Skillnaden boken kontra filmen Möss och Människor

6 röster
17871 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen ”Möss och människor” såg jag för några år sedan och har sett om den nu. Jag har läst boken mellan de två gånger jag såg filmen. Jag fick olika uppfattningar om filmen och boken. Jag kan inte säga att den ena är bättre än den andra, för jag tycker om båda två. Boken och filmen tycker jag är relativt lika. Filmen tar upp kapitlen bra ur boken, men visst saknar jag vissa scener i både boken och filmen. Det kommer jag att ta upp här.
I boken verkade Fru Curley lösaktig och uppträdde mer eller mindre som en prostituerad. Jag tyckte att hon var som en falsk och slug orm. Hon var någon som ville få uppmärksamhet eller få igång ett bråk, helst av allt ett svartsjukedrama. Hon tycker själv att hon är snygg och tror att alla vill ha henne. Hon målas upp som om hon bara är ute efter en mans kropp.
När jag sedan såg filmen blev hon ett offer. På vilket vis jag menar att hon är ett offer? Jo, så här tycker jag: I filmen försöker hon bara att få en vän eller någon att prata med. Hon är väldigt ensam och har ingen annan än sin man att prata med. I filmen såg jag hennes lidande i ögonen. När hennes man kommer på tal, visar hennes kroppsspråk att hon är kuvad. I en av scenerna säger hon också att han inte är snäll mot henne och går därefter lite sorgset in med slokande axlar.
I boken kan jag inte se hennes ansiktsuttryck utan bara läsa mig till hennes sett att vara. Jag såg inte henne på det sättet. I det fallet tycker jag att filmen är bättre än boken.
Från ett avsnitt ur boken får jag en bild av att Crooks, stalldrängen skulle få vara med på ett hörn på gården som George, Lennie och Candy skulle köpa. Jag tänker på ett avsnitt i boken där Lennie är inne hos drängen och pratar medan alla de andra är inne staden. Han berättar om deras dröm att köpa en gård och få ta hand om kaninerna. När det regnar kan de bara låta bli arbetet och är det sol kan de gå och bada hur länge de vill. Det finns ingen som bestämmer över dem. De gör som de vill. Crooks tror inte på honom, utan anklagar honom för och hitta på allt. Efter att ha pratat ett tag kommer Candy in för att han letar efter Lennie. Han vill visa honom hur han har räknat på kaninerna. Han talar om att de kan tjäna pengar på kaninerna. Crooks tror då på deras dröm och börjar ta del i den. De bestämmer att de ska prata med George när denne kommer tillbaka från staden.
Sedan ser jag samma avsnitt i filmen. Lennie är inne hos Crooks och jag väntar på att Candy ska komma in. Men i filmen hoppar de över den biten av boken. Då dyker George upp och inte Candy. Det blev en besvikelse för mig, när jag inte fick se det avsnittet ur boken på filmen.
Det finns fler skillnader mellan boken och filmen, men här har jag som exempel bara tagit upp två avsnitt som jag kände att jag saknade. I det ena sammanhanget saknar jag boken och det andra saknar jag filmen. Under min tolkning av boken gjorde jag en film inne i huvudet. När jag sedan såg filmen fick jag någon annans uppfattning visad för mig. Många scener i filmen är nästan ordagrant återspeglade ur boken. Jag tror att filmskaparen har tagit med det han/hon tyckte var viktigt. De kan inte få med allt filmen, men sedan har de också fyllt ut bokens avsnitt lite där det har varit lite kortfattat. De har gjort filmen bra, bättre än jag trodde att den kunde bli.
Nu när jag s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skillnaden boken kontra filmen Möss och Människor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Skillnaden boken kontra filmen Möss och Människor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5028 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×