Stig Wennerström

5812 visningar
uppladdat: 2005-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stig föddes den 22 augusti 1906, då hade nog ingen tankarna på vilken stor spion han kunde bli. Han är vell mest känd som han som spionerade inom det svenska flygvapnet åt sovjetunionen.
Men han har även spionerat åt nazityskarna på ryssarna som dom sedan fick reda på. Då fick Wennerström två val att välja bland som var att fortsätta att spionera åt sovjet eller att bli avslöjad. Han valde såklart att fortsätta spionera, för skulle han bli avslöjad så skulle han hamna i fängelset.
Under den här tiden så fanns det två väldigt stora spioner för KGB, dom hade kodnamn, först var det örnen som var Wennerström och sen var det getingen som man aldrig riktigt klargjort vem det är.
Wennerström lämna så gott som det hela det svenska försvarsupplägget till ryssarna, och han lämnande även draken-projektet (som jag inte riktigt vet vad det innebär) över till sovjetunionen.
Han var även militärattaché (som är någon person som informerar landet den är värkställ i om militära saker) i Washington, där gjorde han väldigt stor nytta för KGB.

Wennerström greps sedan sommaren 1963, och det blev världens kalabalik, för ju mer folket fick höra desto mer förvånade blev dom. För Wennerström var en överklass snobb, han hade en gång gått runt med en falsk grevetitel när han korsade Atlanten.
Och hans hustru kom från en mycket förmögen familj så det kunde inte röra sig om pengar, han var en psykologisk gåta.
Säpo hade redan innan dom tog fast Wennerström gått igenom hans liv och forskat i det, han och hans fru bodde i en tiorums villa på Djursholm. Han klarade studenten, han blev marinofficer och sökte sen till flyget. Någon höjdare på att flyga blev han inte riktigt, och hans kompisar fick intrycket från honom att han inte gillade det.
När han kom hem från Washington där han hade vart militärattaché, blev han chef för det svenska försvarskommandots flygavdelning och hade tillgång till alla flyghemligheter.



Säpo blev lite smått misstänksamma, för stig hade onödigt mycket kontakt med ryssarna, så dom tog kontakt med hans städerska och hon tyckte också att det var något som inte var helt rätt, och gav Säpo en filmrulle som Wennerström hade gömt på vinden.
Han fick sedan reda på det och planerade en flykt, men Säpo han redovisa vad han hade gett ut från Sverige. Oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stig Wennerström

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-11]   Stig Wennerström
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5083 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×