Denna bok ingår i en serie med 16 böcker, med handling om ishockey. Serien heter stjärnskott, och är utgiven av B. Wahlströms ungdomsböcker.
Boken är skriven av Sveriges främsta ishockeyskribent, Gunnar Nordström, som jobbar med att studera och rapportera NHL åt tidningar och olika TV bolag.

Citat om Gunnar Nordström: ”Det Gunnar Nordström inte vet om ishockey, är inte värt att veta” säger Peter Forsberg.

Huvudpersoner i boken.
Boken handlar till största del om den unge målvaktstalangen, Adam Wallgren från Sverige. Om hur han kämpar för att få jobbet som förstemålvakt och slippa se matcherna från bänken.
Mike O´Conner, den kanadensiske powerforwarden och Adams bästa vän. Killen som har en vilja utav stål och som inte viker sig för att slänga av handskarna och göra upp som en man på isen. Mike har en tendens att reta upp motståndarna rejält med vassa kommentarer.
Tom Tilly, den andra målvakten i Seattle Wonders. Det är mot honom Adam krigar om platsen som förstemålvakt.
Steve Orizon, tränaren i Wonders.

Citat ur boken på sidan 139. ”Stanley Cup, här kommer vi, hördes någon skrika och inom några sekunder var de ute på isen där strålkastarna svepte över hallen till tonerna av Madonnas musik.”

Handling.
Nykomlingarna Seattle Wonders har spelat bra i NHL, och är nästan i Stanley Cup slutspel. Det återstår en match som bara måste vinnas för att man ska gå till slutspel. Matchen räknas som den viktigaste i Wonders historia och det är Detroit Red Wings som står för motståndet.
Ishallen är fullsatt och stämningen på topp när domaren släpper pucken.
Det blir, precis som väntat, Detroit som styr matchen. Wonders försvarar sig bra och efter första perioden är ställningen 0-0.
Andra perioden börjar väldigt snopet för Wonders del, Detroit gör 1-0 tidigt, och även 2-0 kommer efter några minuters spel. Med bara någon minut kvar att spela döms det straffslag åt Detroit. Adam räddar Steve Yzermans straff med plockhandsken och perioden slutar 2-0 till Red Wings.
I tredje perioden går Seattle Wonders ikapp och vänder matchen. Vinsten innebär spel i Stanley Cup. Drömmen Adam haft som liten har plötsligt gått i uppfyllelse och han är själv skäl till bedriften.
Motståndarna i Stanley Cup blir seriesegrarna, St. Luis Blues. Första matchen spelas borta i St. Luis.
Adam får efter vissa omständigheter beskedet att vakta målet i första åttondelsfinalen. Han har en tuff match framför sig men är väl förberedd, Adam spelar lysande i första perioden som slutar 0-0.
Andra perioden påminner om den första, det är St. Luis som har övertaget, medan Wonders lever på sina kontringar. Adam gör en av sitt livs bästa matcher och stoppar allt som kommer i hans väg. Ställningen 0-0 står sig inför den tredje perioden.