Carl Richard Nyberg

1 röster
7271 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

• Inledning
• Uppväxten
• Idén till blåslampan föds
• Blåslampans funktion
• Början av Nybergs karriär
• Nyberg träffat Max Sievert
• Flygdrömmar
• Avslutning
• Litteraturlista


Inledning
I den här uppsatsen så kommer jag att presentera Carl Nybergs liv och hans uppfinningar som har spelat stor del inom lödningstekniken och har haft ett finger med i spelet när det gäller flygmaskiner och dylikt. Jag valde detta ämnet eftersom att det ska bli intressant att lära sig om en så mångsidig mans liv och upplevelser.

Uppväxten
Carl Richard Nyberg föddes i Arboga den 28 maj 1858 under fattiga förhållanden. Hans far tror man ha jobbat på en kvarn men dog när pojken bara var ett år. Hans mor var arbetardottern Anna Christina Nyberg som när Carl var i sexårsåldern gifte sig med en skomakare. Hans mor blev sedan, under och efter Nybergs genomslag, hedersgäst vid högtidsdagar för att ha kämpat så hårt för att de båda skulle klara sig. När Nyberg börjat skolan fick han även börja hjälpa sin styvfar som var skomakare i den lilla staden.
När han slutat skolan, vid 14 års ålder, blev han anställd av guldsmeden P O Hellsund. Hellsund tjänade mycket pengar på ”giktringar” som var ringar blandade med oädla metaller som sades kunna bota sjukdomar. När Nyberg tre år senare, lämnade Hellsund för att söka sig till Stockholm hade han sparat ihop 30 kronor på Arboga Sparbank.

Idén till blåslampan föds
Nyberg blev egentligen utlärd metallarbetare (men lärde sig även mycket inom filning och svarvning) hos en Lindblom vid ”Johannes smala gränd” i Stockholm. Lindblom var en s.k. gelbgjutare som sysslade med metallarbeten av olika slag. Nyberg blev senare rekommenderad till J. E. Eriksons mekaniska verkstad, senare omdöpt till Mekanikus, där han fick löda ihop gasolkök av enkelt slag. Han fick se apparattyper som skulle ge grundkonstruktionen för blåslampan.
Firman levererade korkstämplingsmaskiner till en viss fabrikör Boëthius som ofta klagade över hur besvärligt det var att värma stämplarna eftersom att det var tvunget att ske över en osande spritlåga. Nyberg var då fast övertygad att det gick att hitta en värmekälla som kunde effektivisera arbetet. Efter mycket funderande och experimenterande i sin lilla lägenhet lyckades han att hitta en effektiv lösning.

Blåslampans funktion
Blåslampan som Nyberg uppfann är en värmekälla som används vid t.ex. lödning och avlägsnande av gammal färg. Den fungerar så att sprit eller fotogen i lampans behållare förvärmes genom att det hälls i en skål som omger ett rör som leder upp till brännaren. Sedan förs fotogenen/spriten genom ett munstycke med hjälp av inpumpad luft där den värms upp till förångning. Gasen antänds och förbränns med ett stort tillskott av syre (luft) och förs nära föremålet i fråga.
Liknande lampor, s.k. lödlampor var populära bland rörmokare. Varje rörmokare hade sin egen lampa, som de för det mesta byggde själva, eftersom att det inte fanns någon direkt konstruktion vilket resulterade i att det oftast blev en rad mycket farliga lampor som hade tendensen att explodera. Nyberg ville göra sin lampa så säker som möjligt och det gjorde han genom att placera ett stift fastlött vid den inåtböjda bottnen och en tennlödd konisk spets som stack ut genom locket. På det sättet skulle stiftet (tennlödden) dras neråt och bli som en ventil om trycket i lampan blev för högt. På så sätt togs det riskabla övertrycket bort och risken för explosion var eliminerad. Nyberg ägnade mycket omsorg och noggrannhet åt denna bottenlödning och på så sätt utgick hans gamla fabrik till en av marknadens bästa.

Början av Nybergs karriär
Nyberg tog patent på sin blåslampa år 1881. Han startade en egen tillverkning i en tvättstuga på Luntmakargatan. Han slutade att arbeta hon firman Mekanikus år 1882 och i tvättstugan tillverkade han en eller flera blåslampor som han sedan gick ut och sålde till bl.a. rörmokare. Han tillverkade dem med verktyg som han själv byggt ihop under sin tid hos Mekanikus med mått av verktyg och liknande därifrån . Under sin blåslampstillverkning uppfann även Nyberg en självvärmande lödkolv .
Inkomsterna från tillverkningen av blåslamporna var dock inte tillräckliga. Han började då tillverka giktringar, liksom Hellsund hade gjort, och tjänade runt 1 000:- per år.
Med den inkomsten kunde han fortsätta sin verksamhet. År 1884 flyttade han sin tillverkning till Sundbyberg i ett kyffe på en hörntomt där han höll igång tillverkningen i liten skala .

Nyberg träffar Max Sievert
1886 träffade Nyberg grosshandlaren Max Sievert på en lantbruksutställning i Stockholm . Max Sievert hade år 1882 slagit upp dörrarna till en maskinaffär i Stockholm som senare skulle bli grunden till Nyberg och Sieverts industrikoncern . De två herrarna fattade intresse för varandra och Sievert åtog sig försäljningen av Nybergs uppfinning. En succé var ett faktum. Sievert köpte upp två tomtområden på båda sidor om Esplanaden och där startade han en hästskofabrik som gick dåligt från första början, då han istället startade AB Alpha. Sievert tyckte senare att Nyberg arbetade under för enkla förhållande och erbjöd honom att flytta till en fabrikslokal på nuvarande Alphas fabriksområde . Nyberg märkte sedan att Sievert ville lura honom på en stor del av inkomsterna då Nyberg sa upp kontraktet med Sievert och hyrde istället två stycken två-rumslägenheter där han hade kvar sin tillverkning till år 1891 . När tillverkningen hade fått in så pass mycket pengar köpte Nyberg en tomt i Rökeriet, men utan Sievert och Nybergs fantastiska medarbetare skulle Nyberg aldrig ha haft den framgången han hade.
Nyberg började också tillverka fotogenkök eftersom att Frans Lindqvist, uppfinnaren av Primus (fotogenkök), hade börjat producera blåslampor och på så sätt inkräktat på Nybergs område. Dessa två uppfinningar var mycket lika i konstruktionen och de använde samma teknik. Det första fotogenköket Nyberg konstruerade kallade han för ”Viktoria” och blev mindre lyckat men efter det konstruerade han ett Svea-kök som hade betydligt bättre framgång och snart var denna tillverkning uppe i 3 000:- i veckan. Lindqvist och Nyberg blev strax hårda konkurrenter .
År 1922 sålde Nyberg fabriken till AB Max Sievert för 1 200 000:- efter att ha skapat ett aktiebolag som grundades år 1906 och såldes till Sievert för 300 000:-. Kontraktet och överlåtelsen blev gällande den första februari år 1922 .

Flygdrömmar
Carl Nyberg var en mångsidig man och uppfann ytterligare många saker. Han byggde ångmaskiner, båtpropellrar, fotogenkök och flygplan. Han gjorde även åtskilliga ritningar på andra maskiner (t.ex. en undervattensubåt) men de byggde han aldrig . Han hade redan under sin tid hos Lindblom börjat konstruera och rita skisser på ett flygplan med två lyftande propellrar, d v s en helikopter. Ingen ville satsa några pengar på Nybergs uppfinningar vilket resulterade i att han fick bygga detta för egna pengar . Nyberg var fast besluten om att försöka skapa en nationell rörelse kring flygplanet. Han höll offentliga möten men utan resultat .
Nyberg fick namnet ”Flyg-Nyberg” eftersom att han var Sveriges förste flygplanskonstruktör. Nyberg började testa olika modeller och byggde då Flugan 1904 i halv skala – en ång- och propellerdriven flygmaskin. Hans flygförsök betraktades som ett skämt och under vintrarna kunde man se Nyberg testa sitt plan på en upplogad isbana utanför sitt hem .
Flugans idé var att planet snurrades vid en påle runt vilken det skulle flyga, dessvärre vände det och krockade med pålen. 1908 var planet reparerat och den här gången skulle det lyfta från en vattenyta, men Flugan flög inte. När bröderna Wright i Ohio lyckades lyfta med sitt plan året innan Nyberg började experimentera stod det klart att Nyberg inte var den första i världen, men han fortsatte envist. Däremot blev Nyberg den första som uppfann en riktig lufttunnel för att pröva sin flygmaskin och en riktig hangar. 1984 hedrades Nyberg med ett frimärke där han och Flugan avbildats. Nyberg avled 1939, då han även gav upp sina flygdrömmar .

Avslutning
Att skriva om Carl Nyberg och hans uppfinningar har varit mycket intressant. Tyvärr så finns det inte så mycket information i böcker om honom vilket gjorde det svårare att få säkra källor. Därför fick jag istället söka på Internet då jag hittade e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Carl Richard Nyberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Carl Richard Nyberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5112 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×