Bengt "bengan" johansson

11110 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord
av Oscar & Sam

En ledarskapsuppgift…
En ledare…
Vilken som helst…
Med en stark ledarpersonlighet…
Valet var enkelt…
Bengt ”Bengan” Johansson…

Vi valde Bengan för att vi har alltid gillat vad han gör och även vissa stunder sätt upp till honom. Han är en ledare ut i fingerspetsarna och verkar veta precis vad han håller på med. Han utstrålar ett sådant lugn och sådan kompetens att man får en väldigt hög respekt för honom. Vilket vi tycker är väldigt viktigt för att kunna vara en bra ledare, att få respekt. Hur han gör det vet vi inte men han har kvalitéer utöver det vanliga och dem skulle vi vilja studera i det här arbetet.
Han lyckas även få ut det allra yttersta av varje individ, hur han gör det är också en gåta som tål att försöka besvaras.
Så det är lika bra att sätta igång.


Bengt ”Bengan” Johansson
-mannen, myten, legenden…

Gurkburk…
Vilken svensk idrottsintresserad känner inte till det uttrycket?
Bengt ”Bengan” Johansson har satt en prägel på svensk idrott.
Hans starka ledaregenskaper var grunden till Handbollssveriges ärorika 90-tal. Under hans tid som förbundskapten tog Sverige tre OS silver, två VM guld, två VM silver, två VM brons samt hela fyra EM guld.

År 1943 föds en liten pojke i Halmstad, Bengt Johansson. Han började spela handboll i Halmstad HP och var inte någon talang direkt men hans träningsflitighet ledde honom till toppen som lagets bästa spelare och fick då kontrakt med Drott och sedan med det grekiska storlaget Hellas.
År 1988 åtog han sig den stora rollen som förbundskapten för svenska landslaget i handboll och blev älskad från första början för sitt mjuka och goa men ändå raka och enkla sätt.

Men vem var Bengt Johansson utanför handbollen?
Bengt var trots sina många resor och matcher runt om i världen och inom Sveriges gränser en god familjefar som tillsammans med hustrun Ann-Christine lever ett lugnt liv hemma i Halmstad och även vissa soliga dagar om året i sitt hus i en liten vinby på den spanska solkusten. De har även barnen Petter, Camilla och Andreas tillsammans. Dessa är nu vuxna och har egna familjer.

Förutom handbollen och familjen som tar upp det mesta av hans tid så brukar ”Bengan” hålla till på Halmstads golfklubb där han hittat sitt stora intresse, golf. Med ett handikapp på runt 10 går han då och då en avkopplande runda tillsammans med några vänner. Han brukar även bli inbjuden till vissa kändistävlingar men bland andra Peter Forsberg och Martin Timell.

Bengan är en väldigt lugn person som tycker att man ska leva i nuet. Lev i nuet för att man vet aldrig om man kommer att leva imorgon, är en av Bengans repliker. Du blir inte rik på pengar utan på erfarenhet, är en annan. Bengan är alltså väldigt poetisk av sig. Det kan man se prov på senare i ett urklipp ur ett av hans brev till landslagsspelarna före ett läger.

Vad var det då som gjorde denna Halmstadbo så framgångsrik?
Bengt har alltid haft som motto att allt man gör ska vara roligt. Det ska alltid vara lite lek inblandat. Han har även sedan unga år granskat andra ledare, bl.a. hans gymnastiklärare i Halmstad Lennart Hallgren och Roland Mattson som var tränare i Hellas och även i landslaget. Bengt följde inte bara efter dem utan lärde sig även utav deras misstag och utifrån det har han skapat sig en egen ledargestalt.
Även om leken har spelat stor roll för ”Bengan” så lägger han fingret på prestation. Man måste alltid prestera anser han. Annars är det ingen vits med idrotten. Som man tränar spelar man och vi tränar inte för att bli sexa i en turnering, anser Bengan, matchen är bara examen, då ska man visa vad man kan.
Bengan försöker alltid vara engagerad i spelet. Tar time-out när han tycker spelarna inte presterar. Men han skäller inte på dem. Han försöker peppa igång spelarna och låter dem få prata igenom vad de tycker laget behöver ändra på.
Som tränare/ledare måste man även vara ödmjuk och ha empati för spelarna, anser ”Bengan”, man måste även kunna se varje individ och kunna ge beröm åt spelarna, inte bara se misstagen.
En annan Bengan sätter fingret på är att som tränare/ledare för ett lag ska man lära känna de aktiva på olika sätt, man måste möta dem på deras nivå. Som tränare måste man kunna känna till sina svagheter och brister för att kunna få respekt bland spelarna, man får inte spela Allan och tro att man är något, anser Bengan, då är man körd. Utan man ska istället fördela ansvar till spelarna och även ställa krav. Man ska försöka utveckla spelarna både som spelare och människor. Man måste såklart även använda sunt förnuft.
Ett råd som Bengan vill ge alla ledare är att du kan aldrig få för mycket kunskap utan sök hela tiden ny, man lär sig hela tiden av livet. Analysera även allt du gör, vad det här bra eller dåligt, vad kunde jag ha gjort bättre? Man ska använda debriefing, tanke, känsla och handling och sätt alltid upp nya mål för dig själv. Då kommer du att gå långt här i livet.

Efter sin karriär som framgångsrik tränare för ett fåtal lag däribland landslaget har Bengt Johansson valt att föra vidare sina erfarenheter och ledaregenskaper till andra ledare runt om i landet.
Han är mycket ute och föreläser på seminarier och konferenser.


Ett urklipp ur ett av hans brev till landslagsspelarna före ett läger:

Livet är en utmaning – möt den
Livet är en gåva – motta den
Livet är ett äventyr – våga det
Livet är en sorg – besegra den
Livet är en tragedi – gå igenom den
Livet är ett mysterium – lös det
Livet är ett lillfälle – ta det
Livet är en sång – sjung den
Livet är ett löfte – infria det
Livet är en resa – fullborda den
Livet är kärlek – prisa den
Livet är en strid – kämpa det
Livet är ett pussel – lägg det
Livet är ett mål – nå det…


Några avslutande ord
från Oscar och Sam

Enligt oss är Bengan en av de största idrottspersonligheterna genom tiderna, men vi viste inte riktigt vad resten av svenska folket tyckte. Så vi kollade om vi kunde hitta någonting på nätet som gav oss ett svar. Då hittade vi ett forum på aftonbladet.se som lagts upp just efter Bengans avgång som förbundskapten den 6 juni 2004. Där hyllades han till skya...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bengt "bengan" johansson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Bengt "bengan" johansson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5096 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×