte införts på Korsika.
Fadern ville att Giuseppe och Napoleon skulle studera juridik i Italien som nästan hela Buonaparte släkten gjort före dem. Men Greve Marbeuf föreslog att de skulle gå på franska skolor där det hölls ett antal platser åt de mindre adliga. Fadern gick med på det och så kom det sig att Giuseppe skulle studera vid en prästskola och Napoleon vid militärhögskolan i Paris för att studera till officer. Visserligen var de båda bröderna franska medborgare men än så länge så kunde inte ett ord franska så först skulle de utbildas i en fransk skola i staden Autan i landskapet Champagne. Eftersom Charles ändå skulle resa till ständerförsamlingen i Versailles skulle han föra de båda pojkarna till deras skolor. Med på resan fanns Letizias halvbror Giuseppe (Joseph) Fesh som också fått en friplats på en prästskola och en kusin till Letizia: abbé Varèse som fått en annan befattning vid katedralen i Autun.
Den 12 december 1778 gav sig Napoleon ut på sitt första äventyr, med omfamningar och tårar l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Napoleon Buonaparte

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Napoleon Buonaparte
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4896 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×