Elefanter

7299 visningar
uppladdat: 2001-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elefanter är jordens största landdäggdjur.

Elefanten äter många slags vegetarisk föda, från gräs till bark och löv.
De drar ner grenar från träden, och med hjälp av snabeln så drar dom upp träd med rötterna. Dom skalar också av barken av andra träd och lämnar dem att vissna och dö. När dom gör på det viset så gör dom så att tät skog omvandlas till öppet skoglandskap. Detta ökar risken så att det lättare blir gräsbränder.

Elefantkon har en stor familj att ta hand om. Hon har oftast tre kalvar bakom sig i en släpvagn. En hjord består av 4-16 elefanter. De äldre honkalvarna hjälper honorna att passa de yngre syskonen. När kalvarna når puberteten, som är ungefär vid 14 års ålder så splittras familjen. Tjurarna drivs bort och bildar ungkarlsflockar, medan de unga elefanthonorna får stanna kvar och får para sig med äldre hanar. Under parningen så visar den unge kon sin kärlek genom att smeka henne över kroppen med snabeln, men när parningsakten är över måste han genast lämna henne och flocken.
Ungefär efter två år föder elefanthonan sin enda kalv. Tvillingfödslar är mycket ovanligt. När den kommit ut så väger den ca: 120kg. Honan diar sin kalvunge till den blivit minst två år och det dröjer oftast två år innan den får ett yngre syskon. Kalven växer upp i en trygg gemenskap bland syskon, kusiner, mostrar och mormödrar. När kalvarna blivit sju år så väger dom ett ton.

Flocken vandrar över stora landområden för att leta föda; gräs, löv, kvistar ochfrukter. Varje kväll så badar elefanterna i något vattendrag, men under torrperioden så finns det inte så mycket vatten så att dom kan bada i det,så dom får suga in vatten i snabeln och sedan spruta det över kroppen. Efter det att dom har tvättat sig så duschar dom sig i damm för att skydda sig mot stickande insekter.

Varje dag så dricker dom ca: 180 liter vatten, som dom suger upp med snabeln i tioliterssug. Elefanterna kommunicerar inbördes genom låga brummande gurglingar. Deras trumpetande används bara till att skrämma bort en rival eller fiende.

Elefanterna lever i ett hett klimat, så på något sätt så måste den göra sig av med sin överskottsvärme. Detta är ett av till att dom regelbundet kletar in sig med gyttja. Den afrikanska elefanten har en metod till att kontrollera kroppstemperaturen. Det är dens stora öron, som ibland kan bli 2 m långa och 2½ m breda. Öronen har många blodkärl så när dom svänger med dom fram och tillbaka så sjunker blodtemperaturen. Ibland kan temperaturen sjunka med 5 grader.

Elefanternas värdefullaste tillgångar är snebeln ( en förlängd nos).

Hanarna blir oftas inte mer än 50 år medans honorna kan bli över 60 år.
När dom har uppnått sin ålder så dör dom av svält. Varför dom dör av svält är p.g.a. att dom sliter ut de tänder som dom använder för att mala sönder födan.

Den döda elefanten begravs under löv och kvistar. Elefanterna sörjer den döda genom att stanna vid graven i flera timmar. Sedan så fortsätter dom si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elefanter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-19]   Elefanter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=511 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×