Kalla krigets uppkomst

21 röster
23486 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning av mitt arbete
Det finns faktiskt positiva saker med kärnvapen. När två länder har samma slags förmåga gällande kärnvapen, så minskas riskerna för krig. Om USA har kärnvapen och Sovjetunionen har det, så vågar inte något av dessa två länder att anfalla varandra.

Det här är nog det svåraste arbete jag någonsin har skrivit. Jag visste inte hur jag skulle lägga upp mitt arbete då den fakta jag hade och den fakta som stod på Internet, inte var samma fakta. Jag sökte jättemycket på Internets olika söksidor och fann en hel del fakta om ”Kalla kriget” o s v, men med all fakta jag fick fram blev det svårt att veta vad jag skulle börja med.

Inledning av mitt arbete
Efter andra världskrigets slut stod framförallt två makter som vinnare. Dom var ganska lika när det gällde det mesta. Dom länder jag pratar om var USA och Sovjetunionen.
USA var ensam och en överlägsen supermakt medan Sovjetunionen som var ett eländigt gangster- och maffia styrt land, uppdelat i flera olika små länder, där svält inte alls var ovanligt och det mesta som hände där var mest tråkiga saker. Det enda befolkningen hade gemensamt var sin ideologi, som kallades kommunismen. Även om dessa länder försökte att dra jämt så var Sovjetunionen en skräck för USA och dom allierade. De två supermakterna drogs snart in i en tydlig konflikt och som senare skulle utvecklas till det så kallade ”kalla kriget”.

Det kalla krigets uppkomst

Hur det kalla kriget började
Det finns många tolkningar hur det kalla kriget började och slutade. En av dessa tolkningar var Stalins aggressiva utrikespolitik som innebar ockupation av Östeuropa och en långsiktig plan på att ta över världsherraväldet vilket skulle leda till att USA och hela den fria världen en massa motåtgärder. Sovjetunionen hade stora krav på att få ut skadestånd eftersom de utsatts för så stora skador under andra världskriget och för ödeläggelse. Västmakterna ville dock inte gå med på Stalins enorma krav. Västmakternas motsättningar var både politiska och ideologiska. USA som hade fört kriget på bortaplan hade varken fått alla sina järnvägar, städer eller industrier förstörda. Hälften av alla industritillverkade varor kom från USA då. Däremot låg Sovjet i högar av ruiner. Landet låg nu i spillror och hade förlorat 20 miljoner människor under andra världskriget. Från Sovjetunionens sida var man rädd att väst skulle försöka tränga undan kommunismen i Sovjetunionen för att slippa olika kommunistiska revolutioner, och bland staterna i väst fruktade de faktiskt motsatsen att kommunismen skulle sprida sig. Man började se hur det hade utvecklats i de länder som Sovjetunionen hade intagit efter andra världskriget när Stalin flyttade sina gränser i Europa så att Estland, Lettland, Litauen och delar av Finland, Tyskland, Polen och Tjeckoslovakien förklarades som Sovjetrepubliker. Det började bli mycket mer misstänksamt mellan öst och väst.
Ledarna i USA blev oroliga över utvecklingen i Europa. De gjorde allt som stod i deras makt för att hindra kommunismen att sprida sig över Europa. ”Fria folk som motsatte sig att underkastas av beväpnade minoriteter eller utomstående krafter” som sades av USA:s dåvarande president Harry S Truman och uttalandet sa han själv var ett angrepp mot kommunismen.
___________________
1.www.ne.se/kallakriget

Om Potsdamkonferensen
Potsdamkonferensen var mellan 17 juli-2 augusti, 1945 i Potsdam nära Berlin mellan USA, Sovjetunionen och Storbrittanien. Den fördes mellan USA: s dåvarande president Truman och Churchill som senare byttes ut mot C R Attle.
För västmakterna var det viktigt att Tyskland skulle komma på fötter igen när det gällde ekonomin.

Även om konferensen var framgångsrik på vissa punkter, blev det bara värre mellan båda sidorna. Misstänksamheten mot Sovjetunionen ändrades till det mer negativa. Det beslöts att Sovjetunionen, Frankrike, Storbritannien och USA skulle ta var sin del av Tyskland. Berlin delades i en öst- och en väst del.
___________________
1.http://sv.wikipedia.org/wiki/Potsdamkonferensen

Kalla krigets utveckling
Länderna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen kontrollerade var sitt litet område utav Tyskland. 1948 blockerade Sovjetunionen västmakternas delar av Berlin för att försöka svälta ut området och därför kunna ta över hela Berlin från dom andra. Försöket misslyckades dock eftersom Storbritannien och Frankrike svarade med att låta flygplan fullastade med livsmedel flyga in i Västberlin.
Nu började det Kalla Kriget på grund av Stalins försök till ett maktövertagande, som hade misslyckats. Förhållandet mellan Sovjet och USA var nu kallare än den kalla kylan i Sibiriens vintrar. Journalisten Lippman kallade konflikten för ”Det kalla kriget”. Men det sägs att det var Bernard Baruch som uttryckte kriget för det kalla kriget år 1947.
___________________
1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalla_kriget

Hur kalla kriget utvecklades
”Striden” mellan USA och de allierade mot Sovjetunionen
Efter andra världskriget har flera länder hotat med att använda deras atombomber på grund av olika politiska åsikter/orsaker.
Även om FN grundades efter första världskriget av många nationer i världen för att behålla freden och skydda befolkningarnas rättigheter samt friheter i världen så att det inte skulle bli krig någonsin igen, är saker oftast lättare att säga än att göra. Men befolkningen fortsatte att visa stark ovilja av olika orsaker som religioner, rädsla och kommunism.
Under det kalla kriget arbetade 40 % utav världens smartaste hjärnor med att uppfinna effektivare sätt att utrota fienden. Resultatet utav detta blev att USA och Sovjetunionen uppfann atombomben och vätebomben, större och starkare vapen som kunde nå längre och skada mer. Den första vätebomben provade USA 1952, Sovjetunionen provade sin första atombomb år 1961. Enorma summor satsades på vapen och forskning kring nya kraftiga vapen. USA uppfann först långdistansrobotar och hade först i hela världen missilbärande ubåtar. Allt detta ledde till en så kallad vapenkapplöpning som pågick under hela kalla kriget. När Sovjetunionen inte kunde avfyra sina missiler hemifrån så satsade man mer på fasta baser nära USA.
Kubakrisen blev ett resultat utav den slags politik.

I slutet av 1950–talet hade de båda supermakterna framställt så mycket kärnvapen att varje försök att använda det för att slå ut fienden hade varit självmord.
År 1969 började man förhandla om kärnvapen i Helsingfors och resultatet blev ett avtal mellan supermakterna.

När Sputnik sköts upp i rymden år 1957, blev Eisenhower uppmanad att göra något. Han skapade NASA, USA: s rymdforsknings- och utbildningscentral. NASA:s uppgift blev att landsätta de första människorna på månen. I början låg Sovjetunionen hela tiden steget före USA. De hade den första satelliten, Sputnik, den första satelliten med en levande varelse, hunden Lajka, och den första satelliten bemannad med en människa i rymden, Jurij Gagarin. Hela tiden svarade man ifrån USA:s sida med att ett par månader senare genomföra samma saker. Utvecklingen gick i rasande tempo och enorma summor spenderades på att vara bäst i världen. Så till slut, efter mycket och dyr forskning, gick USA den 16 juli år 1969 om Sovjetunionen i kapplöpningen i rymden. Efter lite datakrångel landade den första bemannade rymdfarkosten, Apollo11, på månen. Efter månlandningen med Apollo11 kom Sovjetunionen aldrig ifatt USA i rymdkapplöpningen.
Sovjetunionen hade sämre teknologiska kunskaper jämfört med vad USA hade. ___________________
1.http://www.edu.laholm.se/~lagaholmsskolan/kbank/so/historia/nutid/kallkrig/orsaker.htm

Den 5 juni 1947
I USA var man oroade över spridningen av den kommunistiska ideologin. År 1945 var hela Östeuropa och Nordkorea styrt ifrån Moskva. Även Jugoslavien var kommunistiskt men Tito hade brutit med Moskva och fick därför inget stöd. Starka kommunistiska krafter fanns bland annat i Frankrike och USA kände sig hotad av kommunismen och ville inte att den skulle sprida sig.

I USA var man överens om att det bästa sättet att bekämpa kommunismen var att få bort fattigdom och svält, då fattigdom var en bra grund för kommunism.

Den 5 juni 1947 lade USA:s utrikesminister Marshall fram ett förslag som innebar att alla länder som behövde ekonomisk hjälp skulle kunna få stöd ifrån USA. Det fanns ingenting uttalat om kommunismen i Marshalls förslag, men det var dock ingen tvekan om vad USA ville att hjälpen med hans plan skulle leda till.

När Sovjetunionen avstod att få hjälp kunde inte heller länderna i Östeuropa ta emot pengarna utan att väcka missnöje i Moskva och därför avstod alla kommunistiska länder utom Jugoslavien från denna hjälp. Från år 1947 till 1952 skulle totalt 23 miljarder dollar i hjälp flöda i Västeuropa. Även Japan tog emot en del av pengarna. Marshallhjälpen bidrog i hög grad till att den västeuropeiska ekonomin kom på fötter efter andra världskriget och det gav Västeuropa ett ekonomiskt försprång som Östeuropa inte kommer att ta in på lång tid.
___________________
1.http://www.geocities.com/andhg/marshall.htm

Kommunismen breder ut sig
Kommunistpartiet skapades i Kina år 1921. År 1927 bröt man med det ledande Kou-min-tangpartiet. Chiang Kai-shek vände då sina soldater mot kommunisterna och utplånade dem nästan. I kommunistpartiet tog Zedong nu över ledningen. Men år 1934 satte regeringstrupperna in en trupp på en miljon soldater mot kommunisterna som tvingades ut på den ”Långa marschen”. Under marschen, som varade i två år och var 1000 mil lång, dog 2/3 utav de som var med i den.

Inbördeskriget lades åt sidan när japanerna invaderade Kina men återupptogs igen. Maos kommunister hade då stärkt sina ställningar och drev bort USA:s regeringstrupper. Chiang Kai-shek tvingades fly till Taiwan och Mao Zedong utropade år 1949 Folkrepubliken Kina.
Kineserna började samarbeta med Sovjetunionen och vid 50-talets slut hade Zedong fått det kinesiska samhället på fötter. År 1963 bröt Kina med Sovjetunionen efter att Kina ville ha kärnvapen utav den kommunistiske grannen i norr. Sovjetunionen kallade då hem alla sina experter. År 1964 provsprängde Kina sin första atombomb.

I USA oroade man sig mycket över att Kina, världens folkrikaste land, skulle bli kommunistiskt. Den revolution, som senare uppstod i Kina visade snarare på en negativ syn på kommunismen. Efter brytningen med Sovjetunionen år 1963 har de båda länderna motverkat varandra.

I Grekland hade ELAS, det grekiska folkets befrielsearmé, under andra världskriget kämpat på de allierades sida och ELAS styrdes utav kommunisten Velouchiotis. När den tyska ockupationen upphörde år 1944, försökte den grekiska armen återta makten ifrån ELAS, som vid det laget kontrollerade större delen av landet. Armén stöddes av britterna, som vid Jaltamötet blivit lovade kontroll av Grekland och nu tänkte de skaffa sig det. Två pansardivisioner ifrån Afrika sattes in och den 12 februari år 1945 kapitulerade ELAS. Kommunisterna i Grekland fick inte en rubel i stöd från Sovjetunionen, trots Stalins tidigare löfte till Churchill på Jalta. Det kan påstås att Sovjetunionen aldrig bröt ett löfte, fast de tolkade dem bara på sitt eget sätt.

I Grekland tillsattes en regering som var moderater och som vanstyrde landet. År 1946 utbröt inbördeskriget på nytt. Motståndsrörelsen fick stöd från de kommunistiska länderna Bulgarien och Jugoslavien.
I Storbritannien var sex miljoner människor arbetslösa och pengar fattades. Man kunde nu inte längre bekosta insatserna i Grekland och år 1947 drog sig britterna ut ur Grekland och Turkiet.



Den biträdande utrikesministern Acheson i USA höll ett tal där han starkt varnade för ett kommunistiskt Grekland. Inbördeskriget fortsatte till år 1949, då amerikanarna med hjälp av napalm besegrat motståndarna.
Grekland blev en skör demokrati, men trots det valdes de år 1952, tillsammans med Turkiet in i NATO.
___________________
1.http://www.clarte.nu/grafik/cl012/cl012_9.htm
2. http://susning.nu/Kommunism

Berlinmuren
President Kennedy reste till Wien år 1961 för att samtala med Nikita Chrusjtjov, mötet var bara några månader efter det misslyckade invasionsförsöket på Kuba. Nikita krävde en lösning på konflikten i Tyskland, och krävde också ett erkännande av DDR. Kennedy motsa sig detta. Ett sådant erkännande hotade Västberlins existens. Kennedy sa att USA var beredda att försvara Västberlin. Vid den här tiden började dom flesta av deltagarna i diskussionen att bli förbannade och det började talas om bomber och raketer. Nikita Chrusjtjov sa till USA att dom borde förbereda sig på krig och då tvingades Sovjetunionen också göra det.
I juni år 1961 flydde 3000 östtyskar om dagen (!) till Västberlin från Östberlin. Natten mellan den 12 och 13 augusti år 1961 spärrades gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin av och muren började byggas. Muren var Chrusjtjovs sätt att lösa det Tyska problemet.
En mur var inget bra sätt att lösa det på tyckte Kennedy men samtidigt sa han att ”En mur är helsikes mycket bättre än ett krig”.
___________________
1.http://susning.nu/Berlinmuren
http://wiki.kalender.se/wiki/index.php/Berlinmuren

Slutsats
Det är svårt att säga hur det såkallade ”kalla kriget” har påverkat mig eller hur det har påverkat Sverige. USA och de allierade som satte stop för att kommunismen skulle sprida sig över hela Europa gjorde ett bra jobb genom att hela tiden svara Sovjetunionen på deras hot, T.ex. när det gäller atombomber. Sovjetunionen var nästan hela tiden före USA när det gäller tekniska saker som atombomber, första människan på månen m.m. men genom att USA började tillverka atombomber några månader efter Sovjetunionen så skulle det vara som att gräva sin egen grav om Sovjetunionen skulle attackera USA. Därför tycker jag att i det ”kalla kriget” var det positivt att USA tillverkade atombomber för att det var som att få stopp på att ett krig så att det inte skulle lösas ut mellan Sovjetunionen och de allierade.
Berlinmuren som Nikita Chrusjtjov lät bygga var också ett sätt att se till att det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalla krigets uppkomst

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-23

    De e bra Leo. Jag hade mycket

  • Inactive member 2008-03-15

    vad fick du för betyg

  • Inactive member 2008-05-23

    Tack så hemst mycket (A)

  • Inactive member 2008-06-01

    Jag tycker du resonerar ditt s

  • Inactive member 2009-11-24

    Men gud vad bra du skriver! Vekrligen helt fantastiskt.

  • Inactive member 2009-12-13

    Hur tänker du när du säger att Sovjetunionen var med att ha människa på månen?

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Kalla krigets uppkomst
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5119 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×