Sveriges ekonomiska utveckling från 1800-talet

6 röster
16898 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför utvecklades Sverige?

Sverige har alltid haft stora naturtillgångar. Detta var ett starkt bidragande skäl till utvecklingen. Vi har främst malm, vattenkraft och skog. Detta visade sig vara mycket användbart efter att industrialiseringen börjat i flera länder. Innan hade man mest sett de norrländska skogarna som värdelösa. Nu kom industriländerna med England i spetsen och ville ha timmer, plank, bräder och papper. Helt plötsligt blev skogen eftertraktad. Efterfrågan på järn och stål ökade drastiskt i industriländerna. Sverige hade även gott om det och landets järngruvor producerade allt de kunde. Man exporterade allt och landet blev mycket rikare.

Ju mer man producerade, desto mer maskiner och verktyg behövde man. Istället för att köpa det från t.ex. England, började man tillverka egna. Här sparade man en hel del pengar och skapade arbeten. Man slapp ju betala engelsmän för maskinerna och använde landets egen järnmalm. Dessutom skapades fler arbeten såklart. Det är alltid bra. Svenska uppfinningar och produkter blev populära. Dessutom hade vi billig elenergi genom vår vattenkraft när uppfinningar som t. ex. glödlampan och generatorn slog igenom.

Sverige hade dessutom gott om arbetskraft. Jordbruket behövde inte längre så mycket arbetare sen maskinerna kommit. Nu fick man dessutom ha vilket yrke man ville tack vare att marknadsekonomi införts. Istället för att allt kontrollerades av staten fick folket nu chansen. Dessutom fick Sverige hjälp från andra länder, både ekonomiskt och med s.k. know-how. Sverige hade också blivit en demokrati, det spelar också stor roll.

Varför har Sverige halkat efter nu?
(Mina egna åsikter)

Sveriges ekonomi har inte gått lika spikrätt uppåt som vissa andras. Trots allt har den blivit bättre. Sveriges produkter är inte lika eftertraktade ute i världen längre. Vi kan väl inte sälja våra produkter till ett lika bra pris. Dessutom så har globaliseringen ”tagit ifrån oss” och sett till att många av våra företag har flyttat utomlands. Då får ju inte Sverige ut något av deras vinst. Så fort det går bra för ett företag flyttar dom. Andra länder erbjuder billigare arbetskraft. Man tänker mer på sin egen vinning. Dessutom har Sverige inte hittat något nytt sedan 70-talet. Vi har fortfarande våra gamla saker som inte skapar nya jobb och liknande. Om man tittar på t.ex. Norge som har hittat sin olja och därmed skaffat många nya arbeten. I Sverige lägger man ner företag, sparar in på jobb och flyttar utomlands med företag. Självklart är det inget som är bra för landets ekonomi. Ju fler som arbetar, desto bättre är det. Vi vill ha många företag som ger jobb och många som betalar skatt av sin lön därifrån. Dessutom ska det tilläggas att den tabellen handlar om landets BNP och det är ett väldigt osäkert mått.


Hur mycket betydde det att Sverige inte medverkade i andra världskriget?
(Egna tankar)

Det betydde otroligt mycket att vi inte var med i andra världskriget. Istället för att stanna i utvecklingen och skicka ut stora delar av befolkningen i krig som de flesta andra stannade vi hemma. Här fortsatte vi att producera och utveckla våra produkter och sådant. Vår ekonomi raserades inte heller pga. massa krigskostnader. (Krig kostar en hel del!) När sen kriget var slut och de andra länderna stod utan material att bygga upp landet med igen fanns Sverige där med råvaror och färdiga prod...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sveriges ekonomiska utveckling från 1800-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-12

    skit bra text! hjälpte mej eno

  • Inactive member 2006-02-20

    tack :) roligt att hjälpa till

  • Inactive member 2006-11-24

    jättebra text. den hjälpte mej

  • Inactive member 2009-05-20

    Tack, tack, tack så hemskt mycket Linda! Du har verkligen räddat mig nu (: Nu får jag massor av hjälp! :D

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Sveriges ekonomiska utveckling från 1800-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4920 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×